Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024 02:16
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντονη διαφωνία Αθήνας-Θεσμών για την προστασία α’ κατοικίας -Οι προτάσεις των ξένων






Με κακόγουστο αστείο μοιάζει, πλέον, η στάση των ξένων τεχνικάριων, που υποτίθεται ότι συζητάνε τις διατάξεις του νέου Πτωχευτικού και το μεταβατικό καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Χθες, μετά από το «ναυάγιο» της προηγούμενης τηλεδιάσκεψης κι αφού πήραν στα χέρια τους το προσχέδιο της ελληνικής πλευράς, τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών έδειξαν να μην καταλαβαίνουν τίποτε. Ειδικά όσον αφορά στο θέμα της παράτασης της προστασίας της πρώτης κατοικίας, που θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη δεδομένων των συνθηκών αλλά και της χαλάρωσης των εποπτικών κανόνων από τη Φρανκφούρτη, οι ξένοι τεχνοκράτες μόλις και μετά βίας συζητάνε για παράταση 1-2 μηνών και μάλιστα μόνο για όσους αποδεδειγμένα πλήττονται από τον κορωνοϊό!

Πρώτη κατοικία: Πού έχουν ενστάσεις οι Θεσμοί

Εκεί που έδωσαν… ρέστα ήταν στις ενστάσεις που ήγειραν για βασικές προβλέψεις του νέου Πτωχευτικού, προκαλώντας την έκπληξη και τη δυσφορία της ελληνικής πλευράς:

1. Το προσχέδιο, «πατώντας» πάνω στις ρητές προβλέψεις της σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας, δίνει τη δυνατότητα στους οφειλέτες να επιδιώκουν μια εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών τους, προκειμένου να αποφύγουν την πτώχευση. Το σχέδιο προβλέπει, επιπλέον, ότι ειδικά όσον αφορά στα ευάλωτα νοικοκυριά, το Κράτος θα επιδοτεί τις δόσεις της ρύθμισης, όπως συμβαίνει και τώρα για την α’ κατοικία. Οι ξένοι τεχνοκράτες δεν έχουν πρόβλημα με την επιδότηση, αλλά αξιώνουν να μπουν «κόφτες», δηλαδή κριτήρια, στη δυνατότητα εξωδικαστικής ρύθμισης! Με ποια λογική; Για να μην μπαίνουν όλοι και καθυστερεί η διαδικασία!

2. Το προσχέδιο προβλέπει ότι αν τελικά δεν καταστεί δυνατή η εξωδικαστική ρύθμιση και ο οφειλέτης πτωχεύσει, δηλαδή ρευστοποιηθούν κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, μια κρατική οντότητα (κάποιος Οργανισμός που θα συσταθεί) θα μπορεί να αγοράζει στην εμπορική αξία της, την πρώτη κατοικία ευάλωτων νοικοκυριών. Στη συνέχεια θα μπορεί να τους την ενοικιάζει- με επιδότηση- με δυνατότητα επαναγοράς. Τι λένε οι ξένοι τεχνοκράτες; Ότι αυτή η διαδικασία αγοράς από το Κράτος είναι… αργή κι ότι το Δημόσιο θα πρέπει να συμμετέχει στους πλειστηριασμούς αν θέλει να προστατεύει τα ευάλωτα νοικοκυριά! Όπως σημειώνουν δηκτικά αρμόδιες πηγές, τέτοιες διαδικασίες δεν προβλέπονται ούτε στο «σκληρό» αμερικανικό πλαίσιο

3. Το προσχέδιο προβλέπει ότι μετά τη ρευστοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων, θα ακολουθεί χρονικό διάστημα 1 έτους ως ασφαλιστική δικλείδα κι εν συνεχεία θα διαγράφονται όλα τα υπόλοιπα χρέη του οφειλέτη, στη λογική της «2ης ευκαιρίας», όπως ακριβώς προβλέπουν αντίστοιχα πλαίσια σε άλλες χώρες, όπως ακριβώς είναι η λογική της Κοινοτικής Οδηγίας. Τι λένε οι ξένοι; Ότι το διάστημα του 1 έτους είναι μικρό και ότι θα πρέπει να εξαντλούνται όλες οι δυνατότητες για ανάκτηση όσο το δυνατόν περισσότερων χρεών από τις τράπεζες!

Πρώτη κατοικία: Τηλεδιάσκεψη χωρίς… φως στο τούνελ

Σήμερα το απόγευμα στις 4, την ώρα δηλαδή που οι Αρχηγοί Κρατών θα κονταροχτυπιούνται για το Ταμείο Ανάκαμψης και τα ευρωομόλογα, οι συναρμόδιοι υπουργοί θα έχουν τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των Θεσμών, χωρίς να φαίνεται πιθανή μια συμφωνία. Πηγές από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο σημειώνουν ότι «η Ελλάδα δεν είναι, πλέον, σε πρόγραμμα και μπορεί να κάνει ό,τι θέλει», ωστόσο η ελληνική πλευρά δεν θα επιδιώξει- σε αυτήν τη φάση τουλάχιστον- μονομερείς ενέργειες. Υπενθυμίζεται ότι η τρέχουσα αξιολόγηση, μέρος της οποίας είναι το Πτωχευτικό, συνδέεται με την εκταμίευση 640 εκατ. Ευρώ από ANFA- SMP, ωστόσο αυτό που απασχολεί περισσότερο είναι η διατήρηση της εικόνας αξιοπιστίας προς τις αγορές, σε μια δύσκολη συγκυρία.

Πηγή: iefimerida.gr