Για μία ακόμη φορά, η πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών και βουλευτής Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή, στέκεται δίπλα στους γυναικείους αγροτικούς συνεταιρισμούς του Νομού και στηρίζει, με κάθε τρόπο, τη γυναικεία επιχειρηματικότητα. H κ. Μακρή, που στο παρελθόν, είχε επιτύχει την ειδική φορολογική μεταχείριση των γυναικείων αγροτικών συνεταιρισμών, επιχειρεί, τώρα, με κοινοβουλευτική της αναφορά, που κατέθεσε, χθες, 19 Μάϊου, στα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να επιτύχει τη λήψη δέσμης μέτρων για τη στήριξη των γυναικείων αγροτικών συνεταιρισμών που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση.
Συγκεκριμένα, οι δεκατρείς γυναικείοι αγροτικοί συνεταιρισμοί του νομού Μαγνησίας, στο σύνολό τους, υπέστησαν σοβαρό οικονομικό πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είτε δραστηριοποιούνταν στον αγροτουριστικό τομέα και στον κλάδο της εστίασης είτε στην παραγωγή και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Και τούτο γιατί, μερικοί από αυτούς – λόγω αντικειμένου εργασίας – αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών, ενώ άλλοι επλήγησαν από την επίδραση των μέτρων που ελήφθησαν για την πρόληψη της έξαρσης του κορωνοϊού, όπως είναι οι περιορισμοί στην κίνηση των πολιτών και η μεγάλη πτώση της τουριστικής κίνησης. Ωστόσο, παρά την υπαγωγή των συνεταιρισμών στις πληττόμενες, λόγω COVID-19, επιχειρήσεις, οι εργαζόμενες σε αυτούς, δυστυχώς, αποκλείονται από το πλαίσιο χορήγησης της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, εξαιτίας του ιδιότυπου τρόπου απασχόλησής τους αφού είναι και εργαζόμενες σε αυτούς και μέλη και, συνεπώς, δεν υφίσταται μόνιμη εξαρτημένη σχέση εργασίας μεταξύ του φορέα – εργοδότη και του μέλους-εργαζόμενου.
Η κ. Μακρή, αντιλαμβανόμενη και εκτιμώντας σοβαρά τον κομβικό κοινωνικοοικονομικό ρόλο που διαδραματίζουν οι συγκεκριμένοι συνεταιρισμοί στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την εύρυθμη λειτουργία και την οικονομική επιβίωσή τους, στηρίζει, με σθένος, την ενίσχυση των συνεταιρισμών αυτών, όχι μόνο χρηματοδοτικά, αλλά και με τη θεσμοθέτηση ειδικών διαδικασιών που θα επιτρέψουν την υπαγωγή τους σε ευνοϊκές διατάξεις συμβάλλοντας ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό, στην ενδυνάμωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας.