Αναφορά κατέθεσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Ν.Δ. και βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ζητώντας την επέκταση κατά μία ώρα της διάρκειας καλαρίσματος των διχτυών στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων και συγκεκριμένα στην Α΄ και Β΄ ζώνη, περιοχές όπου και επιτρέπεται η αλιεία, μετά από σχετικό υπόμνημα που έλαβε υπογεγραμμένο από 50 αλιείς της περιοχής. Παράλληλα, κατανοώντας την έντονη ανησυχία των αλιέων επικοινώνησε και προσωπικά με τους αρμόδιους Υπουργούς επισημαίνοντας τους ότι πρέπει να εξετάσουν το αίτημα με ιδιαίτερη προσοχή και όσο το δυνατόν πιο άμεσα, αφού είναι ζήτημα επιβίωσης για τους αλιείς και τις οικογένειές τους καθώς με τις ισχύουσες συνθήκες έχει συρρικνωθεί αρκετά το εισόδημα τους εξαιτίας και της μείωσης των αλιευμάτων.
Όπως επισημαίνει στην αναφορά του ο Χρήστος Μπουκώρος, «χρόνιο και εύλογο αίτημα των αλιέων της Αλοννήσου αποτελεί η επέκταση του επιτρεπτού χρονικού ορίου ωραρίου καλαρίσματος των διχτυών και συγκεκριμένα να αρχίζει τρεις ώρες πριν τη δύση του ηλίου και η ανάσυρση των διχτυών να τελειώνει τρεις ώρες μετά την ανατολή του ηλίου σε αντίθεση με τη ισχύουσα νομοθεσία (κοινή εγκύκλιος Υπουργείων ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. & Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αριθμό πρωτοκόλλου: 157773/1301/18-4-2007) που προβλέπει ότι τα δίχτυα των σκαφών Παράκτιας Αλιείας πρέπει να παραμένουν στη θάλασσα μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας και πρέπει να στήνονται έως και 2 ώρες πριν τη δύση και να σηκώνονται έως και 2 ώρες μετά την ανατολή.
Και τούτο είναι εύλογο καθώς λόγοι, όπως οι καιρικές συνθήκες, ένας αστάθμητος παράγοντας, η μεγάλη έκταση του πάρκου, των περιοχών όπου επιτρέπεται η αλιεία, αλλά και ο βαθμός δυσκολίας χειρισμού των διχτυών καθιστούν ασφυκτικό το χρονικό όριο των δύο ωρών με αποτέλεσμα να περιορίζεται η αλιευτική δραστηριότητα και αντίστοιχα μειώνεται δραματικά ο όγκος και ο αριθμός των αλιευμάτων. Άλλωστε να σημειωθεί ότι υπέρ της παράτασης είχε γνωμοδοτήσει θετικά και ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητη η επέκταση της χρονικής διάρκειας αφού το αίτημα είναι ζωτικής σημασίας καθώς οι αλιείς βρίσκονται υπό καθεστώς έντονης ανησυχίας αφού βλέπουν το εισόδημα τους να συρρικνώνεται λόγω και της μείωσης των αλιευμάτων και οδηγούνται σε οικονομική ασφυξία τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους», αναφέρει μεταξύ άλλων στην αναφορά του προς τους ως άνω Υπουργούς ο Χρήστος Μπουκώρος.