Να παραταθεί άμεσα ο Ν. 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας ζητεί η Ενωση Καταναλωτών Βόλου, και σε σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει:
«Δεδομένου ότι από 1/9/2020 επιτρέπεται ακώλυτα η διενέργεια πλειστηριασμών ακινήτων που αφορούν στην πρώτη κατοικία δανειοληπτών, οι οποίοι ένεκα της οικονομικής τους αδυναμίας, αλλά και των υπέρογκων δόσεων που τα πιστωτικά ιδρύματα προτείνουν ως «λύση» ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, εντείνεται η ανάγκη παράτασης του Ν. 4605/2019 που αφορά σε «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΜΕ ΥΠΟΘΗΚΗ ΣΕ ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ» ως μοναδική διέξοδος τόσο για φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την πτωχευτική ικανότητα όσο και για εμπόρους, οι οποίοι ως αδικημένοι δεν είχαν τη δυνατότητα να υπαχθούν ούτε στο νόμο 3869/2010.
Επίσης, είναι γεγονός ότι από αρχές του έτους τα πιστωτικά ιδρύματα είναι ιδιαίτερα επιθετικά με έκδοση διαταγών πληρωμής και επίδοση κατασχετήριων εγγράφων. Αυξημένο ενδιαφέρον για υπαγωγή στο Ν. 4605/2019 υπάρχει και από δανειολήπτες οι οποίοι απορρίφθηκαν μέσα στον Ιούλιο από το νόμο 3869/2010 για λόγους που δεν αποτελούν αρνητική προϋπόθεση υπαγωγής στο Ν. 4605/2019. Η επιδότηση μέρους της δόσης των δανείων τους έως και 50%) από το Ελληνικό Δημόσιο με το ν. 4605/2019 αποτέλεσε ανάσα για τους δανειολήπτες, καθόσον με αυτό τον τρόπο είναι ικανοί να αποπληρώσουν τα δάνειά τους και να διασώσουν την κύρια κατοικία τους.
Επιπλέον εκατοντάδες αιτήσεις ανά την Ελλάδα (ίσως και χιλιάδες) έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα, έχουν λάβει αριθμό πρωτοκόλλου, αλλά το σύστημα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δεν επιτρέπει την οριστική υποβολή της αίτησης εάν δεν ολοκληρωθεί το στάδιο «άντλησης στοιχείων από τρίτες πηγές» (δηλ. από ΑΑΔΕ, ΤΕΙΡΕΣΙΑ και πιστωτικά ιδρύματα), το οποίο στάδιο σε εκατοντάδες περιπτώσεις αναμένεται να ολοκληρωθεί και πέραν της 31/7/2020 [καταληκτική ημερομηνία οριστικής υποβολής της αίτησης σύμφωνα με την ΠΝΠ/1-5-2020 (ΦΕΚ Α’ 90/01-05-2020), άρθρο 1 παρ.1].
Επίσης, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να αντλούνται ελλιπή στοιχεία από τα πιστωτικά ιδρύματα όσον αφορά στις οφειλές των αιτούντων ή όσον αφορά στις εξασφαλίσεις που υφίστανται επί των ακινήτων (καθυστερώντας έτσι την ολοκλήρωση της διαδικασίας).
Είναι λοιπόν επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη για όλες τις παραπάνω αιτήσεις, οι οποίες έχουν λάβει αριθμό πρωτοκόλλου, αλλά για λόγους που δεν οφείλονται στους αιτούντες (αλλά στο πρόγραμμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας) δεν τους επιτρέπεται να υποβάλλουν οριστικά την αίτηση μέχρι την άντληση στοιχείων από τρίτες πηγές με κίνδυνο να θεωρηθούν εκπρόθεσμοι. Εάν δεν υπάρξει άμεση νομοθετική πρόβλεψη για το ως άνω ζήτημα θα παραβιαστούν κατάφορα θεμελιώδη συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των αιτούντων- δανειοληπτών, που αφορούν στην αρχή της ισότητας και της ισονομίας, αλλά και του δικαιώματος της προστασίας της ιδιοκτησίας, η οποία τελεί υπό την προστασία του κράτους».