Εποικοδομητική συνάντηση εφ’ όλης της ύλης με την νέα διοίκηση του Αγροτικού Συλλόγου Πουρίου, τον πρόεδρο, κατοίκους και στελέχη της παράταξης, είχε ο Βουλευτής Ν. Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανάσιος Λιούπης.
Μετά από πρόσκληση του Αγροτικού Συλλόγου Πουρίου, ο Βουλευτής μετέβη στα γραφεία του Δημοτικού Διαμερίσματος Πουρίου, όπου είχε την ευκαιρία να συζητήσει τα θέματα που απασχολούν τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
Το κυρίαρχο θέμα που απασχολεί τους κατοίκους είναι η αναμόρφωση των δασικών χαρτών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής από το 2017 με την πρώτη ανάρτησή τους. Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και δημιουργεί αλυσιδωτά προβλήματα ακόμη και στην ένταξη των παραγωγών στο πρόγραμμα εγκατάστασης νέων αγροτών. Όπως τόνισε ο κ. Λιούπης μετά την αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ και σύμφωνα με το Ν. 4685/20 που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση το καλοκαίρι στη βουλή τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν. Άλλωστε, για το συγκεκριμένο θέμα ο Βουλευτής ενημέρωσε τους κατοίκους πως έκανε ειδική συνάντηση και ενημέρωσε τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Γιώργο Αμυρά, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από τις σχετικές δεσμευτικές δηλώσεις που έκανε ο Υφυπουργός για το Πουρί στην πρόσφατη επίσκεψη του στον Βόλο.
Μεταξύ άλλων, εκφράστηκε η ικανοποίηση των παραγωγών μήλων και φιρικιών Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης της ευρύτερης περιοχής, για την προσαυξημένη αποζημίωση κατά 20%, μετά την πρόσφατη απόφαση που έλαβε το ΔΣ του ΕΛΓΑ. Ζητήσαν με την ευκαιρία ενισχυμένη τιμή απόδοσης των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ ως ΠΟΠ προϊόν στην περιοχή.
Η κλιματική αλλαγή, η σφοδρότητα των συνεχόμενων ζημιών των τελευταίων ετών στις καλλιέργειες, η φετινή ελλειμματική παραγωγή στις ελιές, η αποθήκευση των αγροτικών προϊόντων και οι αγροτικές αποθήκες, τα ζητήματα προσβασιμότητας στα κτήματα, στις αγορές αλλά και η αντιμετώπισή τους ήταν σημεία που αναλύθηκαν εκτενώς. Στην πολύ ενδιαφέρουσα και ουσιαστική συζήτηση που έγινε μεταξύ του Βουλευτή και των κατοίκων, ο κ. Λιούπης ενημέρωσε για την πρόσφατη συνάντηση του για τα συγκεκριμένα θέματα με την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Φωτεινή Αραμπατζή, καθώς και για τις πολύ σημαντικές αποκαταστάσεις του οδικού δικτύου του Πηλίου, που έχουν ήδη δρομολογηθεί και υλοποιούνται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Η δυναμική που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια της καστανιάς, τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι καστανοπαραγωγοί στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου, όπως η αντιμετώπιση της σφήκας της καστανιάς ήταν το επόμενο σημαντικό θέμα που έθεσαν τα μέλη και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Πουρίου. Ο κ. Λιούπης ενημέρωσε πως σύμφωνα με ενημέρωση που έχει από το γραφείο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού, εγκρίθηκε η συνέχιση υλοποίησης του προγράμματος διάρκειας 30 μηνών «Βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς Dryocosmus Kuriphilus (yasumatsu)» στις περιοχές της Επικράτειας με νεοεμφανιζόμενες εστίες.
Η σφήκα αποτελεί πολύ σημαντικό εντομολογικό εχθρό της καστανιάς, γι΄αυτό ο Περιφερειάρχης με το επιστημονικό προσωπικό της Περιφέρειας Θεσσαλίας στηρίζοντας στην πράξη τους ανθρώπους της παραγωγής, αντιμετώπισε άμεσα την προσβολή των καστανοπερίβολων προχώρησε έγκαιρα στην υλοποίηση προγράμματος εξαπόλυσης του ωφέλιμου παρασιτοειδούς εντόμου Torymus sinensis σε όσες περιοχές της Θεσσαλίας είχε προηγουμένως εντοπιστεί.
Από τα αποτελέσματα διαπιστώθηκε η επιτυχής εγκατάσταση του παρασιτοειδούς με σημαντικότερη αυτή στην περιοχή των Αμπελακίων ενώ η συνεργασία της Περιφέρειας, του ΥΠΑΑΤ, του Μπενάκειου και του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» θα επεκταθεί σε όποια περιοχή διαπιστωθεί η παρουσία του εντόμου και φυσικά σε όποιες καστανοπαραγωγικές περιοχές του Πηλίου χρειαστεί.
Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν τα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου, για την αξιοποίηση των υδατικών αποθεμάτων της περιοχής, την εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων για την κατασκευή κλειστών δικτύων άρδευσης και υδατοδεξαμενών. Η αξιοποίηση των τεχνολογιών αιχμής, θέματα ανάδειξης της ιδιαίτερης αξίας των παραγόμενων τοπικών αγροδιατροφικών προϊόντων, όπως και η παροχή επιπλέον κίνητρα για την παραμονή των νέων στις ορεινές περιοχές ήταν το επόμενο θέμα. Όπως τονίστηκε από τον Βουλευτή: «Ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός αποτελούν τους δύο σημαντικούς μοχλούς ανάπτυξης για το Πήλιο. Η διασύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με τον τουρισμό, η ανάδειξη στοιχείων της παράδοσης, του πολιτισμού και της ελληνικής γαστρονομίας, αποτελούν στρατηγικές επιλογές για την επόμενη μέρα».
Κλείνοντας τη συζήτηση ο κ. Λιούπης, αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση και τη χρήσιμη ενημέρωση, δεσμεύτηκε ότι θα είναι πάντα στο πλευρό τους και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση των ζητημάτων στα οποία αναφέρθηκαν.