Γνωστός για τη συμβολή του στην τοπική αρχιτεκτονική σκηνή και τη ζεστασιά της προσωπικότητάς του, ο Βασίλης Μαρίτσης είχε κερδίσει τον σεβασμό και την εκτίμηση όχι μόνο για τις επαγγελματικές του ικανότητες, αλλά και για την ευγένεια και τη φιλικότητα που τον διέκριναν. Η μάχη του με την ασθένεια υπήρξε ένα παράδειγμα γενναιότητας και δύναμης για όσους τον περιτριγύριζαν, δίνοντας μάθημα ζωής σε όλους όσοι τον στήριξαν και μοιράστηκαν την αγωνία του. Η είδηση της απώλειας του Βασίλη Μαρίτση έχει προκαλέσει κύμα συγκίνησης στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο, καθώς ο εκλιπών αφήνει πίσω τη σύζυγό του, τον γιο του, αδέλφια, ανίψια και πολλούς άλλους συγγενείς και φίλους. Η αγάπη και οι αναμνήσεις που δημιούργησε στους ανθρώπους του θα παραμείνουν ζωντανές, κρατώντας τη μνήμη του ζωντανή. Το τελευταίο αντίο στον Βασίλη Μαρίτση θα πουν η οικογένεια, οι συγγενείς και οι φίλοι αύριο, Τετάρτη 13 Νοεμβρίου, στις 12.30 μ.μ., στον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου Κοιμητηρίου. Η τελετή αναμένεται να συγκεντρώσει πλήθος κόσμου που θα αποχαιρετήσει έναν άνθρωπο που άφησε το δικό του αποτύπωμα στη ζωή και την τέχνη του Βόλου.

Τρίτη, 12 Νοεμβρίου, 2024 20:55
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται αλλαγές στα επιδόματα – Στο επίκεντρο επίδομα ανεργίας, εποχικής εργασίας και παροχές του ΟΠΕΚΑ






Σε αναμόρφωση της επιδοματικής πολιτικής προχωρά η κυβέρνηση με στόχο αυτή να εξορθολογιστεί, αλλά και να δίνει κίνητρα για απασχόληση, κυρίως μισθωτή, χωρίς να χάνει την κοινωνική της διάσταση.

Μια βασική ιδέα, όπως αναφέρει η Καθημερινή, είναι να μην αποτελούν τα επιδόματα αντικίνητρο για μισθωτή εργασία ή κίνητρο για μαύρη εργασία.

Οι τρεις άξονες των αλλαγών στα επιδόματα

Οι αλλαγές έχουν ήδη δρομολογηθεί. Όπως αναφέρει στην Καθημερινή κυβερνητική πηγή, οι αλλαγές κινούνται σε τρεις άξονες:

  • Ο πρώτος αφορά το επίδομα ανεργίας και οι σχετικές αλλαγές έχουν ήδη δρομολογηθεί. Η βασική αλλαγή θα είναι η αποσύνδεση του επιδόματος από τον κατώτατο μισθό και η σύνδεσή του με τον μισθό του εργαζόμενου που χάνει τη δουλειά του, καθώς και με τα χρόνια που έχει απασχοληθεί.
  • Θα αυξηθεί ο απαιτούμενος χρόνος προϋπηρεσίας, κάτι που σημαίνει ότι κάποιοι δικαιούχοι με τα σημερινά κριτήρια θα βρεθούν εκτός.
  • Το επίδομα θα είναι αρχικά υψηλότερο αλλά θα είναι και κλιμακωτό, δηλαδή μετά τους πρώτους μήνες θα μειώνεται.
  • Το νέο σύστημα θα προβλέπει επίσης ένταξη των ανέργων σε προγράμματα κατάρτισης, προκειμένου να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Το επίδομα ανεργίας

Ο δεύτερος άξονας αφορά τις αλλαγές στο επίδομα ανεργίας. Οι τάσεις, όπως αναφέρει η Καθημερινή, είναι αντικρουόμενες, καθώς μια πλευρά υποστηρίζει πως πρέπει να περιοριστεί το επίδομα που δίνεται σήμερα σε εποχικούς εργαζόμενους, καθώς αποτελεί αντικίνητρο για απασχόληση ή κίνητρο για μαύρη εργασία.

Η άλλη πλευρά τάσσεται υπέρ της αύξησης του σημερινού επιδόματος και της χορήγησής του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το ισχύον σήμερα τρίμηνο.

Ο ΟΠΕΚΑ

Ο τρίτος άξονας αφορά την αναμόρφωση των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, που έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, Επίδομα Στέγασης, Επίδομα Παιδιού και Επίδομα Ανασφάλιστων Υπερηλίκων.

Οι αλλαγές, όπως σημειώνει η Καθημερινή, θα αφορούν τον εξορθολογισμό των επιδομάτων και την εισαγωγή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, ώστε να είναι πιο στοχευμένα τα επιδόματα.