Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025 08:48
ΒόλοςΤοπικά

Ερευνα για τις ψυχολογικές επιπτώσεις του COVID-19 από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας






Ερευνα με τη μορφή ερωτηματολογίων για τις ψυχολογικές επιπτώσεις του COVID- 19 διεξάγει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το επιστημονικό προσωπικό του ιδρύματος συμμετέχει σε διεθνές δίκτυο ακαδημαϊκών για την καταγραφή και την κατανόηση του αντίκτυπου της υγειονομικής κρίσης στην ψυχολογία του πληθυσμού παγκοσμίως.

Στην έρευνα επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας είναι ο Pontus Leander από το Πανεπιστήμιο του Groningen (Ολλανδία). Η ομάδα έχει περισσότερους από 30 συνεργάτες και διευρύνεται συνεχώς. Μάλιστα για την εκπόνηση της μελέτης έχει δοθεί έγκριση για θέματα δεοντολογίας από το Πανεπιστήμιο του Groningen. Ακολουθεί τα πρωτόκολλα της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΑΡΑ) και την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία προσωπικών δεδομένων (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Δεδομένων-GDPR).

Η έρευνα διεξάγεται με την μορφή ερωτηματολογίων η συμπλήρωση των οποίων χρειάζεται περίπου 20 λεπτά της ώρας. Οι συμμετέχοντες που απαντούν προαιρετικά στις ερωτήσεις καλούνται να καταγράψουν τα συναισθήματα, τις ανησυχίες και τα κίνητρά τους σχετικά με τις πρόσφατες κοινωνικές εξελίξεις, τον κορονοϊό και την παρούσα οικονομική τους κατάσταση.

Μελετώντας τις απαντήσεις ατόμων σε όλον τον κόσμο οι επιστήμονες θα μπορέσουν να κατανοήσουν πώς αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι τη σημερινή κατάσταση.

Η έρευνα τρέχει ήδη σε πολλές γλώσσες, αγγλικά, ολλανδικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά, αραβικά και στα ελληνικά. Εως και χθες υπήρχαν περισσότεροι από 3.000 συμμετέχοντες από όλον τον κόσμο.

«Προσπαθούμε να αυξήσουμε γρήγορα το δείγμα ώστε να βοηθήσουμε τη μάχη ενάντια στον covid-19. Η ελπίδα είναι να ενσωματώσουμε τα ψυχολογικά δεδομένα με τα δημόσια δεδομένα προκειμένου να κατανοήσουμε την εξάπλωση της πανδημίας και να συμβάλουμε στην αντιμετώπισή της», αναφέρεται στο κάλεσμα των ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργου Αμπακούμκιν και Ελευθερίας Τσέλιου, οι οποίοι μέσω του δικτύου επικοινωνίας των μελών του ιδρύματος ζητούν από καθηγητές, φοιτητές και προσωπικό να συμμετέχουν στην έρευνα και επιπλέον να την προωθήσουν στις επαγγελματικές και επιστημονικές ομάδες στις οποίες ανήκουν με στόχο τον πολλαπλασιασμό των συμμετεχόντων.