Τα στοιχεία που θα ξεκλειδώσουν την υπόθεση της ληστείας από θυρίδες στο Νέο Ψυχικό αναζητούν οι αρχές, όπου μεγάλα ποσά και κοσμήματα ανεκτίμητης αξίας «έκαναν φτερά».
Όλα ξεκίνησαν στις 13 Νοεμβρίου όταν μια γυναίκα, μέλος γνωστής οικογενείας των βορείων προαστίων, παρουσιάστηκε στο Α.Τ. Ψυχικού και κατήγγειλε ότι έχει παραβιαστεί η θυρίδα που διατηρούσε και οι δράστες άρπαξαν 42.000 ευρώ σε μετρητά και κοσμήματα αξίας 3.000.000 ευρώ.
Λίγο αργότερα εμφανίζεται και δεύτερη καταγγελία η οποία αφορούσε στο ίδιο τραπεζικό υποκατάστημα καθώς από μια άλλη θυρίδα είχαν «κάνει φτερά» κοσμήματα αξίας 1.000.000 ευρώ και 75 χρυσές λίρες, ενώ ακολούθησαν δύο ακόμα περιστατικά.
Απόλυτος επαγγελματισμός
Οι αρχές «βλέπουν» δράστες που έδρασαν με απολυτό επαγγελματισμό, ενώ μεγάλα ερωτήματα δημιουργούνται από το γεγονός ότι γνώριζαν τους χώρους της τράπεζας.
Οι αναλυτές της Ασφάλειας, σύμφωνα με το Mega, αναζητούν το στοιχείο που θα ξεκλειδώσει την υπόθεση. Όλοι οι υπάλληλοι που εργάζονται στο υποκατάστημα θα χρειαστεί να καταθέσουν στις αρχές, ενώ το υλικό από τις κάμερες θα μπει στο μικροσκόπιο.
Ποιες είναι οι τέσσερις Αθηναίες που τους διέρρηξαν τις τραπεζικές τους θυρίδες
Και οι 4 παραβιασμένες θυρίδες ανήκαν σε γυναίκες. Ειδικότερα:
- Η μία εξ αυτών είναι σύζυγος αντιπροσώπου μεγάλης ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας στη χώρα μας. Εχει καταγγείλει ότι οι δράστες τις αφαίρεσαν κοσμήματα αξίας 1 εκατομμυρίου ευρώ και πάνω από 46.00 ευρώ σε μετρητά.
- Η δεύτερη είναι επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον χώρο του εμπορίου και δήλωσε ότι της έκλεψαν από τη θυρίδα της κοσμήματα αξίας 4 εκατ. ευρώ.
- Η τρίτη είναι ιδιοκτήτρια γνωστού οίκου επίπλων με υποκαταστήματα σε όλη την Αττική.
- Η τέταρτη έχει ιστορικό όνομα, ανήκει στο λεγόμενο «old money» και σε παλιά οικογένεια με κλινική στο κέντρο της Αθήνας και πύργο από τη βυζαντινή εποχή, στα προάστια της νοτιοανατολικής Αττικής. Η κόρη της ασχολείται με τα κοινά στον Δήμο Ψυχικού.
Οι δύο τελευταίες κυρίες δεν έχουν κάνει εκτίμηση της αξίας του περιεχομένου των κλαπέντων από τις θυρίδες τους.
Τι προβλέπει ο νόμος
Τυχόν κλοπή του περιεχομένου μιας θυρίδας δεν αποζημιώνεται από την τράπεζα, αφού οι τράπεζες δεν γνωρίζουν τι περιεχόμενο έχουν οι θυρίδες αλλά ούτε και την αξία αυτού.
Συνεπώς, είναι στη διακριτική ευχέρεια της τράπεζας αν θα αποζημιώσει τα θύματα της κλοπής, ωστόσο το ερώτημα που τίθεται είναι με βάση ποια αξία αντικειμένου θα υπολογιστεί και θα δοθεί η αποζημίωση.
Υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα περιεχόμενα των θυρίδων ασφαλίζονται από αρμόδιες εταιρείες, ωστόσο εκεί τα κόστη είναι πολύ υψηλά. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 200.000 θυρίδες.