Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025 13:12
ΒόλοςΤοπικά

Επιχείρηση κατεδάφισης έξι κτισμάτων στα Παλαιά για τα νέα κτήρια του Πανεπιστημίου






Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες επιχείρηση κατεδάφισης των παλιών και ετοιμόρροπων κτιρίων στη συνοικία των Παλαιών, πίσω από το ΚΤΕΛ Μαγνησίας και δίπλα από τον Κραυσίνδωνα. Οι μπουλντόζες εργολάβων, που προέκυψαν από διαγωνισμούς, εργάζονται πυρετωδώς για την ολοκλήρωση της κατεδάφισης, που είχε ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2018, αφού προηγήθηκε αιφνιδιαστική γιγαντιαία επιχείρηση της Αστυνομίας για την εκκένωση των κτιρίων, που τελούσαν υπό κατάληψη.

Η κατεδάφιση των έξι συνολικά κτιρίων είναι αναγκαία προϋπόθεση για τον «καθαρισμό» της έκτασης και την ανέγερση δύο νέων κτιριακών συγκροτημάτων, που θα στεγάσουν τα τμήματα των Μηχανολόγων Μηχανικών και Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και σε συνδυασμό με τις εγκαταστάσεις της σημερινής Πολυτεχνικής Σχολής θα συνθέσουν την Πανεπιστημιούπολη στη συνοικία των Παλαιών.

Σύμφωνα με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήση Μαμούρη οι κατεδαφίσεις, που ξεκίνησαν προ ημερών, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και παράλληλα τρέχουν οι διαγωνισμοί για την ανέγερση των νέων πανεπιστημιακών κτιρίων, που θα δώσουν λύση στο στεγαστικό πρόβλημα τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής, που σήμερα στεγάζονται σε λυόμενα.

Μέσα στον Νοέμβριο αναμένεται να εγκατασταθεί ο εργολάβος, που θα αναλάβει το κτίριο του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, ενώ προχωρεί ο διαγωνισμός και για το κτίριο του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών. Για το δεύτερο έχουν κατατεθεί δύο προσφορές, οι οποίες θα ανοιχθούν και θα αξιολογηθούν.

Το σκηνικό που σήμερα επικρατεί στην έκταση απέναντι από την Πολυτεχνική σε τίποτα δεν θυμίζει το χρονικό των επεισοδίων, που είχε προηγηθεί το καλοκαίρι του 2017, όταν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ακόμη προσπαθούσε να κάνει τον διαγωνισμό για την ανάδειξη των αναδόχων, που θα αναλάμβαναν την κατεδάφιση. Κι αυτό γιατί μέλη της ομάδας ΤΕΡΜΙΤΑ, που είχαν προχωρήσει σε κατάληψη κτιρίων, αντιδρούσαν στην κατεδάφιση και είχαν προκληθεί επεισόδια, αναβολή του διαγωνισμό μετά από εισβολή 50 ατόμων στο τμήμα του πρωτοκόλλου του Π.Θ. που είχε μάλιστα και ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός υπαλλήλου, απανωτά χτυπήματα σε γραφεία τεχνικών εταιρειών στον Βόλο που είχαν λάβει μέρος στον διαγωνισμό, μέχρι και απειλητικά μηνύματα εναντίον του τέως πρύτανη.

Μετά την επέμβαση της Αστυνομίας και την εκκένωση της κατάληψης, ξεκίνησε και η κατεδάφιση, που όμως έμεινε στη μέση και ξεκίνησε πάλι πρόσφατα.

Επέκταση της Πολυτεχνικής μετά από 20 χρόνια προσπαθειών

Μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών και προετοιμασίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας βρίσκεται σε ιστορική στιγμή, καθώς ξεκινά την επέκταση της Πολυτεχνικής Σχολής στα Παλιά του Βόλου σε ιδιόκτητη έκταση 19 στρεμμάτων.

Το Πανεπιστήμιο απέκτησε σταδιακά την έκταση, ξεκινώντας από το 1998, με παραχωρήσεις από Δημόσιους Φορείς (πρώην ΥΕΒ) και αγορές γειτονικών ιδιοκτησιών και διαμόρφωσε χώρο συνολικής επιφάνειας 19 στρεμμάτων. Το Πανεπιστήμιο ενέκρινε το 2001 το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Πολυτεχνικής Σχολής το οποίο προέβλεπε την ανάπτυξη της Πολυτεχνικής Σχολής με τη δημιουργία δύο νέων κτιριακών συγκροτημάτων για τις ανάγκες των Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών. Να σημειωθεί ότι τα δύο αυτά Τμήματα στεγάζονται σε εγκαταστάσεις του παλιού εργοστασίου Παπαρήγα και σε λυόμενα κτίσματα τα οποία εξυπηρετούν σε μικρό μόνο βαθμό τις ανάγκες τους. Το Πανεπιστήμιο ανέθεσε με διεθνή διαγωνισμό μελέτες για την ανέγερση των κτιρίων των ΠΜ και ΜΜ οι οποίες ολοκληρώθηκαν το 2006. Στο διάστημα που ακολούθησε το Πανεπιστήμιο προσπάθησε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τα δύο αυτά έργα και να διευθετήσει μια σειρά από εκκρεμότητες που αφορούσαν την κυριότητα των γηπέδων με το Υπουργείο Οικονομικών. Οι εκκρεμότητες διευθετήθηκαν το 2015 και η χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε το 2017 με την ένταξη των έργων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και με συνολικό προϋπολογισμό 55 εκ. ευρώ και για τα δύο έργα. Για τη δημοπράτηση των έργων, προϋπόθεση ήταν η εκκαθάριση του γηπέδου από παλαιά κτίσματα.

Το όραμα της Πανεπιστημιούπολης

Τα κτίρια που θα κτιστούν ακολουθούν τα διεθνή πρότυπα και έχουν ικανοποιητικά μεγέθη σε σχέση με τη διεθνή πρακτική και τα αντίστοιχα κορυφαία Πολυτεχνικά Τμήματα στην Ελλάδα.

Το κτίριο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών έχει συνολική δομημένη επιφάνεια 17.603 τ.μ. και περιλαμβάνει 17 αίθουσες διδασκαλίας, αναγνωστήριο, 15 ερευνητικά εργαστήρια, 44 γραφεία προσωπικού, αμφιθέατρα 105 και 250 θέσεων, βοηθητικούς χώρους, κοινόχρηστους χώρους και υπόγειο πάρκινγκ.

Το κτίριο του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών έχει συνολική δομημένη επιφάνεια 14.855 τ.μ. και περιλαμβάνει 15 αίθουσες διδασκαλίας, αναγνωστήριο, 10 εργαστήρια, 50 γραφεία, αμφιθέατρο 135 θέσεων, βοηθητικούς χώρους, κοινόχρηστους χώρους και πάρκινγκ.

Το έργο θα επιτρέψει να παραδοθούν οι χώροι που χρησιμοποιούν σήμερα (συνολικής έκτασης περίπου 7.000 τ.μ.) στα Τμήματα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών τα οποία θα αυξήσουν με αυτό τον τρόπο σημαντικά την επιφάνεια που χρησιμοποιούν και θα αντιμετωπίσουν το δικό τους κτιριακό πρόβλημα. Η κατασκευή των δύο αυτών κτιρίων θα αναβαθμίσει συνολικά τις υποδομές της Πολυτεχνικής Σχολής και θα συμβάλλει ώστε οι κρίσιμοι δείκτες φοιτητών/τ.μ. σε χώρους εκπαίδευσης και έρευνας να πλησιάσουν σημαντικά τα διεθνή στάνταρντ.

Τα δύο νέα κτίρια είναι ιδιαίτερα σημαντικά και για την πόλη του Βόλου. Με συνολικό προϋπολογισμό 55 εκ. ευρώ, αποτελούν μεγάλα έργα που ενισχύουν τον δημόσιο χώρο και τις δημόσιες υποδομές της πόλης και δίνουν δουλειά σε πολλούς ανθρώπους κατά τη φάση της κατασκευής. Αναβαθμίζουν την περιοχή των Παλαιών, αφού μετατρέπουν έναν εγκαταλειμμένο χώρο 19 στρεμμάτων με ακατάλληλα για χρήση κτίρια σε μια ζωντανή Πανεπιστημιούπολη με πολλούς ανοικτούς δημόσιους χώρους.

Πηγή: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ – Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ