Το μεγαλύτερο blackout στην ιστορία των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης έλαβε τέλος, αφού έπειτα από σχεδόν 7 ώρες στο «σκοτάδι», ο μεγαλύτερος τεχνολογικός «κολοσσός» παγκοσμίως, το Facebook, επανέρχεται σταδιακά σε λειτουργία.
Πλέον, έχουν επανέλθει πλήρως όλες οι πλατφόρμες, με τελευταία την WhatsApp, αφού τα προβλήματα που ταλαιπώρησαν δισεκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο μετά το πρωτοφανές «κρασάρισμα» του Facebook διορθώθηκαν περίπου μέχρι τις 02:00 τα ξημερώματα.
Σύμφωνα με τα ΜΜΕ του εξωτερικού, οι τεχνικοί επιχείρησαν «χειροκίνητη επαναφορά» στους σέρβερ της εταιρείας, η οποία εν τέλει φαίνεται ότι πέτυχε. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι «New York Times», ένα μικρό γκρουπ εργαζομένων εστάλη στο Κέντρο Δεδομένων του Facebook, στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια, προκειμένου να προβούν στη συγκεκριμένη ενέργεια.
Στο δημοσίευμα της Daily Mail, μάλιστα, αναφέρεται ως αιτία της διακοπής ορισμένες αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στα συστήματα του Facebook, που αποδείχθηκαν λάθος και ότι δεν πρόκειται για κυβερνοεπίθεση στον τεχνολογικό «κολοσσό».
Πού εντοπίζεται το πρόβλημα το οποίο οδήγησε στο blackout
Συγκεκριμένα, το πρόβλημα φέρεται να εντοπίζεται στις αλλαγές που έγιναν στο πρωτόκολλο Border Gateway Protocol του Facebook. Το «BGP» επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών δρομολόγησης στο διαδίκτυο και μεταφέρει τους χρήστες στους ιστότοπους που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση, βοηθώντας τους να τα αναγνωρίσουν σε αυτό που είναι γνωστό ως Domain Naming System».
Το ίδιο ανέφερε και ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος/ερευνητής Brian Krebs, ο οποίος επικαλούμενος αξιόπιστη πηγή από πρόσωπο που συμμετείχε στην διαδικασία επαναλειτουργίας του Facebook, υπογράμμισε μέσω Twitter ότι η βλάβη είχε να κάνει με το «Border Gateway Protocol»: «Από αξιόπιστη πηγή: Πρόσωπο από την προσπάθεια επαναφοράς λειτουργίας, είπε ότι η διακοπή προήλθε από μία συνηθισμένη ενημέρωση «BGP» που πήγε στραβά. Αλλά, η ενημέρωση απέκλεισε τους απομακρυσμένους χρήστες από την επαναφορά των αλλαγών και τα άτομα με φυσική πρόσβαση δεν είχαν δίκτυο/πρόσβαση. Οπότε, μπλοκαρίστηκαν αμφότεροι από την αναστροφή»
From trusted source: Person on FB recovery effort said the outage was from a routine BGP update gone wrong. But the update blocked remote users from reverting changes, and people with physical access didn’t have network/logical access. So blocked at both ends from reversing it.
— briankrebs (@briankrebs) October 4, 2021
Ωστόσο, η Facebook τηρεί μέχρι στιγμής σιγή ιχθύος, αφού δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει την αιτία της διακοπής.
Το μήνυμα του εκπροσώπου Τύπου του Facebook μετά την επάνοδο της πλατφόρμας σε λειτουργία
«Στην τεράστια κοινότητα ανθρώπων και επιχειρήσεων ανά τον κόσμο που εξαρτώνται από εμάς: Λυπούμαστε. Δουλέψαμε σκληρά για να αποκαταστήσουμε την πρόσβαση στις εφαρμογές και τις υπηρεσίες μας και είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι είμαστε ξανά online τώρα. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση», ανέφερε στο Twitter o Άντι Στόουν, εκπρόσωπος Τύπου του Facebook.
Κατέρρευσε η μετοχή της Facebook
Αυτές τις 7 ώρες που χρειάστηκε για να επανέλθουν οι πλατφόρμες του Facebook σε λειτουργία, μετά το μεγαλύτερο blackout στην ιστορία του, η αξία της μετοχής του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έπεσε πάνω από 5% (στο 5,48% στις 9:27 ώρα Ελλάδας), στα 324,33 δολάρια.
Ετσι, εντός ολίγων ωρών, ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, είδε την προσωπική του περιουσία να «ψαλιδίζεται» κατά περίπου 7 δισ. δολάρια, ενώ έπεσε και στην κατάταξη με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.
Η πτώση της μετοχής της Facebook τη Δευτέρα μείωσε την περιουσία του Ζούκερμπεργκ στα 120,9 δισ. δολάρια από 140 δισεκατομμύρια, ρίχνοντάς τον κάτω από τον Μπιλ Γκέιτς, στην 5η θέση του παγκόσμιου δείκτη των πλουσιότερων ανθρώπων, του Bloomberg.
Η υπόθεση διαρροής εσωτερικών εγγράφων του Facebook
Μέσα σε όλα, ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ και η ομάδα του έχουν να αντιμετωπίσουν άλλον έναν πονοκέφαλο, που ακούει στο όνομα Φράνσις Χάουγκεν.
Η 30χρονη πρώην υπεύθυνη προϊόντων στο Facebook, Φρ. Χάουγκεν, αναμένεται να καταθέσει την Τρίτη στην Επιτροπή Εμπορίου της αμερικανικής Γερουσίας.
Πριν αποχωρήσει από την επιχείρηση, τον Μάιο, η Φράνσις Χάουγκεν πήρε μαζί της πολλά έγγραφα από εσωτερικές έρευνες στο μέσο και τα εμπιστεύθηκε κυρίως στη «Wall Street Journal».
Το Facebook, πριν βρεθεί αντιμέτωπο με το μεγαλύτερο σε διάρκεια blackout της ιστορίας του, απάντησε με αγωγή προκειμένου να μην προχωρήσει η μήνυση σε βάρος της εταιρείας, που αναμένεται να φτάσει την Τρίτη στο Κογκρέσο.
Facebook: Οι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να μπουν στο κτίριο! -Είχαν μπλοκάρει οι κάρτες εισόδου
Μάλιστα, την ώρα που ο μεγαλύτερος τεχνολογικός «κολοσσός» του κόσμου βρισκόταν στο «σκοτάδι» και εκτός λειτουργίας, οι εργαζόμενοι που έσπευσαν στην εταιρεία για να διορθώσουν τη βλάβη, δεν μπορούσαν να μπουν καν στο κτίριο!
Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε tweet της, η ρεπόρτερ τεχνολογίας των «ΝYTimes», έπειτα από επικοινωνία της με εργαζόμενο της Facebook μετά το μπλακ άουτ της εταιρείας, οι κάρτες εισόδου των εργαζομένων είχαν μπλοκάρει και δεν είχαν πρόσβαση στο χώρο εργασίας τους.
Was just on phone with someone who works for FB who described employees unable to enter buildings this morning to begin to evaluate extent of outage because their badges weren’t working to access doors.
— Sheera Frenkel (@sheeraf) October 4, 2021
Την ίδια ώρα, ρεπόρτερ του αμερικανικού μέσου που ασχολείται με την τεχνολογία πρόσθεσε πως οι εργαζόμενοι στη Facebook παρατήρησαν πως δεν λάμβαναν email, τα οποία είχαν αποστολείς εκτός της εταιρείας.
«Οι εργαζόμενοι φέρεται να μην έχουν πρόσβαση σε εσωτερικούς μηχανισμούς διαχείρισης. Όχι μόνον οι υπηρεσίες και οι εφαρμογές του Facebook δεν είναι διαθέσιμες για το κοινό, αλλά και οι εσωτερικοί μηχανισμοί και οι πλατφόρμες επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου του Workplace» είχε γράψει στο Twitter ο δημοσιογράφος των «New York Times», Ryan Mac. «Κανείς δεν μπορεί να κάνει καμία δουλειά», πρόσθεσε.
Η εξάρτηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Το παγκόσμιο blackout του μεγαλύτερου τεχνολογικού κολοσσού στον κόσμο, της facebook, έφερε στο προσκήνιο ένα σύνδρομο που γέννησε η ψηφιακή εποχή και τα social media.
Το FoMO (Fear Of Missing Out) ή, στα ελληνικά, «φόβος μη μείνεις εκτός από όσα συμβαίνουν γύρω σου», αντιπροσωπεύει την τάση που έχουν δημιουργήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως το Facebook.