Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2024 09:41
ΒόλοςΤοπικά

Ενισχύεται η υποψηφιότητα του Βόλου για την αυτοκινητοβιομηχανία Next.e.GO – Ενέργειες Μπουκώρου






Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει το ζήτημα της χωροθέτησης της αυτοκινητοβιομηχανίας παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων Next.e.GO που πρόκειται να εγκατασταθεί στην Ελλάδα. Όπως πληροφόρησε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ. και βουλευτή Μαγνησίας Χρήστο Μπουκώρο ο υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας Κώστας Φραγκογιάννης έχει συγκροτηθεί η τεχνική επιτροπή από μέλη του Enterprise Greece και εκπροσώπους των επενδυτών και ήδη έχει ξεκινήσει την εξέταση των προτάσεων για εγκατάσταση της βιομηχανίας.

Είναι γεγονός ότι πολλές περιοχές, όπως Θεσσαλονίκη, Θράκη, Δυτική Μακεδονία και Μεσσηνία διεκδικούν τη μονάδα παραγωγής, αφού αποτελεί μια επένδυση ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ, η οποία θα δημιουργήσει περίπου 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας.

Οσοι, όμως, ασχολούνται με την υπόθεση σε πολιτικό, αλλά και τεχνοκρατικό επίπεδο, συνομιλώντας με τον βουλευτή Μαγνησίας εξέφρασαν την άποψη ότι ο Βόλος, εξαιτίας των πλεονεκτημάτων του, παραμένει μια σοβαρή υποψηφιότητα.

Από την ώρα που ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τον γερμανό διευθυντή της εταιρείας η πρόθεση για επένδυση στην Ελλάδα, ο βουλευτής Μαγνησίας ήταν ο πρώτος από τους τοπικούς φορείς, ο οποίος από την ίδια κιόλας ημέρα προέβη σε μια σειρά ενεργειών, προκειμένου να καταδείξει προς τους επενδυτές τα πλεονεκτήματα του Βόλου για την εγκατάσταση της αυτοκινητοβιομηχανίας και να ενισχύσει την υποψηφιότητα της περιοχής μας.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Στις 16 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε η πρόθεση της εταιρείας για την επένδυση. Την επομένη 17 Δεκεμβρίου, αφού είχε προηγηθεί συνεννόηση με τον υφυπουργό Κ. Φραγκογιάννη, ο βουλευτής απέστειλε υπόμνημα 17 σημείων, παρουσιάζοντας αναλυτικά τα πλεονεκτήματα του Βόλου.
  2. Στις 21 Δεκεμβρίου, μετά από πρόσκληση του υφυπουργού Οικονομικής Διπλωματίας συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του ιδίου του υφυπουργού και του προέδρου του Enterprise Greece και Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών Γιάννη Σμυρλή, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Χρ. Μπουκώρος τεκμηρίωσε τα 17 σημεία του υπομνήματος. Επιπροσθέτως, ανέπτυξε μια σειρά πολιτικών επιχειρημάτων, πέραν των σημείων του υπομνήματος.
  3. Στις 28 Δεκεμβρίου υπήρξε επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα κ. Σμυρλή, ο οποίος ενημέρωσε τον βουλευτή ότι οι επενδυτές αναζητούν κατάλληλο χώρο τουλάχιστον 100 στρεμμάτων, κατά προτίμηση σε οργανωμένη Βιομηχανική Περιοχή.
  4. Στις 30 Δεκεμβρίου επικοινώνησε με εκπροσώπους παλιάς βιομηχανίας, ώστε να τους ενημερώσει ότι τους συμπεριέλαβε στο υπόμνημα – πρόταση, αλλά και να διερευνήσει το ενδιαφέρον τους για συνεργασία με τη νέα αυτοκινητοβιομηχανία. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ενδιαφέρον και ήδη έχουν γίνει οι πρώτες επαφές. Η συγκεκριμένη επιχείρηση διαθέτει έκταση άνω των 200 στρεμμάτων και εγκαταστάσεις στην Α’ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου.
  5. Επίσης, στις 30 Δεκεμβρίου ο βουλευτής Μαγνησίας είχε μακρά συνεργασία, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τον πρόεδρο του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητή Σπύρο Καραμάνο για το ζήτημα της επένδυσης. Ο καθηγητής ευχαρίστησε θερμά τον βουλευτή για το γεγονός ότι στο υπόμνημά του ανέδειξε πλήρως τη σημασία του καταξιωμένου Τμήματος της Πολυτεχνικής Σχολής για την ανάπτυξη μιας τέτοιας επένδυσης. Επίσης, ο κ. Καραμάνος ενημέρωσε για τις δυνατότητες του Τμήματος, αλλά και τις συνέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν στη ΒΙ.ΠΕ. Βόλου σε ενδεχόμενο εγκατάστασης της αυτοκινητοβιομηχανίας στην περιοχή μας.
  6. Στις 14 Ιανουαρίου συναντήθηκε, στο γραφείο του στην Αθήνα, με την επικεφαλής βιομηχανίας, η οποία διαθέτει έκταση 130 στρεμμάτων στην Α’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου και εγκαταστάσεις. Η συγκεκριμένη βιομήχανος εξέφρασε το ενδιαφέρον για την εγκατάσταση της αυτοκινητοβιομηχανίας, αφού πρόκειται για ένα ακίνητο με μεγάλα πλεονεκτήματα. Το σημαντικό είναι ότι η ιδιοκτήτρια του συγκεκριμένου γηπέδου στη Βιομηχανική την προηγούμενη Τρίτη 19 Ιανουαρίου είχε τηλεδιάσκεψη με τον Γερμανό διευθυντή της εταιρείας και όπως πληροφόρησε τον βουλευτή, εκτός του ότι έκανε χρήση πολλών σημείων του υπομνήματός του, υπέγραψε σύμφωνο εμπιστευτικότητας με τους επενδυτές για να εξεταστεί το ακίνητο.
  7. Την περασμένη Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, υπήρξε σύντομη συνάντηση του βουλευτή Μαγνησίας με τον υφυπουργό Οικονομικής Διπλωματίας στη Βουλή, όπου τον ενημέρωσε για το τεράστιο ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας και για την προσφορά γηπέδων προς εγκατάσταση του εργοστασίου. Ο υφυπουργός είπε πως είναι ενήμερος και ότι σε κάθε περίπτωση το θέμα της χωροθέτησης θα λήξει σύντομα. Επίσης, ο Χρ. Μπουκώρος επικοινώνησε με την πρόεδρο του Φορέα Αυτοδιαχείρισης της Α’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου Ιωάννα Κιντά, η οποία αμέσως μετά τον βουλευτή απέστειλε για λογαριασμό του φορέα υπόμνημα στην ίδια κατεύθυνση.

«Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή της περιοχής για την εγκατάσταση της βιομηχανίας έγκειται αποκλειστικά στην κρίση των επενδυτών. Πολλές περιοχές διεκδικούν τη συγκεκριμένη επένδυση, μεταξύ των οποίων, και μάλιστα με αξιώσεις, ο Βόλος. Με μια σειρά ενεργειών κατορθώσαμε να κάνουμε γνωστά, τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο, όσο και στους επενδυτές, τα τεράστια πλεονεκτήματα του Βόλου για την εγκατάσταση της αυτοκινητοβιομηχανίας, ευελπιστώντας να υπάρξει θετική έκβαση», δήλωσε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος.