Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024 09:52
Κόσμος

Επιστράτευση παρωδία στη Ρωσία: Ηλικιωμένοι έφεδροι, μαίες και σάπια καλάσνικοφ για το Ντονμπάς






Δικαιώνονται μέρα με την ημέρα όσοι υποστήριξαν ότι η κήρυξη μερικής επιστράτευσης από πλευράς του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν υπήρξε περισσότερο ένδειξη εγκλωβισμού και αδυναμίας, καθώς τα τεχνικά προβλήματα και οι αστοχίες κατά την εξέλιξή της, έχουν καταστήσει το Κρεμλίνο αντικείμενο χλεύης.

Η κακοδαιμονία της άγαρμπης επιστράτευσης έφτασε σε τέτοιο βαθμό, που οι Ουκρανοί να εξευτελίζουν δημόσια τη διαδικασία, αλλά και τις δυνητικές επιδόσεις των Ρώσων εφέδρων, που δεν μοιάζουν να φλέγονται ιδιαίτερα για την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική χώρα.

Με καυστική διάθεση, η ουκρανική πλευρά – και δη το Υπουργείο Άμυνας της χώρας- ανήρτησε στο twitter ένα μονταρισμένο βίντεο, με πλάνα που εμφανίζουν, μεταξύ άλλων, τη ρωσική αστυνομία να χτυπά και να συλλαμβάνει άνδρες που διαδηλώνουν κατά της επιστράτευσης, όπως και μεθυσμένους Ρώσους στρατιώτες. Το χλευαστικό βίντεο αναρτήθηκε με τις ανησυχίες που εξέφρασαν δύο υψηλόβαθμοι βουλευτές της Ρωσίας για την εφαρμογή του διατάγματος επιστράτευσης, δίνοντας εντολή στους περιφερειακούς αξιωματούχους να επιλύσουν «υπερβολές» που έχουν πυροδοτήσει την οργή του κοινού, έχουν προκαλέσει διαδηλώσεις και έχουν ωθήσει άνδρες σε μάχιμη ηλικία να φύγουν από τη χώρα περνώντας τα σύνορα.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Άνω Βουλής, Βαλεντίνα Ματβιένκο, επέκρινε τις περιφερειακές αρχές που επιβλέπουν την επιστράτευση, δηλώντας πως «ορισμένοι πιστεύουν, φαίνεται, ότι είναι σημαντικότερο να δώσουν γρήγορα αναφορά παρά να υλοποιήσουν σωστά μια σημαντική κρατική αποστολή. Τέτοιες υπερβολές είναι απολύτως απαράδεκτες». «Φροντίστε η μερική επιστράτευση να ολοκληρωθεί με πλήρη σεβασμό των κριτηρίων. Και χωρίς να διαπράξετε ούτε ένα λάθος!» διέταξε η ίδια.

Χρησιμοποιώντας, μάλιστα, οπτικοακουστικό υλικό σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υποτίθεται ότι δείχνουν Ρώσους κληρωτούς να λιποθυμούν από υπερβολική κατανάλωση βότκας, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας σχολιάζει πως «ξέρουμε επίσης ότι σύντομα αυτοί οι “στρατιώτες” θα είναι στο μέτωπο και με τέτοια αγάπη για αλκοόλ, θα είναι πιο εύκολο για αυτούς να πεθάνουν στη γη μας». Οι ίδιοι διερωτήθηκαν δηκτικά «τώρα άρχισαν τη “μερική επιστράτευση”. Πώς πάει αυτό;» δείχνοντας έναν Ρώσο στρατιώτη να χτυπά το κεφάλι του σε ένα καπό αυτοκινήτου.

Στην μακρά λίστα με τις αστοχίες της επιστράτευσης έρχονται να προστεθούν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που είχαν ξεπεράσει το όριο ηλικίας, ασθενών ή πολιτών που θα έπρεπε να εξαιρεθούν για άλλους λόγους, εγείροντας έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παρότι το Κρεμλίνο αναγνώρισε τη σωρεία λαθών στο οργανωτικό σκέλος της επιστράτευσης, δηλώνοντας πως θα προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις, εντούτοις το πρόβλημα υπήρξε οξύ, ιδίως όταν ο Ρώσος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι θα κληθούν μόνο όσοι έχουν στρατιωτική εμπειρία ή «σχετικές» δεξιότητες. Στον αντίποδα, ωστόσο, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στην περιοχή του Βόλγκογκραντ, όπου κλήθηκε να υπηρετήσει ένας απόστρατος ηλικίας 63 ετών, που πάσχει από σοβαρή μορφή διαβήτη και προβλήματα στον εγκέφαλο. Παρουσιάστηκε ο ίδιος στο κέντρο εκπαίδευσης αλλά τον έστειλαν στο σπίτι του. Στην ίδια περιοχή, ο διευθυντής ενός μικρού αγροτικού σχολείου, ο 58χρονος Αλεξάντερ Φάλτιν, επιστρατεύτηκε, αν και δεν έχει υπηρετήσει στον στρατό. Αφού η κόρη του δημοσιοποίησε την υπόθεση με ένα βίντεο σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, κατάφερε και αυτός να επιστρέψει στην οικογένειά του.

Κάνοντας μια ασυνήθιστη παραδοχή των «δυσλειτουργιών», η πρόεδρος της Άνω Βουλής, Βαλεντίνα Ματβιένκο, επέκρινε τις περιφερειακές αρχές που επιβλέπουν την επιστράτευση. «Ορισμένοι πιστεύουν, φαίνεται, ότι είναι σημαντικότερο να δώσουν γρήγορα αναφορά παρά να υλοποιήσουν σωστά μια σημαντική κρατική αποστολή. Τέτοιες υπερβολές είναι απολύτως απαράδεκτες», όπως σημείωσε. «Φροντίστε η μερική επιστράτευση να ολοκληρωθεί με πλήρη σεβασμό των κριτηρίων. Και χωρίς να διαπράξετε ούτε ένα λάθος!» διέταξε.

Παράλληλα, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έγινε γνωστό ότι ο αρμόδιος για ζητήματα επιμελητείας αντικαταστάθηκε από τον συνταγματάρχη Μιχαήλ Μιζίντσεφ. Επιπλέον, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κρεμλίνου, ο Βαλέρι Φαντέγιεφ, κάλεσε τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού να «επιλύσει κατεπειγόντως τα προβλήματα» ώστε «να μην υπονομεύεται η εμπιστοσύνη των πολιτών», επικαλούμενος την επιστράτευση 70 οικογενειαρχών στην Μπουριάτα, στην ανατολική Σιβηρία, καθώς και νοσηλευτριών και μαιών, χωρίς καμία στρατιωτική εμπειρία, στην περιοχή του Σβερντλόφσκ, στα Ουράλια, τις οποίες απείλησαν με «δικαστικές διώξεις» αν αρνούνταν να παρουσιαστούν. Ο Φαντέγιεφ επέκρινε επίσης εκείνους που «παραδίδουν τις εντολές επιστράτευσης στις 2 τα ξημερώματα, λες και όλοι μας είμαστε» λιποτάκτες. Η μέθοδος αυτή προκαλεί «δυσαρέσκεια», προειδοποίησε.

Σε μια διορθωτική κίνηση, οι κυβερνήτες των περιοχών του Βλαντίμιρ και του Λένινγκραντ υποσχέθηκαν ότι όσοι επιστρατεύτηκαν «κατά λάθος», θα επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ο κυβερνήτης του Λένινγκραντ Αλεξάντρ Ντοζντένκο ζήτησε ακόμα από τους επικεφαλής των περιφερειών «να εξετάσουν προσωπικά τα αιτήματα των κατοίκων και να ασχοληθούν με κάθε υπόθεση».

Στη βαβέλ της επιστράτευσης προστίθενται και πολλοί φοιτητές, τους οποίους επιστράτευσαν αν και οι αρχές δήλωναν ότι θα εξαιρεθούν, καθώς ο Ρώσος Πρόεδρος υπέγραψε ένα διάταγμα που προβλέπει την εξαίρεση όσων σπουδάζουν σε πανεπιστήμια ή σε επαγγελματικές, κρατικές σχολές.

Μια άλλη αμφιλεγόμενη περίπτωση είναι εκείνη των διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την επίθεση στην Ουκρανία και επιστρατεύτηκαν, ενώ ήταν υπό κράτηση. Το Κρεμλίνο είπε ότι δεν βλέπει τίποτα το «παράνομο».

Πέρα από τα προβλήματα ως προς τη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων προστέθηκαν και τα παρατράγουδα σε επίπεδο εξοπλισμού, καθώς με έντονα τα σημάδια της σκουριάς και σε πολύ κακή κατάσταση εφοδιάζει τους εφέδρους η πολεμική μηχανή της Μόσχας, Σε βίντεο, που ανεβάζουν οι ίδιοι οι πολίτες που κλήθηκαν να στελεχώσουν το ρωσικό στράτευμα, φαίνεται καθαρά ότι τα όπλα, που τους δίνουν, είναι σε κακή κατάσταση.

Και ίσως ήταν και αυτός ένας από τους λόγους που οδήγησε στην αντικατάσταση του επικεφαλής της στρατιωτικής επιμελητείας, στρατηγού Ντμίτρι Μπουλγκάκοφ, ο οποίος καθαιρέθηκε από τα καθήκοντά του υφυπουργού Άμυνας λόγω της «μετάθεσής του σε άλλη θέση», ανέφερε το υπουργείο, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις. Ως αντικαταστάτης του ανακοινώθηκε ο συνταγματάρχης Μιχαήλ Μιζίντσεφ ο οποίος «θα είναι υπεύθυνος για τον υλικοτεχνικό ανεφοδιασμό των ενόπλων δυνάμεων». Ο 60χρονος Μιζίντσεφ, ο οποίος ήταν μέχρι τώρα επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου της Εθνικής Άμυνας, θα αναλάβει έτσι χρέη υφυπουργού.

Άλλωστε, «κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου η Μόσχα έχει δείξει ότι διαθέτει ελάχιστα στρατεύματα για να συνεχίσει την επιθετική τακτική της, υποφέρει από ελλείψεις σε υψηλής τεχνολογίας και ακρίβειας οπλικά συστήματα και έχει αποτύχει στην προσπάθεια ελέγχου του εναέριου χώρου της Ουκρανίας» σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.