Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024 10:37
ΕΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Επιστράτευση γιατρών: Έτοιμα τα «φύλλα πορείας» για να επιδοθούν στους ιδιώτες που θα στηρίξουν το ΕΣΥ






Στον μονόδρομο της επίδοσης των «φύλλων πορείας» για την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, ώστε να ενισχύσουν τα δημόσια νοσοκομεία μέσα στην επιδημία, βαδίζουν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει λάβει την σχετική εισήγηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για την ανάγκη επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών και η διαδικασία βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Όπως προβλέπει η διαδικασία, το φύλλο «πορείας» θα επιδοθεί από αστυνομικούς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι γιατροί στους συλλόγους που ανήκουν. Επί του εγγράφου θα αναφέρεται το νοσοκομείο που θα πρέπει να παρουσιαστούν καθώς η ώρα και η ημερομηνία. Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια, ενώ κινείται παράλληλα η διαδικασία του αυτοφώρου.

Ωστόσο, ο νομοθέτης προβλέπει και περιπτώσεις που μπορεί κάποιος να εξαιρεθεί της επιστράτευσης. Αυτό μπορεί να συμβεί αν ο γιατρός επικαλεστεί σοβαρούς λόγους υγείας (σωματικής ή ψυχικής), γεγονός όμως που θα πρέπει να πιστοποιηθεί στη συνέχεια από αρμόδια υγειονομική επιτροπή.

Η πρωτόγνωρη κατάσταση της επιστράτευσης, που επιβάλλει η πρωτοφανής υγειονομική κρίση λόγω του κορωνοϊού και οι πεπερασμένες αντοχές των επαγγελματιών υγείας στο ΕΣΥ, αποτελεί την ύστατη λύση για τη στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων, πλην όμως δεν είχε την απήχηση που ανέμεναν οι επικεφαλής της Αριστοτέλους ούτε και εκείνη ενδεχομένως που είχαν οι πρόεδροι των μεγάλων ιατρικών συλλόγων της Αττικής.

Παρά τις δραματικές εκκλήσεις που έκανε ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας προς τους συναδέλφους του, όπως και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), ζητώντας 200 γιατρούς -παθολόγους, πνευμονολόγους και αναισθησιολόγους– ενδιαφέρον εκδηλώθηκε ύστερα από παράταση της αρχικής προθεσμίας και μεγάλη κινητοποίηση των ιατρικών συλλόγων από μόλις 61 γιατρούς.

Μάλιστα, στελέχη του υπουργείου Υγείας δεν έκρυβαν το προηγούμενο, δύσκολο Σαββατοκύριακο, την απογοήτευση για τη στάση των γιατρών αλλά και την αγωνία τους για τις επόμενες ημέρες και τις κινήσεις που επιβάλλονται ώστε να ανταποκριθεί το συστημα υγείας στις ανάγκες της επιδημίας. Υπογράμμιζαν επίσης πως η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα ξεκίνησε με καλές συνθήκες με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών – έχουν ανταποκριθεί παραχωρώντας συνολικά 450 απλές κλίνες για non Covid και άλλες 220 για Covid περιστατικά καθώς και 130 κλίνες ΜΕΘ– και εκτιμούσαν πως ανάλογο αποτέλεσμα θα είχε η πρόσκληση τους προς τους ιδιώτες γιατρούς. Υπενθυμίζεται πως για την εργασία τους στο ΕΣΥ τους δίνουν μηνιαία αμοιβή 2.000 ευρώ τον μήνα συν τις εφημερίες και για να τους διευκολύνουν τούς δίνουν ευέλικτο ωράριο, ώστε να μπορούν να ανοίγουν και το ιδιωτικό τους ιατρείο.

Διαφωνίες και αίτημα για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

Ωστόσο, η πρόσκληση στον ιατρικό κόσμο φαίνεται πως “άνοιξε” χρόνιες πληγές στους κόλπους των συλλόγων και των λειτουργών του Ιπποκράτη. Σύμφωνα με εκπροσώπους των ιατρικών συλλόγων, που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας το περασμένο Σάββατο, η ανταπόκριση των ειδικευμένων γιατρών είναι χαμηλή λόγω κενών στη σχετική διαδικασία. Όπως αναφέρουν, δεν υπάρχουν συμβάσεις και συγκεκριμένα έγγραφα που να αποσαφηνίζουν ρητά τις υποχρεώσεις των γιατρών και τις αρμοδιότητες τους μέσα στο ΕΣΥ που καλούνται να υπηρετήσουν. Πολλοί γιατροί διατυπώνουν σοβαρές επιφυλάξεις διότι θεωρούν πως μένουν ακάλυπτοι για τυχόν ιατρικά λάθη κατά τη διάρκεια της έκτακτης παροχής υπηρεσιών τους στο σύστημα δημόσιας υγείας. Έπειτα από τη μαραθώνια συνεδρίαση του περασμένου Σάββατο, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) εξέδωσε χθες ανακοίνωση, όπου μεταξύ άλλων κάνει λόγο για αδιέξοδη στάση του υπουργείου Υγείας, ζητώντας παράλληλα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

Υπογραμμίζει μάλιστα το προεδρείο του ΠΙΣ ότι “παρά τις προτάσεις που έκανε εδώ και καιρό ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και θα έδιναν λύσεις στο πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας οδηγείται στο πρωτοφανές για σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης”.

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αττικής (ΙΣΑ) διαφοροποιήθηκε με νέα ανακοίνωση, διευκρινίζοντας ότι “το τελευταίο δελτίο τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον ΠΙΣ είναι απόφαση του ΔΣ του ΠΙΣ, δεν έχει έγκριση της Ολομέλειας των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων και κατά συνέπεια του ΙΣΑ”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί ένα ακόμη δελτίου τύπου του ΙΣΑ, σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Γιώργος Πατούλης, συγκαλεί για σήμερα το πρωί έκτακτη σύσκεψη των εκπροσώπων των Επιστημονικών Εταιρειών Παθολογίας, Γενικής Ιατρικής Πνευμονολογίας και Αναισθησιολογίας με θέμα την περαιτέρω ενσωμάτωση των ιδιωτών ιατρών στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ο ίδιος μάλιστα, καλεί σε μια ύστατη προσπάθεια “τον ιατρικό κόσμο σε συσπείρωση. Όλοι μαζί ενωμένοι θα συμβάλλουμε στην αναχαίτιση της πανδημίας και θα σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Αυτή την ώρα η σκέψη όλων μας είναι στους ασθενείς που αγωνίζονται για τη ζωή τους. Η κριτική και η εσωστρέφεια είναι για την επόμενη ημέρα”.