Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει σήμερα το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον απόηχο των ραγδαίων εξελίξεων στο Αφγανιστάν με την ανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.
Ο πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος θα μιλήσουν σήμερα το απόγευμα στις 19:30 , προκειμένου να συζητήσουν για τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στο Αφγανιστάν αλλά και για τις προσφυγικές ροές που αναμένονται το επόμενο διάστημα.
Η Αθήνα εκτιμά ότι η επαφή με την Τουρκία είναι απαραίτητη, καθώς η ευρύτερη περιοχή και κυρίως οι δύο χώρες ενδέχεται να επηρεαστούν από νέες προσφυγικές ροές, που θα προκύψουν από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και, άρα, βρίσκονται αντιμέτωπες με το ίδιο πρόβλημα.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα θα συνεχίσει να δείχνει την ίδια αποτελεσματικότητα στη φύλαξη τόσο των χερσαίων όσο και των θαλάσσιων συνόρων, όπως κάνει μέχρι σήμερα.
«Συναγερμός» στην Ευρώπη για το μεταναστευτικό
Ήδη στην Ευρώπη έχει σημάνει «συναγερμός» μετά και την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν καθώς η ανησυχία για μία νέας, σφοδρής μεταναστευτικής -προσφυγικής κρίσης θεωρείτη δεδομένη με το ενδεχόμενο της επανάληψης των μαζικών μεταναστευτικών ροών του 2015 να είναι προ των πυλών. Ήδη, στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η συζήτηση έχει εκκινήσει για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να μετριαστεί -ή ακόμη και να αναχαιτιστεί- το νέο μεταναστευτικό κύμα, την ώρα που η Τουρκία κατασκευάζει με φρενήρεις ρυθμούς τείχος στα σύνορά της.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας της Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε πως η ΕΕ πρέπει να αρχίσει συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, σε μια προσπάθεια να αναπτυχθούν δίαυλοι επικοινωνίας με το νέο καθεστώς. Μια τέτοια προοπτική θα μπορούσε να περιορίσει την μαζική φυγή προσφύγων από την περιοχή, την ώρα που πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 300.000 -500.000 πρόσφυγες που ενδέχεται να απομακρυνθούν άμεσα από το Αφγανιστάν.
Την Πέμπτη, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς για τις κινήσεις της Ελλάδας απάντησε ότι «η κυβέρνηση θα ευθυγραμμίσει τις δράσεις της με την ΕΕ από την οποία έχουμε ζητήσει μια ενιαία στάση και αντιμετώπιση της κατάστασης, καθώς και της ενδεχόμενης ανθρωπιστικής κρίσης που θα προκύψει» προσθέτοντας ότι «έχουμε ζητήσει να καταστεί απολύτως ξεκάθαρο προς τις τρίτες χώρες και προς την Τουρκία ότι δεν θα γίνει ανεκτή καμία εργαλειοποίηση της συγκεκριμένης κατάστασης».
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ομολόγων του της ΕΕ για το Αφγανιστάν τόνισε την ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να μην επιτραπεί η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.
«Η Ελλάδα δεν θα γίνει πύλη νέου μεταναστευτικού κύματος προσφύγων» προεξόφλησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, παρότι δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.
Στον Έβρο σήμερα εκτάκτως ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Στον Έβρο θα βρεθούν σήμερα εκτάκτως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Οι δυο υπουργοί θα προσγειωθούν με ελικόπερο στο γήπεδο της Ορεστιάδας, συνοδευόμενοι από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκη. Θα επισκεφθούν τις Καστανιές και θα επιθεωρήσουν την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αλλά θα ασχοληθούν και με τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, απ’ όπου οι διακινητές περνούν αρκετούς λαθρομετανάστες καιρό τώρα.
Παναγιωτόπουλος και Χρυσοχοΐδης θα μεταβούν και στο νέο φράχτη που κατασκευάζεται στην περιοχή των Φερών, ενώ στη συνέχεια θα έχουν ευρεία σύσκεψη στην XII Μεραρχία Πεζικού στην Αλεξανδρούπολη, με την συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων, για εκτίμηση της κατάστασης, μετά από την επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.
Η παρουσία των δύο κορυφαίων υπουργών, αρμόδιων για την φύλαξη των συνόρων και την αποτροπή των λαθρομεταναστευτικών ροών, αποφασίστηκε στο χθεσινό ΚΥΣΕΑ, όπου έγινε αξιολόγηση και εξέταση της κατάστασης που διαμορφώνεται, με τον κίνδυνο ερχομού εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών από το Αφγανιστάν σε Έβρο και νησιά μέσω της Τουρκίας.