Τα ζητήματα της επιστρεπτέας προκαταβολής και των προγραμμάτων «Τουρισμός για όλους» και «Κοινωνικός Τουρισμός» θίγει σε επιστολή της στον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Χρ. Τριαντόπουλο και τον υπουργό Εργασίας η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας.Στην επιστολή της η Ένωση απαριθμεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τουριστικά καταλύματα και ζητεί να παρθούν γρήγορα μέτρα. Στην επιστολή της η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας αναφέρει:
“Ουσιαστικά βρισκόμαστε στο τέλος της τουριστικής σεζόν, η οποία κατά βάθος δεν άρχισε ποτέ. Παρά ταύτα οι ξενοδόχοι υπάκουσαν στην προτροπή του Πρωθυπουργού και άνοιξαν, δανείστηκαν, τήρησαν όλα τα πρωτόκολλα, με αποτέλεσμα τα κρούσματα να είναι ελάχιστα ως μηδαμινά, και σήμερα να βρίσκονται με αυξημένα χρέη και με μια αβεβαιότητα για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε μερικά θέματα, τα οποία ίσως την τελευταία στιγμή να μπορούν να επιλυθούν, ώστε να πάρουν μια ανάσα οι επιχειρηματίες του τουρισμού. Πρώτον, το θέμα της επιστρεπτέας προκαταβολής. Ομολογουμένως ήταν ένα μέτρο, το οποίο έδωσε μια ανάσα σε πολλές επιχειρήσεις, όμως απο αυτό αποκλείστηκαν πολλοί επιχειρηματίες, εξηγούμε:
α) οι ατομικές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν είχαν εργαζόμενο στις 31 Μαρτίου, παρόλο πολλές εξ’ αυτων ήταν οικογενειακές επιχειρήσεις, οι οποίες εκείνη την περίοδο πιθανώς να μην απασχολούσαν εργαζόμενο και επίσης οι εποχικές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν είχαν ξεκινήσει καν την λειτουργία τους.
β)αποκλείστηκαν άδικα, σε δεύτερη φάση, οι ατομικές τουριστικές επιχειρήσεις, που δεν είχαν ταμειακή μηχανή, παρ’ ότι το κράτος τους επέτρεπε κάτι τέτοιο και παρ’ όλο που είχαμε συμφωνήσει ότι θα μπορούσε να τεκμηριωθεί η τουριστική τους δραστηριότητα μέσω των POS ή των τραπεζικών εντολών, που αφορούσαν προκαταβολές ή πληρωμές.
γ) Αποκλείστηκαν οι επιχειρήσεις, από τις οποίες οικειοθελώς είχαν αποχωρήσει οι εργαζόμενοι (αλήθεια δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως να πείσουμε έναν εργαζόμενο να μη φύγει) αλλά παρ’ όλα αυτά είχαμε ζητήσει να μην εξαιρεθούν αυτές ο επιχειρήσεις τουλάχιστον για όσους εργαζόμενους είχαν βρει είχαν προσληφθεί σε άλλη απασχόληση. Υπήρξε φυσικά το μέτρο για τους εργαζόμενους, οι οποίοι άλλαζαν θέση στους ομίλους εταιρειών, όμως δεν καταλαβαίνουμε γιατί έπρεπε να αποκλειστούν οι επιχειρήσεις των οποίων οι εργαζόμενοι βρήκαν άλλη δουλειά, απαλλάσσοντας μάλιστα έτσι το κράτος από ασφαλιστικές εισφορές και αποζημιώσεις ειδικού σκοπού. Κατά δεύτερον, στο τελευταίο ΦΕΚ για τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τον μήνα Ιούνιο αποκλείστηκαν εκείνες οι επιχειρήσεις, που ήταν κλειστές με κρατική εντολή, καθότι δεν υπάρχει καν ο ΚΑΔ 5510, που αφορά στα τουριστικά καταλύματα. Τρίτον, σε ότι αφορά την τρίτη επιστρεπτέα προκαταβολή, περιμέναμε όπως είχατε υποσχεθεί αυτή να βγει το πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου, προκειμένου να συμπεριληφθεί και ο μήνας Ιούλιος, καθώς επίσης και όλοι εκείνοι, οι οποίοι δεν είχαν λάβει την επιστρεπτέα τους προηγούμενους μήνες. Ελπίζουμε αυτή τη φορά η τρίτη επιστρεπτέα προκαταβολή να συμπεριλάβει όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μορφής και ανεξάρτητα από τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, οι οποίες όπως όλοι καταλαβαίνουμε δεν είναι δυνατόν να είναι ίδιες με την περσινή σεζόν.
(Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να παρθεί αυτό το μέτρο σε επίπεδο μεγαλύτερης τουριστικής διάρκειας). Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, φυσικά αναγνωρίζουμε το πρωτόγνωρο του πράγματος και επίσης τις προσπάθειες που μέχρι σήμερα έχουν γίνει για τη βοήθεια των επιχειρήσεων και σας ευχαριστούμε γι’ αυτό. Δεν μπορούμε να παραλείψουμε, όμως, τα μικρά και μεγάλα αυτά προβλήματα που προέρχονται από το πλήθος εγκυκλίων – ΦΕΚ – ΚΥΑ και ΠΝΠ και ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι ακούγοντας την υπόσχεση του Πρωθυπουργού ότι θα καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων για το τρίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου-Αυγούστου ξαφνικά αποκλείονται οι επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, δεδομένου ότι για να ενταχθούν σε αυτή την στήριξη θα πρέπει να έχουν το 50 % του τζίρου τους στην καλοκαιρινή σεζόν, κάτι που δεν ισχύει για τις περισσότερες και επίσης ότι θα πρέπει να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας μέχρι την 15η Οκτωβρίου, κάτι το οποίο φαντάζει αδύνατο με δεδομένο τις νέες εξελίξεις και εξηγούμε: πολλές επιχειρήσεις στις αρχές Σεπτεμβρίου θα κλείσουν, πολλοί εργαζόμενοι θα αναζητήσουν άλλη εργασία, άρα επανέρχεται το πρόβλημα πως θα τους κρατήσουμε όμηρους στις δικές μας επιχειρήσεις ;
Τέταρτον, σε ότι αφορά στα προγράμματα “Κοινωνικός τουρισμός” και “Τουρισμός για όλους”: Ομολογουμένως ήταν ένα μέτρο, το οποίο βοήθησε την περιοχή μας σε πολύ μεγάλο βαθμό, δεδομένου ότι η Μαγνησία έχει πάντα πολλούς Έλληνες πελάτες και πολλά από τα ξενοδοχεία της ήταν ενταγμένα στον Κοινωνικό Τουρισμό. Όμως, θεωρούμε επιτακτική ανάγκη η αποπληρωμή του Κοινωνικού Τουρισμού να γίνει μέσα στον επόμενο μήνα, δεδομένου ότι στην ουσία οι ξενοδόχοι χρηματοδότησαν αυτά τα προγράμματα και θα πρέπει το ταχύτερο δυνατό να εισπράξουν τις αποζημιώσεις, προκειμένου να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε εργαζόμενους, προμηθευτές, ΔΕΚΟ κτλ. Πιστεύουμε ότι όλα τα παραπάνω είναι τόσο δίκαια αλλά και τόσο αναγκαία προκειμένου να επιβιώσουν για ορισμένο χρόνο ακόμη οι επιχειρήσεις. Σας παρακαλούμε να δώσετε την δέουσα προσοχή, προκειμένου αυτό να γίνει το γρηγορότερο δυνατό. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να παρθούν γρήγορα μέτρα, ώστε να υπάρχουν επιχειρήσεις και τον Απρίλιο του 2021, δεδομένου ότι ο χειμώνας προδιαγράφεται ως νεκρή περίοδος.