Ο πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Λυχναρόπουλος εκπέμπει σήμερα κινδύνου. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, λέει ότι η ασφάλεια των καταναλωτών βρίσκεται σε κρίση.
Η Ομάδα Εργασίας «Τηλεπικοινωνίες και Υπηρεσίες Διαδικτύου» της Ενωσης Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας τους τελευταίους μήνες προσπάθησε να εμβαθύνει σε αυτούς τους είδους τις απάτες, αποκτώντας, όπως ενημερώνει, πρόσβαση σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, που χρησιμοποιούν οι εγκληματίες για να κατανοήσει τις μεθόδους τους και να προστατεύσουν τους πολίτες.
Ανησυχητικά τα συμπεράσματα της έρευνας
Τα συμπεράσματα που έβγαλε η Ενωση Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας από την έρευνα είναι εξόχως ανησυχητικά.
Ο κ. Λυχναρόπουλος λέει ότι «η δημιουργία της ψηφιακής φωνής ενός ατόμου είναι συγκλονιστικά εύκολη υπόθεση. Οι εγκληματίες μπορούν να επιτύχουν αυτό το κατόρθωμα απλά καταγράφοντας τη φωνή ενός ατόμου κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας. Μετά από μόλις 10 λεπτά επεξεργασίας, ένα λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αναπαράγει πειστικά αυτή τη φωνή. Αυτή η πρωτόγνωρη ικανότητα αποτελεί σοβαρό κίνδυνο, καθώς οι απατεώνες μπορούν να υποδυθούν τους αγαπημένους μας ή έμπιστα πρόσωπα για να χειραγωγήσουν και να εξαπατήσουν».
Ο φόβος γύρω από τις απάτες τεχνητής νοημοσύνης είναι πέρα για πέρα βάσιμος.
Εχει τις ρίζες του, όπως εξηγεί ο ίδιος, στους σοβαρούς κινδύνους που θέτουν για τα άτομα και την κοινωνία στο σύνολό της.
«Να γιατί είναι τόσο ανησυχητικά:
• Απίστευτα πειστικό: Το περιεχόμενο που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένων της φωνής και της εικόνας, έχει φτάσει σε ένα επίπεδο ρεαλισμού που είναι δύσκολο να το διακρίνει κανείς με τις απλές αισθήσεις του. Αυτό διευκολύνει τους απατεώνες να εξαπατήσουν ακόμη και τους «διαβασμένους» στην τεχνολογία.
• Προσωπική πλαστοπροσωπία: Οι απάτες κλωνοποίησης φωνής επιτρέπουν στους εγκληματίες να μιμούνται τις φωνές αγαπημένων ατόμων ή αξιόπιστων προσώπων, εκμεταλλευόμενοι συναισθηματικές συνδέσεις και εμπιστοσύνη για να χειραγωγήσουν τα θύματα σε επιβλαβείς ενέργειες ή οικονομική απάτη.
• Εκτεταμένες συνέπειες: Αυτές οι απάτες μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές οικονομικές απώλειες, κλοπή ταυτότητας, συναισθηματική δυσφορία και ζημιά στη φήμη των θυμάτων.
• Δύσκολο να εντοπιστεί: Οι παραδοσιακές μέθοδοι εντοπισμού απάτης συχνά αποτυγχάνουν σε περιεχόμενο που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη, αφήνοντας τα άτομα ευάλωτα σε όλο και πιο εξελιγμένες επιθέσεις.
• Δυνατότητες παραπληροφόρησης: Πέρα από τις προσωπικές απάτες, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ψευδών ειδήσεων, παραπληροφόρησης και προπαγάνδας, οι οποίες μπορούν να έχουν εκτεταμένες κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες», εξηγεί.
Δεδομένων αυτών των κινδύνων, είναι επιτακτική ανάγκη να είμαστε προληπτικοί και να υιοθετούμε προστατευτικά μέτρα, σύμφωνα με την Ενωση Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας.
«Ενθαρρύνουμε τις οικογένειες να υιοθετήσουν ένα σύστημα «κωδικής λέξης», μια μοναδική φράση γνωστή μόνο στα μέλη της οικογένειας και τους στενούς φίλους. Αυτή η κωδική λέξη λειτουργεί ως μυστική μέθοδος ελέγχου ταυτότητας κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών κλήσεων. Εάν κάποιος, ακόμη και ένα αγαπημένο πρόσωπο, επικοινωνήσει μαζί σας με ένα αμφίβολο αίτημα ή ασυνήθιστη συμπεριφορά, ζητήστε την κωδική λέξη! Αυτό το απλό βήμα μπορεί να αποτρέψει τους απατεώνες που προσπαθούν να μιμηθούν τους αγαπημένους σας.
Επιπλέον, να θυμάστε πάντα να καλείτε πίσω το άτομο για να επαληθεύσετε την αυθεντικότητα της κλήσης, ειδικά όταν ασχολείστε με ευαίσθητα αιτήματα ή οικονομικά θέματα. Αυτές οι προφυλάξεις μπορούν να χρησιμεύσουν ως ένα τρομερό εμπόδιο κατά των απατεώνων κλωνοποίησης φωνής και να προστατεύσουν εσάς και τους αγαπημένους σας από το να πέσετε θύματα αυτών των κακόβουλων σχεδίων», είπε ο κ. Λυχναρόπουλος.
Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται, η επαγρύπνησή μας πρέπει να εξελιχθεί μαζί της. Παραμένοντας ενημερωμένοι και υιοθετώντας προληπτικά μέτρα, όπως σημειώνει ο ίδιος, «μπορούμε να προστατευτούμε αποτελεσματικά από τη συνεχώς αυξανόμενη απειλή της απάτης κλωνοποίησης φωνής. Η ασφάλειά σας έχει σημασία και μαζί, μπορούμε να ξεγελάσουμε αυτούς τους εγκληματίες και να προστατεύσουμε την κοινότητά μας».
Τι είναι οι απάτες τεχνητής νοημοσύνης;
Οι απάτες τεχνητής νοημοσύνης είναι παραπλανητικές πρακτικές που αξιοποιούν τη δύναμη της τεχνολογίας AI για δόλιους σκοπούς. Οι εγκληματίες χρησιμοποιούν αλγόριθμους AI και τεχνικές βαθιάς μάθησης για να δημιουργήσουν πειστικές πλαστοπροσωπίες αξιόπιστων ατόμων, να χειραγωγήσουν ηχογραφήσεις φωνής και να δημιουργήσουν ψεύτικο περιεχόμενο. Αυτές οι απάτες περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα κακόβουλων δραστηριοτήτων, από κλωνοποίηση φωνής για πλαστοπροσωπία έως μηνύματα ηλεκτρονικού «ψαρέματος» που δημιουργούνται από AI και αληθοφανή βίντεο. Το κοινό νήμα είναι η εκμετάλλευση της τεχνητής νοημοσύνης για την εξαπάτηση αθώων ανθρώπων.