Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024 00:58
Άλλες Ειδήσεις

Επιστήμονες μπορεί να έχουν βρει τον λόγο για τον οποίο οι άνδρες δεν ζουν όσο οι γυναίκες






Πολλοί πιστεύουν πως είναι απλά ένας «μύθος», άλλοι μια πραγματικότητα για την οποία άλλωστε «μιλάνε» και τα στατιστικά! Αυτή την πραγματικότητα ερευνούν οι επιστήμονες, να δουν γιατί οι άντρες δεν ζουν όσο οι γυναίκες.

Αυτό λοιπόν φαίνεται να καταλήγουν πως οφείλεται στο ότι συχνά χάνουν τα χρωμοσώματα Υ, προκαλώντας με τη σειρά τους ουλές στην καρδιά, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Περίπου το 40% των 70άρηδων χάνουν αυτό το χρωμόσωμα, γεγονός το οποίο οι επιστήμονες το αποδίδουν στους πρόωρους θανάτους. Ο καθηγητής Kenneth Walsh, από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια που ηγήθηκε της έρευνας, εξήγησε: «Ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 60 ετών, οι άνδρες πεθαίνουν πιο γρήγορα από τις γυναίκες. Είναι σαν να γερνούν βιολογικά πιο γρήγορα».

Τα χρωμοσώματα Υ αρχίζουν να εξαντλούνται σε ένα κλάσμα των κυττάρων των ανδρών καθώς γερνούν. Αυτό ειδικότερα επιταχύνεται στους καπνιστές.

Σύμφωνα με τον Walsh, έχει ανακαλυφθεί φάρμακο (Pirfenidone) που θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των επιπτώσεων της απώλειας χρωμοσωμάτων. Ανακαλύφθηκε μάλιστα ότι στα ποντίκια, η απώλεια του χρωμοσώματος Υ επιτάχυνε ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία και έκανε τα ζώα πιο επιρρεπή σε ουλές στην καρδιά, οδηγώντας τελικά σε πρόωρο θάνατο.

Τα ίδια αποτελέσματα -της απώλειας του χρωμοσώματος Υ- διαφάνηκαν και σε άνδρες, συσχετίζοντας την τόσο με την καρδιακή ανεπάρκεια όσο και με την καρδιαγγειακή νόσο. Οι ερευνητές τώρα υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους άνδρες να ζήσουν περισσότερο στοχεύοντας τις επιπτώσεις της απώλειας χρωμοσώματος Υ.

Για όποιον αναρωτιέται, τα χρωμοσώματα είναι δέσμες DNA σε κάθε κύτταρο μας που έρχονται σε ζεύγη. Οι γυναίκες έχουν δύο χρωμοσώματα Χ και οι άνδρες έχουν ένα χρωμόσωμα Χ και Υ.

Τα χρωμοσώματα αποτελούν τις σειρές του DNA μας, οι οποίες, με τη σειρά τους, αποτελούν το γονιδίωμά μας. Οι άνθρωποι έχουν περίπου 30.000 γονίδια, οργανωμένα σε 23 ομάδες χρωμοσωμάτων.