Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024 05:38
ΒόλοςΠαραπολιτικάΠαρασκήνιαΤοπικά

Ένοχες Καταγγελίες- Ενα άρθρο – χαστούκι από τον αρχιτέκτονα Τάσο Γ.Καπουρνιώτη







Θα αρχίσω με ενημερωτικές πληροφορίες που βρήκα στην σελίδα (ιντερνέτ!..) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για ένα εξέχον μέλος της Κοινότητάς του:
_Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Βόλος, Ελλάδα).
_Κάτοχος πτυχίου πολιτικού μηχανικού (1984) και διδακτορικού (1990) από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
_Ειδικός σύμβουλος της Ελλάδας και της Ευρώπης σε ελέγχους οδικής ασφάλειας και σχεδιασμό οδικών έργων και ζητημάτων οδικής ασφάλειας σε πολλές διοικητικές δομές (δήμους, υπουργεία κλπ.).
_Εξειδικευμένος ανεξάρτητος ελεγκτής οδικής ασφάλειας (ελεγκτής ασφαλείας), παρακολουθεί μεγάλα εθνικά οδικά έργα.
_Έχει μεγάλη εμπειρία σε ερευνητικά έργα ως κύριος ερευνητής σε συνεργασία με ελληνικά και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και ινστιτούτα.
_Έχει σημαντική εξειδίκευση στον σύγχρονο σχεδιασμό αστικών και περιφερειακών υποδομών, έχοντας εκτεταμένη επαγγελματική εμπειρία στον σχεδιασμό και τη μελέτη αυτοκινητοδρόμων και έργων ανάπτυξης για Δήμους και Νομούς, στους τομείς της ανάλυσης κυκλοφορίας και της μοντελοποίησης και διαχείρισης υποδομών.
_Διδάσκει οδοποιία και διαχείριση της ασφάλειας των υποδομών.
_Μέλος πολλών επαγγελματικών οργανώσεων αλλά και τεχνικών επιτροπών.
Αυτά!… νομίζω αρκούν για να τον γνωρίσουμε… Ποιος είναι;
Για τους σχετικούς τα πιο πάνω συμφραζόμενα οδηγούν στον Δρ. Νίκο Ηλιού, για όλους τους άλλους ευκαιρία να τον μάθουν διαβάζοντας την εισαγωγή αυτής της Επιστολής.
Του συγκεκριμένου λοιπόν καταξιωμένου Επιστήμονα, φανατισμένα άτομα, άσχετα με το Επιστημονικό αντικείμενο ενασχόλησής του, υποχείρια της παραπληροφόρησης αμφισβήτησαν/ουν την ορθότητα του έργου του.
Εκμεταλλευόμενα την απλή, άνετη, ανεξέλεγκτη διαδικασία (αστοχία του Νομικού συστήματος) της μιας κάποιας κακόβουλης ανώνυμης επαναλαμβανόμενης καταγγελίας.
Ακόμη όμως μαζί τους μερικοί συνάδελφοι Αρχιτέκτονες μιας κάποιας ιδιαίτερης (φανατισμένης, ίσως και ύποπτης θα έλεγα) αντίληψης και νοοτροπίας περι των διατηρητέων.
Αδιαφορώντας για το ότι διαχρονικά η Αρχιτεκτονική είναι εξέλιξη και προσαρμογή του νέου με το παλιό, προσπάθησαν/ουν και αυτοί να παρεμποδίσουν την υλοποίηση του ίδιου έργου, προβάλλοντας σαν αιτία την υποβάθμιση «Μνημείου».
Το σκεπτικό τους (τουλάχιστον αυτό που αναφέρουν):
Η ύπαρξη Πύλης (είσοδος) Κοιμητηρίου χαρακτηρισμένη «Μνημείο» (όπως άλλωστε και το ίδιο το Κοιμητήριο), αιτία που σύμφωνα με τα μέχρι σημερινά δεδομένα (εμφάνιση, κλπ.) ΔΕΝ δικαιολογεί την εικόνα εγκατάλειψης που υφίσταται.
Από την άλλη φανταστείτε αν αυτό ήταν κριτήριο έγκρισης της μορφής (σχήμα- μέγεθος- θέση) ενός δρόμου, τι θα έπρεπε να έχει γίνει στην Πρωτεύουσα στο σημείο που η Αμαλίας περνά μπρος από το «τοπόσημο» της κεντρικής Αθήνας την «Πύλη του Αδριανού».
Τελικά και ο απλός νους καταλαβαίνει πως απώτερος σκοπός όλων αυτών είναι η αισχρή υστερόβουλη κωλυσιεργία, αποβλέποντας ταυτόχρονα στην αντιπαραγωγική, αναποτελεσματική ανεύθυνη αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση.
Θα καταλάβατε πως αναφέρομαι στο σήριαλ της κατασκευής του διπλού κόμβου στην Ν. Ιωνία, μπροστά στο παλιό Κοιμητήριο των Ταξιαρχών.
Σχετικά θέλετε την άποψή μου;….. του Αρχιτέκτονα;….
_Πρώτον… το συγκεκριμένο δεν είναι έργο του Δημάρχου, ο ίδιος χρεώνεται την ικανότητα αντίληψης της χρησιμότητας, την ειλημμένη απόφαση, την επιμονή, το πείσμα για την κατασκευή, υλοποίηση και λειτουργία…. αυτά είναι δικά του, τα υπόλοιπα που αφορούν τον σχεδιασμό και την αναγκαιότητα άμεσης εκτέλεσης, είναι του Ηλιού.
Επομένως σεβασμός!…..
_Δεύτερον…. είναι η πρόοδος απέναντι στην μιζέρια, είναι έργο που η συγκεκριμένη περιοχή το είχε ανάγκη από τότε που το κοιμητήριο των Ταξιαρχών λειτουργούσε.
Άλλωστε μια από τις αιτίες απομάκρυνσης του Κοιμητηρίου ήταν και η αναβάθμιση της περιοχής και το έργο αυτό εκεί αποβλέπει.
_Τρίτον….. η ζημιογόνα οπισθοδρομική ύπαρξη… της υποκρισίας της υποκουλτούρας των δήθεν προοδευτικών, που υποστηρίζουν την διατήρηση του ξεπερασμένου, ενώ στην καθημερινότητά τους είναι φανατικοί θιασώτες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (ή αλλιώς Social media) χρησιμοποιώντας κινητό, Laptop, κλπ.,….
Το μόνο που τους ενδιαφέρει στην ωμή πραγματικότητα είναι η καθυστέρηση και εμπόδια στον αντίπαλό τους, με αρνητικό αντίκτυπο στην πόλη… και σε όλους εμάς.
_Τέταρτον…. ο χώρος του κοιμητηρίου έχοντας χάσει τον αρχικό του προορισμό, έχει ανάγκη από εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των εξ αντικειμένου αναμνήσεων (μνήματα).
Παρόμοιοι παροπλισμένοι χώροι σε περιοχές πόλεων του εξωτερικού που σέβονται το παρελθόν τους, έχουν μετατραπεί σε ενδιαφέροντα πάρκα απαλλαγμένοι των περιφράξεων, προσαρμοσμένοι στην αστική εξέλιξη, που εκτός των άλλων περιλαμβάνει και το κυκλοφοριακό πεζών και οχημάτων.
Τελικά αν για όλα αυτά αιτία είναι ο Μπέος.. αμφισβητήστε τον, η πόλη όμως τι φταίει;
Μια σοφή παροιμία μιλάει για κάποιους «….. που μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα».
ΝΑΙ ο Μπέος…… αρέσει γιατί είναι «ιδιοφυΐα του πράττειν».
Βρίζει…. Ε΄μπε΄… όλοι το κάνουμε.. αλλά από μέσα μας.. ΑΥΤΟΣ και αυτή είναι η διαφορά του…. το φωνάζει και το βασικότερο εκεί που πρέπει..
Όσον αφορά τα κομμένα κυπαρίσσια ….. πολύς ντόρος ρε παιδιά, αν αναλογιστείτε πως αυτά που είναι μέσα φθείρονται στην εγκατάλειψη.
Θα τελειώσω πετώντας το καρφάκι μου…
Όλοι εσείς που κόπτεστε για το περιβάλλον, τα Διατηρητέα, την Αρχιτεκτονική κλπ., κλπ.… Κάντε μια βόλτα προς Γατζέα (είμαι σίγουρος πως την έχετε κάνει), περνώντας από την περιοχή που ήταν να γίνει η Ναυτική Σχολή, ρίξτε μια ματιά στα κτίρια του υπο ανέγερση συγκροτήματος, μερικοί από εσάς (Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής) τα έχετε κιόλας εγκρίνει ….
Αλήθεια εκεί όλα είναι εντάξει…. ή ίσως μάλλον επειδή δεν εμπλέκεται ο Μπέος, δεν προσβάλλεται εκεί το περιβάλλον;
Κόψτε το!…. σας έχουν πάρει είδηση…..

Τάσος Γ. Καπουρνιώτης
Αρχιτέκτονας