Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου, 2025 14:00
ΒόλοςΤοπικά

Ενοχοι οι αστυνομικοί για τον ξυλοδαρμό του Β. Μάγγου – Ποινή φυλάκισης δύο ετών






Δεκτή έγινε η πρόταση της Εισαγγελέως του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου για την ενοχή των τριών αστυνομικών που κατηγορούνται για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης, σε βάρος διαδηλωτή που δεν βρίσκεται σήμερα στη ζωή, έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου.

Το δικαστήριο τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Η εισαγγελέας πρότεινε για τους δύο αστυνομικούς ποινή φυλάκισης δέκα μηνών και στον τρίτο αστυνομικό οκτώ μηνών. Ωστόσο, η πρόεδρος αποφάσισε ποινή φυλάκισης 2 ετών στον καθένα με τριετή αναστολή και δικαίωμα έφεσης.

Η απόφαση του Δικαστηρίου έγινε δεκτή με συνθήματα κατά της αστυνομίας από τους παρευρισκόμενους. Το παρών στη δίκη έδωσε και ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου, Γιάννης Μάγγος, ο οποίος κατήγγειλε ότι δέχθηκε απειλές από αστυνομικούς στους διαδρόμους του Δικαστικού Μεγάρου.

Εξω από το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου υπάρχει ισχυρή αστυνομική δύναμη, καθώς από νωρίς το πρωί έχουν συγκεντρωθεί έξω από τα δικαστήρια εκπρόσωποι συλλογικοτήτων που συμπαρίστανται στην οικογένεια του Βασίλη Μάγγου.

Κατά την αγόρευση της η εισαγγελέας μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

«Τα έχουμε δει πάνω από 10 φορές τα βίντεο για να μπορέσουμε να σταματήσουμε στα σημεία που πρέπει. Φωνάζουν οι διαδηλωτές κατά την διάρκεια αυτή. Από το βίντεο φαίνεται ότι Βασίλης Μάγγος παραπάτησε».

«Τα χέρια του ήταν σε θέση μποξέρ. Από την άλλη, οι αστυνομικοί αντί να προβούν στη νόμιμη διαδικασία έκαναν χρήση της ράβδου και που είναι για εσχάτη χρήση. Το μπουφάν που φορούσε δεν υποδεικνύει κάτι το επικίνδυνο. Έπρεπε να του δοθεί χρόνος αλλά και βοήθεια για να σηκωθεί. Οι αστυνομικοί είναι εκπαιδευμένοι για να εξασκούν και λαβές. Δεν γίνεται αποδεκτή η σκέψη ότι οι 3 δέχτηκαν επίθεση από τον Μάγγο και έκαναν χρήση ράβδου και κλωτσιές σε όλο το μήκος του σώματος του».

Ενώ συμπλήρωσε: «Η ράβδος θεωρείται όπλο. Χορηγείται στους αστυνομικούς ως έσχατο μέσο. Η επανηλημενη χρήση της ράβδου θα μπορούσε να επιφέρει τα χτύπημα που δείχνουν τα ιατρικες βεβαιώσεις. Όταν έχουμε χτυπήματα με ράβδο στη κοιλιακή χώρα που βρίσκονται ζωτικά όργανα η λογική μας οδηγεί στο σημείο ότι ο κίνδυνος για την σωματική ακεραιότητα, όπως αιμορραγικές διηθήσεις. Εάν υπήρχε κάποιο τροχαίο πριν με την δημοσιότητα που έχει πάρει θα είχε εξαντληθεί η προανακριτική.

Οι κατηγορούμενοι ενήργησαν με πρωτόγνωρο τρόπο. Καλώς οι αστυνομικοί τον απώθησαν στην προσαγωγή αλλά δεν ενήργησαν επαγγελματικά και κατέληξαν να χτυπούν ένα πεσμένο άνθρωπο. H εισαγγελέας θεωρεί τους κατηγορουμένους ενόχους όπως κατηγορούνται και θέλει να αναγνωριστούν ελαφρυντικά του εντίμου βίου στους κατηγορουμένους

Συνήγοροι υπεράσπισης

Σκαλίμης: «Πολύ λάιτ η αγόρευση της εισαγγελέως. Το βλέπω πολύ διαφορετικά το θέμα. Δεν υπερέβαλαν. Είχαν μια αποστολή συγκεκριμένη. Ήταν εγκλωβισμένοι οι αστυνομικοί γιατί εάν έφευγε ο κρατούμενος θα ήταν πάλι εδώ για απόδραση κρατουμένου. Δεν έχει σκύψει αρκετά πάνω στην δικογραφία. Υπάρχει επίσημα τροχαίο την ημέρα που πέθανε ο Βασίλης Μάγγος. Η χρήση του γκολπ δεν είναι η έσχατη λύση. Υπάρχουν έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι πραγματικά τα τραύματα έγιναν εκείνη την ημέρα. Ξεπεράστηκαν τα γεγονότα αυτά. Είστε δικαστήριο ουσίας και πρέπει να δέχεστε γεγονότα. Ούτε ο ίδιος ο παθών δεν ασχολήθηκε. Δεν πήγε καν στην ασφάλεια. Είχε βρεθεί με την σήραγγα στο χέρι τα προηγούμενα χρόνια που ήταν χρήστης.

Φάσκουν και αντιφάσκουν οι μάρτυρες. Στο τροχαίο που συνέβη ξημερώματα πριν τον θάνατο του έσπασε τα πλευρά. Αρνήθηκε ιατρική βοήθεια και είπε είμαι καλά λίγο μαστουρωμένος. Εκεί φαίνεται η αιμορραγική διήθηση .

Δεν υπάρχει η κατηγορία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης καθώς δεν μπορεί μέσα σε 5-7 λεπτά που έγιναν τα γεγονότα, δεν μπορεί να πραγματοποιηθούν επτά σπασίματα στα πλευρά από την μια πλευρά μόνο από την χρήση πλαστικού γκλοπ».

Από την πλευρά του ο κ. Μισαηλίδης:

O κ. Μισαηλίδης έκανε λόγο για την εισβολή αντιεξουσιαστών στις πορείες, αλλά και την εντολή που είχε δοθεί για να παραμείνει και η διμοιρία, δικαιολογώντας και την χρήση των χημικών. Ενώ συμπλήρωσε. «Ο Μάγγος δεν υπάκουσε στην εντολή των αστυνομικών για να μην πλησιάσει και δεν δεν έδωσε χρόνο στην ομάδα καταστολής για άλλη προσέγγιση καθώς ήταν ήδη στο μισό μέτρο από τα όχημα προσαγωγής και οι εντολές ήταν σαφείς από την υπηρεσία. Προστατεύσετε με κάθε θυσία την προσαγωγή».

Ενώ κλείνοντας ανέφερε: «Οι αστυνομικοί εκτέλεσαν σωστά τις εντολές τους. Έπραξαν σωστά και ζητώ την απαλλαγή τους».

Ο κ. Γαλανής από ως ο τρίτος συνήγορος υπεράσπισης ανέφερε:

«Με βάση τα ιατρικά δεδομένα και τις εξετάσεις δεν υπάρχει ξυλοδαρμός. Δεν υπάρχει σπάσιμο χωρίς αιμορραγία . Όλοι οι κατηγορούμενοι προέβησαν σύμφωνα με τις εντολές τους.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο τέταρτος συνήγορος υπεράσπισης, ο κ. Χαρμάνης:

O κ. Χαρμάνης επικαλέστηκε και αυτός το ιατρικό πιστοποιητικό από δύο ειδικούς ιατρούς, αρχίατρους δημοσίου στρατιωτικού νοσοκομείου «Δεν υπάρχουν τραύματα τα οποία να αναφέρονται σε ξυλοδαρμό». Σαν πολύτραυματίας και πολυκαταγματιας είχε ζωτικές λειτουργίες σε υψηλό βαθμό. Έρχεται σε αντίθεση με πρόσφατο τραυματισμό καθώς δημιουργεί ο συγκεκριμένος τραυματισμός δύσπνοιες. Ο κ. Γαλετνέρης υπονόησε ότι οι αιμορραγικές διηθήσεις δεν φάνηκαν στην αξονική. Ο Β. Μάγγος ήταν ένα παιδί άρρωστο έτσι είναι όσοι κάνουν χρήση. Αρνήθηκε να πάει στο νοσοκομείο μετά τον τραυματισμό . Παράλληλα, τόνισε ότι η αντίδραση που είχε στο ιατρικό προσωπικό ότι δεν αρμόζει σε κλινική εικόνα τόσα βαριά ξυλοδαρμού που θέλουν να θεωρηθεί με επιστημονικά στοιχεία τα κατάγματα αυτά έγιναν σε προγενέστερο χρόνο».