Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024 16:44
Κόσμος

Ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας: Ο Μπάιντεν αναγνώρισε την Γενοκτονία των Αρμενίων – Οργή από Άγκυρα






Ντόμινο εξελίξεων αναμένεται να πυροδοτήσει η ιστορική απόφαση του Τζο Μπάιντεν να προχωρήσει στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Ήδη προετοιμασμένη, η Τουρκία αντέδρασε με οργή, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να καταγγέλλει «πολιτικοποίηση από τρίτους» και τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να διαμηνύει ότι η δεν δέχεται «μαθήματα ιστορίας από κανέναν». Στον αντίποδα, έντονη ικανοποίηση εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, που ένανε λόγο για «πολύ ισχυρό βήμα προς τη δικαιοσύνη και την ιστορική αλήθεια».

«Οι Αμερικανοί τιμούν όλους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία η οποία ξεκίνησε σαν σήμερα πριν από 106 χρόνια. Επιβεβαιώνουμε την ιστορία. Δεν το κάνουμε αυτό για να κατηγορήσουμε οιονδήποτε, αλλά για να διασφαλίσουμε ότι αυτό που συνέβη δεν θα επαναληφθεί ποτέ» τόνισε στη δήλωσή του ο Τζο Μπάιντεν.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν στη γενοκτονία των Αρμενίων της Οθωμανικής εποχής και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε να ξανασυμβεί μια τέτοια θηριωδία. Ξεκινώντας στις 24 Απριλίου 1915, με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από οθωμανικές αρχές, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν στον θάνατό τους σε μια εκστρατεία εξόντωσης.

Τιμούμε τα θύματα των Meds Yeghern , έτσι ώστε οι φρικαλεότητες του να μην χαθούν ποτέ στην ιστορία. Και τις θυμόμαστε έτσι ώστε να παραμείνουμε πάντα σε εγρήγορση ενάντια στη διαβρωτική επίδραση του μίσους σε όλες τις μορφές του.

Από αυτούς που επέζησαν, οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να βρουν νέα σπίτια και νέες ζωές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Με δύναμη και ανθεκτικότητα, ο Αρμενικός λαός επέζησε και ανοικοδόμησε την κοινότητά του.

Στο πέρασμα των δεκαετιών οι Αρμένιοι μετανάστες έχουν εμπλουτίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με αμέτρητους τρόπους, αλλά δεν έχουν ξεχάσει ποτέ την τραγική ιστορία που έφερε τόσους πολλούς από τους προγόνους τους στις ακτές μας. Τιμούμε την ιστορία τους. Βλέπουμε αυτόν τον πόνο. Επιβεβαιώνουμε την ιστορία. Το κάνουμε αυτό όχι για να απευθύνουμε κατηγορίες, αλλά για να διασφαλίσουμε ότι αυτό που συνέβη δεν θα επαναληφθεί ποτέ.

Σήμερα, καθώς θρηνούμε για ό, τι χάθηκε, ας στρέψουμε επίσης τα μάτια μας στο μέλλον – προς τον κόσμο που θέλουμε να χτίσουμε για τα παιδιά μας. Ένας κόσμος ακηλίδωτος από τα καθημερινά δεινά της μισαλλοδοξίας και, όπου γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και όπου όλοι οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια και ασφάλεια.

Ας ανανεώσουμε την κοινή μας αποφασιστικότητα να αποτρέψουμε μελλοντικές φρικαλεότητες από οπουδήποτε στον κόσμο. Και ας συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τη θεραπεία και τη συμφιλίωση για όλους τους ανθρώπους του κόσμου.

Ο αμερικανικός λαός τιμά όλους εκείνους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία που ξεκίνησε πριν από 106 χρόνια σήμερα.

Ο Μπάιντεν είχε ενημερώσει τον Ερντογάν

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων είχε αποτελέσει προεκλογική δέσμευση του Τζο Μπάιντεν, ενώ ενημέρωσε για τις προθέσεις του τον Τούρκο ομόλογό του στη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία, την πρώτη από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Στο τηλέφωνο με τον Τούρκο πρόεδρο ο ένοικος του Λευκού Οίκου εξέφρασε τη βούλησή του για την οικοδόμηση «εποικοδομητικής διμερούς σχέσης», σύμφωνα με το σύντομο αμερικανικό υπόμνημα που επικαλείται την ανάγκη μιας «αποτελεσματικής διαχείρισης των διαφωνιών».

Ο Τζο Μπάιντεν έγινε ο πρώτος πρόεδρος που αναγνώρισε τη Γενοκτονία, παρά τις πιέσεις των Αρμενίων στις ΗΠΑ, καθώς ουδείς είχε διακινδυνεύσει να θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Άγκυρα.

Το αμερικανικό Κογκρέσο αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων τον Δεκέμβριο του 2019 σε μια συμβολική ψηφοφορία, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε αρκετά καλές σχέσεις με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε αρνηθεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη λέξη, και έκανε λόγο μόνο για «μία από τις χειρότερες μαζικές θηριωδίες του 20ού αιώνα».

Οι Αρμένιοι υπολογίζουν σε ενάμιση εκατομμύριο τους προγόνους τους που σφαγιάστηκαν συστηματικά κατά τη διάρκεια του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου από τα στρατεύματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τότε συμμάχου της Γερμανίας και της Αυστροουγγαρίας, Τιμούν τη γενοκτονία κάθε χρόνο στις 24 Απριλίου.

Οργισμένη αντίδραση από τον Ερντογάν

Την ώρα της αναγνώρισης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μήνυμά του προς τον Αρμένιο Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη, κατήγγειλε «τρίτους» ότι παρεμβαίνουν στις τουρκικές υποθέσεις.

«Κανείς δεν εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι οι συζητήσεις – οι οποίες θα έπρεπε να διεξάγονται από ιστορικούς – πολιτικοποιούνται από τρίτους και γίνονται ένα μέσο παρέμβασης στη χώρα μας», δήλωσε.

«Οι λέξεις δεν μπορούν να αλλάξουν και δεν ξαναγράφουν την ιστορία. Δεν έχουμε τίποτα να μάθουμε τίποτα από κανέναν για το δικό μας παρελθόν. Ο πολιτικός οπορτουνισμός είναι η μεγαλύτερη προδοσία στην ειρήνη και τη δικαιοσύνη» τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας: «Απορρίπτουμε πλήρως τη δήλωση που στηρίζεται μόνο στον λαϊκισμό».

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Καλούμε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να διορθώσει αυτό το σοβαρό λάθος

Σε ανάλογο ύφος κινήθηκε και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, που απέρριψε και κατήγγειλε με τους ισχυρότερους όρους της δήλωσης του Αμερικανού προέδρου για τα γεγονότα του 2015.

«Είναι σαφές ότι η δήλωση δεν έχει επιστημονική ούτε νομική βάση, αλλά ούτε και στηρίζεται από στοιχεία. Όσον αφορά στα γεγονότα του 1915, δεν πληρούνται καμία από τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για τη χρήση του όρου “Γενοκτονία”, όπως ορίζεται αυστηρά από το διεθνές δίκαιο. Η φύση των γεγονότων δεν αλλάζει ανάλογα με τα τρέχοντα πολιτικά κίνητρα των πολιτικών ή τις εσωτερικές πολιτικές συγκυρίες. Μια τέτοια στάση εξυπηρετεί μόνο μια χυδαία παραμόρφωση της ιστορίας», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, η δήλωση Μπάιντεν δεν θα έχει άλλες επιπτώσεις πέραν της πόλωσης των εθνών και την παρεμπόδιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Μάλιστα προσθέτει ότι η αμερικανική αναγνώριση «που διαστρεβλώνει τα ιστορικά γεγονότα, δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή στη συνείδηση του τουρκικού λαού και θα ανοίξει βαθιά πληγή που υπονομεύει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και φιλία».

«Καλούμε τον Αμερικανό πρόεδρο να διορθώσει αυτό το σοβαρό λάθος, που δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπό πέρα από το να ικανοποιήσει ορισμένους πολιτικούς κύκλους και να υποστηρίξει τις προσπάθειες για την καθιέρωση ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή, ειδικά μεταξύ τουρκικών και αρμενικών εθνών, εξυπηρετώντας την ατζέντα εκείνων των κύκλων που προσπαθούν να προκαλέσουν εχθρότητα» καταλήγει.