«Η Τουρκία παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι σήμερα στη Λιβύη […] Δεν πρόκειται να ανεχθούμε αυτόν τον ρόλο της Τουρκίας» διεμήνυσε την περασμένη εβδομάδα από το Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, έχοντας στο πλευρό του έναν ξένο ηγέτη: τον πρόεδρο της Τυνησίας Καΐς Σαγιέντ. Δηλώσεις θα έκανε όμως από τη γαλλική πρωτεύουσα την περασμένη Δευτέρα 22 Ιουνίου και ο 62χρονος Τυνήσιος πρόεδρος, υπό την ευθύνη του οποίου εντάσσεται και η τυνησιακή διπλωματία, υπογραμμίζοντας για παράδειγμα ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Φαγιέζ αλ Σάρατζ στη Λιβύη έχει μόνο «προσωρινή νομιμοποίηση» και ότι εκείνη θα πρέπει κάποια στιγμή να δώσει τη θέση της σε μια «νέα νόμιμη κυβέρνηση» που θα προκύψει μέσα από «τη βούληση του λιβυκού λαού».
Ακριβώς μία εβδομάδα μετά, στις 29 Ιουνίου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στην Τυνησία για συνομιλίες με την ηγεσία του εκεί υπουργείου Εξωτερικών, ενώ πρόκειται να γίνει δεκτός και από τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας.
29/6: Επίσκεψη ΥΠΕΞ @NikosDendias στην Τύνιδα – Συνάντηση με Πρόεδρο Τυνησίας K.Saied, ΠΘ E.Fakhfakh & ΥΠΕΞ N.Erray
?ζητήματα διμερούς & περιφερειακού ενδιαφέροντος-έμφαση σε εξελίξεις σε Λιβύη & Αν.Μεσόγειο
?υπογραφή Συμφωνίας Θαλασσίων Μεταφορών— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) June 28, 2020
Η Τυνησία έχει ιδιαίτερη «αξία» στην τρέχουσα συγκυρία, ειδικά ένα λάβει κανείς υπόψη όσα συμβαίνουν στη γειτονική Λιβύη. Ως χώρα που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη Λιβύη, βιώνει άμεσα τις επιπτώσεις του λιβυκού εμφυλίου. Ενδεικτικές της ανησυχίας και οι δηλώσεις του Τυνήσιου προέδρου Καΐς Σαγιέντ, ο οποίος έχει αποκηρύξει κατ’ επανάληψη ως καταστροφική μια ενδεχόμενη διχοτόμηση της Λιβύης. Σημειωτέον ότι στην Τυνησία έχει άλλωστε τα κεντρικά της και η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη (United Nations Support Mission in Libya – UNSMIL).
Ως πρώην γαλλική αποικία, η Τυνησία βρίσκεται όμως κοντά και στη Γαλλία, όχι μόνο γεωπολιτικά αλλά και οικονομικά-εμπορικά, με την υποσημείωση βέβαια ότι η Γαλλία διανύει στην παρούσα φάση μια περίοδο εντονότατης αντιπαράθεσης στις σχέσεις της με την Τουρκία του ισλαμοεθνικιστή Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος, μάλιστα, λέγεται πως είχε τον Δεκέμβριο του 2019, με «φρέσκο» ακόμη τότε το μνημόνιο Ερντογάν – Σάρατζ, προσεγγίσει και τον Καΐς Σαγιέντ κατά τη διάρκεια ξαφνικής επίσκεψής του στην Τυνησία, ζητώντας να επιτραπεί στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιούν την επικράτεια της Τυνησίας ως εφαλτήριο για τις επιχειρήσεις τους στη Λιβύη, πράγμα που όμως δεν έγινε αποδεκτό.