Τα νέα μέτρα που… φέρνει ο σημερινός αριθμός -ρεκόρ των 1.259 κρουσμάτων κορωνοϊού προανήγγειλαν οι επιστήμονες κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την επιδημία στο υπουργείο Υγείας, το απόγευμα της Τρίτης – ενημέρωση που χαρακτηρίστηκε από την εμφάνιση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα έπειτα από σχεδόν τρεις μήνες που με εναν φορτισμένο απο στήθους λόγο μάς έθεσε όχι ενώπιον της ατομικής ευθύνης αλλά ενώπιον της συνείδησης και της ελευθερίας μας να επιλέγουμε πως θα προστατευτούμε και ποιους θα προστατεύσουμε από τον κορωνοϊό.
Ειδικότερα, στις τοποθετήσεις τους οι καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας και Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφεραν πως η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων πρόκειται να εξετάσει την Πέμπτη τη χρήση μάσκας από τους πολίτες σε όλους τους χώρους και στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 2 συναγερμού – με όριο το 4- καθώς και τον περιορισμό των μετακινήσεων έξω από τις περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο επίπεδο 3 με όριο το 4. Σημειώνεται ότι στο επίπεδο 4, το «κόκκινο», βρίσκονται ήδη η Κοζάνη και η Καστοριά, ενώ από την Πέμπτη θα βρίσκονται σε τοπικό lockdown τα Ιωάννινα και οι Σέρρες.
Πρόκειται για μέτρα που περιλαμβάνονται στο «οπλοστάσιο» των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών όπως έγραψε και το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ την περασμενη Κυριακή, στη συντονισμένη επιχείρηση που διεξάγεται για την αναχαίτιση της σαρωτικής επιδημίας στη χώρα. Σήμερα το ποσοστό των θετικών στον κορωνοιό ανέρχεται στο 4,4% του πληθυσμού, ενώ τό όριο είναι 4%.
Υπό αυτές τις εξελίξεις είναι πολύ πιθανό η Θεσσαλονίκη, περιοχή αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης και κόμβος για την ευρύτερη περιοχη της Μακεδονίας, να τεθεί σε αυτόν τον περιορισμό, δηλαδή να απαγορευτεί η μετακίνηση εκτός περιφερειακής ενότητας για τους κατοίκους της εκτός αν συντρέχουν εργασιακοί ή αλλοι σοβαροί λόγοι, και να κοπεί η αλυσίδα της μετάδοσης του κορωνοϊού και σε όμορες περιοχές.
Στόχος οπως ανέφεραν στην ενημέρωση οι επιςτήμονες είναι να διακοπεί ή να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού στην ηλικιακή ομάδα 18-39 χρόνων που «οδηγούν» ξεκάθαρα την επιδημία ώστε να μη φτάσει στους ηλικιωμένους που απειλούνται δραματικά από μια πιθανή μόλυνση με κορωνοϊό. Είναι ενδεικτικό ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχαν καταγραφεί περίπου 500 άτομα μολυσμένα με κορωνοϊό ηλικίας 55 χρόνων και πάνω, και πλέον ο αριθμός τους έχει διπλασιαστεί. Αυτό κατά τους ειδικούς θεωρείται πολύ σημαντικό αποτύπωμα για την επίπτωση της επιδημίας στους μεγαλύτερους σε ηλικία η οποία θα προχωρά όπως τα ντόμινο, ρίχνοντας κάτω την επόμενη ηλικιακή ομάδα κοκ.
Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες καθώς κατά το διάστημα αυτό θα κριθεί αν η επιδημία μπορεί να μείνει σταθερή που είναι το ιδανικό σενάριο στην παρούσα συγκυρία ή αν θα μαίνεται εκτός ελέγχου.
Η τήρηση των μέτρων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή είναι μείζον ζήτημα όπως επανέλαβαν και οι καθηγητές, κκ. Τσιόδρας και Μαγιορκίνης, και οι υφυπουργοί Υγείας και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κοντοζαμάνης και Νίκος Χαρδαλιάς. Όλοι έδωσαν έμφαση στην τήρηση των μέτρων, με τον κ. Τσιόδρα να δίνει τη διάσταση της πραγματικής ελεύθερης βούλησης και της συνείδησης μέσα στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε λόγω της πανδημίας.
Ο ίδιος ωστόσο έθεσε και το μη ορατό ακόμη όφελος από τη χρήση της μάσκας, λέγοντας ότι με τη χρήση της μάσκας θα μπορούσαν να κερδηθούν παγκοσμίως έως και 240.000 ανθρώπινες ζωές μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
Απαντώντας σε ερώτηση του protothema.gr για το τι συνέβη στη Θεσσαλονίκη και απο πόλη παράδειγμα προς μίμηση για τον έλεγχο της επιδημίας έγινε αίφνης παράδειγμα προς αποφυγή, ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε ότι η μείωση της θερμοκρασίας επηρέασε έως και 30% τη μετάδοση της επιδημίας, καθώς αφενός οδήγησε σε συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους και αφετέρου επιτρέπει την μεγαλυτερη επιβίωση του ιού. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι η εκτίναξη των κρουσμάτων εχει βάση στη νεανική συμπεριφορά και διασκέδαση καθώς το 52% των κρουσμάτων αφορούσαν νέους.
Την πίεση του συστήματος υγείας που προκαλεί η επιδημία στη Θεσσαλονίκη επισήμανε ο κ. Τσιόδρας λέγοντας ότι πριν από έναν μήνα στα νοσοκομεία της πόλης ήταν κατειλημμένες το 10% των κλινών ΜΕΘ και πλέον το ποσοστό αυτό έφτασε στο 50%. «Αντιλαμβάνεστε την πίεση που ασκείται, γιατι οι ΜΕΘ δεν μπορούν να νοςηλευουν μονο αςθενεις με κορωνοϊό. Επιπλέον, καλύπτουν τις ανάγκες τόσων περιοχών οι ΜΕΘ της Θεσσαλονικης και τόσων αλλων ασθενών» είπε ο καθηγητής, κάνοντας έκκληση στην τήρηση των μέτρων για να ανακοπεί η δυναμική του επιδημικού κύματος.
Τέλος, ερωτηθείς για την αναστολή των τακτικών χειρουργείων λόγω της πίεσης που ασκείται στο συστημα υγείας από την επιδημία, ο υφυπουργός, κ. Κοντοζαμανης ανέφερε πως η αναστολή των χειρουργείων βρίσκεται σε εξελιξη και εξαρτάται από τις επιδημιολογικές συνθήκες κάθε περιοχής και τον βαθμό συναγερμού που έχει ενεργοποιηθεί. Όσο ανεβαίνει το επίπεδο συναγερμού και χρειάζονται κλίνες ΜΕΘ, τόσο μειώνεται ο αριθμός των τακτικών χειρουργείων και μόνο αυτών, όπως υπογράμμισε, στο ΕΣΥ.