Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου, 2025 20:39
ΒόλοςΤοπικά

Αιωρούμενα σωματίδια σε υψηλές πτήσεις στον Βόλο






Επιβάρυνση της ατμόσφαιρας στον Βόλο από μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια, τα ΡΜ2,5, που μάλιστα θεωρούνται πολύ πιο επικίνδυνα από τα ΡΜ10, καθώς εισχωρούν πιο βαθιά στο αναπνευστικό σύστημα, έρχεται να καταδείξει έρευνα της «ΠΑΝΑΚΕΙΑ» στην πόλη.

Η ερευνητική εκστρατεία έγινε το δίμηνο του περασμένου Ιουλίου – Αυγούστου και καταγράφτηκαν υψηλές συγκεντρώσεις των πολύ επικίνδυνων σωματιδίων. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σε συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου μάλιστα τονίστηκε ότι στην Ελλάδα κάθε χρόνο πεθαίνουν 8.000 άνθρωποι από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Υποστηρίχθηκε δε ότι το προσδόκιμο ζωής μειώνεται έως και δύο χρόνια εξαιτίας των αυξημένων συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων.

Η «ΠΑΝΑΚΕΙΑ» είναι πανελλαδική συνεργασία των βασικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα (ερευνητικών και πανεπιστημιακών) που όπως καταγράφει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ παρακολουθούν τα θέματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής, διαμορφώνοντας πολύ ισχυρή πανελλαδική ερευνητική υποδομή. Στο πρώτο της συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με τη συμμετοχή 100 και πλέον επιστημόνων, παρουσιάστηκαν τα στοιχεία της ερευνητικής της εκστρατείας σε έξι πόλεις στην Ελλάδα, κατά το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου.

Η ερευνητική εκστρατεία έχει ταυτόχρονα στις έξι πόλεις, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος, Ξάνθη και η καταγραφή των συγκεντρώσεων των πολύ επικίνδυνων σωματείων ΑΣ 2,5 έγινε με τα πιο προηγμένα συστήματα και όργανα σε διεθνές επίπεδο. Ταυτόχρονα μια δεύτερη εκστρατεία προγραμματίζεται στον Βόλο και τις υπόλοιπες περιοχές για τον χειμώνα του 2019-2020 περίοδο με παραδοσιακά αυξημένες συγκεντρώσεις σωματιδίων  λόγω της θέρμανσης.

Η χαρτογράφηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης πραγματοποιείται μέσω επιτόπιων και τηλεπισκοπικών μετρήσεων. Οι μετρήσεις έδειξαν σχετικά υψηλές συγκεντρώσεις ΑΣ2,5 και στις έξι πόλεις οι οποίες κινούνται κατά μέσο όρο μέχρι 20μgr/m3, αλλά παρουσιάζουν διακυμάνσεις. Σημειώνεται ότι η Ε.Ε. έχει θέσει ως στόχο για τα ΑΣ2,5 τα 25μgr/m3 κατά μέσο όρο ενώ η σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι να μην υπερβαίνουν οι συγκεντρώσεις τα 10μgr/m3!

Αξιοσημείωτο της έρευνας είναι ότι μέσοι όροι των συγκεντρώσεων σωματιδίων στις έξι πόλεις τους καλοκαιρινούς μήνες ήταν περίπου στα ίδια επίπεδα, γεγονός που «εξηγείται λόγω της έντονης εναέριας μεταφοράς των μικρόκοκκων και είναι σαν σκεπάζεται όλη η χώρα από ένα αραχνοΰφαντο σεντόνι σωματιδίων», όπως τονίστηκε.

8.000 θάνατοι ετησίως στην Ελλάδα λόγω σωματιδίων

Στο συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Κρήτης τονίστηκε, όπως παρουσιάζεται από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ότι «στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την ατμοσφαιρική ρύπανση, πολλοί περισσότεροι νοσούν λόγω της έκθεσης σε αυτή, ενώ χιλιάδες είναι τα παιδιά που εμφανίζουν άσθμα».

Μάλιστα ο καθηγητής στο Ινστιτούτο Χημείας του Μαξ Πλανκ και συνεργάτης του Ινστιτούτου Κύπρου στη Λευκωσία, Jos Lelieveld, υποστήριξε ότι «το προσδόκιμο ζωής μειώνεται έως και δύο χρόνια κυρίως εξαιτίας των αυξημένων συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων.

Σύμφωνα με μελέτη του ίδιου «η εκτίμηση της θνησιμότητας της ρύπανσης σχεδόν διπλασιάζεται καθώς αναβαθμίζονται ιδιαίτερα οι συνέπειες των ρύπων στην πρόκληση καρδιολογικών προβλημάτων (και θανατηφόρων), μαζί με τις αναπνευστικές συνέπειες».