Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024 16:53
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Έρχεται η ώρα του… λογαριασμού – Ποιοι και πότε θα πρέπει να επιστρέψουν χρήματα






Αν και η προθεσμία υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών για τις επιχειρήσεις που έλαβαν Επιστρεπτέα Προκαταβολή,  χρηματοδοτική στήριξη στο πλαίσιο όλων των κύκλων λήγει στις 15 Νοεμβρίου, εντούτοις το υπουργείο Οικονομικών έως τα τέλη του τρέχοντος μήνα θα ενημερώσει κάθε επαγγελματία για τα ποσά που πρέπει να επιστρέψει στο κράτος, εφόσον έλαβε την συγκεκριμένη ενίσχυση την περίοδο των «σκληρών» περιοριστικών μέτρων.

Εντός του Οκτωβρίου λοιπόν η φορολογική διοίκηση θα αναρτήσει στον προσωπικό λογαριασμό της κάθε επιχείρησης και ελεύθερου επαγγελματία το τελικό ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί στο ελληνικό Δημόσιο, καθώς και τις δυνατότητες για την αποπληρωμή του ποσού.

Σχεδόν 700 χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να μπουν στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ – aade.gr με τους κωδικούς του TAXIS. Θα προηγηθεί τις επόμενες ημέρες η δημοσίευση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.

Αποπληρωμή Επιστρεπτέας προκαταβολής σε 60 δόσεις από Ιανουάριο

Η «κουρεμένη» -εκ νέου- Επιστρεπτέα Προκαταβολή θα αποπληρωθεί σε 60 δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στα τέλη Ιανουαρίου 2022.

Εκτός από τη νέα μείωση του επιστρεπτέου τμήματος, θα προβλέπεται και επιπλέον έκπτωση 15% για την εφάπαξ αποπληρωμή του κρατικού δανείου. Όσοι αποφασίσουν και μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό, το όφελος μεγεθύνεται και συγκεκριμένα διαμορφώνεται ως εξής:

· Οι επιχειρήσεις που έχουν πτώση τζίρου άνω του 70% θα πρέπει να επιστρέψουν το 25% του κρατικού δανείου και εφόσον πληρώσουν εφάπαξ θα επιστρέψουν το 21,25%. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που κάποιος έλαβε 100.000 ευρώ, με πτώση τζίρου άνω του 70% θα επιστρέψει 25.000 ευρώ.

Εφόσον πληρώσει εφάπαξ θα επιστρέψει 21.250 ευρώ. Δηλαδή θα επιστρέψει το 21,25% του κρατικού δανείου. Εφόσον επιλέξει τις 60 δόσεις θα καταβάλλει μηνιαίως το ποσό των 417 ευρώ. Στο ανωτέρω ποσό δεν έχει συνυπολογιστεί το επιτόκιο, που ανέρχεται σε 0,94.

επιστρεπτέα προκαταβολή

· Οι επιχειρήσεις με πτώση τζίρου 30% έως 70% επιστρέφουν το 33% του κρατικού δανείου. Στην περίπτωση που επιχείρηση έλαβε 100.000 ευρώ θα επιστρέψει 33.000 ευρώ, ενώ εφόσον αποπληρώσει το δάνειο εφάπαξ το ποσό περιορίζεται στα 28.050. Δηλαδή, το μη επιστρεπτέο ποσό αυξάνεται στο 71,95%.

· Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κύκλου, επιστρέφουν το 50% του κρατικού δανείου. Στην περίπτωση που επιχείρηση έλαβε 100.000 ευρώ θα επιστρέψει 50.000 ευρώ. Εφόσον εξοφλήσει το ποσό σε μία δόση θα δώσει στο ελληνικό Δημόσιο 42.500 ευρώ. Δηλαδή, το μη επιστρεπτέο ποσό αυξάνεται στο 57,5%. Εάν αποφασίσει να πληρώσει σε 60 δόσεις θα πρέπει να δίνει μηνιαίως 833 ευρώ.

«Αγκάθι» το Πιστοποιητικό Φερεγγυότητας και.. παράταση

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι το υπουργείο Οικονομικών όρισε νέα προθεσμία για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών για όλους τους κύκλους της Επιστρεπτέας και έτσι, παρέχεται επιπλέον χρόνος για τους επαγγελματίες και ειδικότερα για την έκδοση των ενιαίων πιστοποιητικών δικαστικής φερεγγυότητας από τα οικεία Πρωτοδικεία.

Έτσι, διευκολύνεται παράλληλα η διαδικασία αναζήτησης και έκδοσής τους, δεδομένου του πλήθους των επιχειρήσεων που έχουν ενισχυθεί στο πλαίσιο των συγκεκριμένων μέτρων.

Η έκδοση των ενιαίων πιστοποιητικών δικαστικής φερεγγυότητας από τα οικεία πρωτοδικεία αποδείχτηκε … «αγκάθι» και θεωρήθηκε πως έπρεπε να δοθεί στους επαγγελματίες λίγος ακόμη χρόνος. Διευκρινίζεται πάντως ότι υποχρέωση υποβολής δικαιολογητικών έχουν οι επιχειρήσεις που έλαβαν ενίσχυση βάσει του Προσωρινού Πλαισίου.

επιστρεπτέα προκαταβολή
Ειδικότερα, όλες οι επιχειρήσεις που έχουν λάβει ενίσχυση βάσει του Προσωρινού Πλαισίου, ανεξαιρέτως, υποχρεούνται στην υποβολή του Ενιαίου Πιστοποιητικού Δικαστικής Φερεγγυότητας. Το πιστοποιητικό προβλέπεται να αναζητείται αυτεπαγγέλτως στις περιπτώσεις των Πρωτοδικείων που διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα, ήτοι των Πρωτοδικείων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πειραιώς και Χαλκίδας.

Στην περίπτωση που η έδρα της επιχείρησης δεν βρίσκεται στις ανωτέρω περιοχές, το πιστοποιητικό, εκδίδεται από το Πρωτοδικείο της έδρας της επιχείρησης και υποβάλλεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας “myBusinessSupport” της ΑΑΔΕ, ενώ η σχετική αίτηση για την έκδοσή του δύναται να υποβάλεται και μέσω του gov.gr.

Τι πρέπει να κάνουν οι ατομικές επιχειρήσεις

Επιπλέον, μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν λάβει ενίσχυση βάσει του Προσωρινού Πλαισίου, υποχρεούνται στην υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης του λογιστή της επιχείρησης, με το περιεχόμενο που ορίζεται στο Παράρτημα των σχετικών ΚΥΑ για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Οι ατομικές επιχειρήσεις, καθώς και οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, δεν υποχρεούνται στην υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης του λογιστή τους. Επισημαίνεται ότι η Υπεύθυνη Δήλωση του λογιστή υποβάλλεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας “myBusinessSupport” της ΑΑΔΕ, ενώ μπορεί να εκδοθεί μέσω του gov.gr.
Συνεπώς, οι ατομικές επιχειρήσεις, καθώς οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν έδρα στις περιοχές Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά και Χαλκίδας, δεν απαιτείται να προβούν σε κάποια ενέργεια, καθώς δεν υποχρεούνται στην υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης του λογιστή της επιχείρησης, ενώ το Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας αναζητείται αυτεπαγγέλτως.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr