Ερευνα -Κορωνοϊός: Ενας στους πέντε ανθρώπους που μολύνεται δεν παρουσιάζει συμπτώματα
Ένας στους πέντε ανθρώπους που μολύνεται από κορωνοϊό δεν παρουσιάζει συμπτώματα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε μια από τις κύριες εστίες της πανδημίας στη Γερμανία.
Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Βόννης διενήργησε έρευνα για τους ασθενείς που καταγράφηκαν στο Γκάνγκελτ, έναν δήμο περίπου 11.000 κατοίκων που βρίσκεται στην περιφέρεια του Χάινσμπεργκ, μιας από τις κύριες εστίες στη Γερμανία, μετά τη συμμετοχή σε καρναβάλι ενός μολυσμένου ζευγαριού.
Ερευνα πάνω σε 919 ανθρώπους
Η έρευνα αυτή, που βασίστηκε σε συνεντεύξεις και αναλύσεις 919 ανθρώπων που προέρχονταν από 405 νοικοκυριά, επιτρέπει ως εκ τούτου να καθοριστεί με ακρίβεια το ποσοστό θνητότητας της μόλυνσης. Στο Γκάνγκελτ, περίπου το 15% του πληθυσμού μολύνθηκε. Το ποσοστό των θανάτων ανάμεσα σε αυτούς τους ασθενείς έφθασε το 0,37%.
«Αν προεκτείνουμε αυτό το ποσοστό στους σχεδόν 6.700 θανάτους που συνδέονται με την Covid-19 στη Γερμανία, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί θα εκτιμάτο γύρω στο 1,8 εκατομμύριο», σύμφωνα με την έρευνα, δηλ. ένας αριθμός «δέκα φορές μεγαλύτερος του συνολικού αριθμού των επίσημα καταγεγραμμένων κρουσμάτων».
«Στο Γκάνγκελτ, το 22% των ανθρώπων που μολύνθηκαν δεν παρουσίαζαν κανένα σύμπτωμα», αποκαλύπτει επίσης η έρευνα αυτή.
Η σημασία των γενικών κανόνων κοινωνικής απόστασης και υγιεινής
«Το γεγονός ότι μια μόλυνση στις πέντε εξελίσσεται, απ’ ό,τι φαίνεται, χωρίς ορατά συμπτώματα της ασθένειας μπορεί να σημαίνει ότι οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί, που μπορούν να εκκρίνουν τον ιό και άρα να μολύνουν άλλα άτομα, δεν μπορούν να εντοπισθούν με αξιόπιστο τρόπο στη βάση αναγνωρίσιμων συμπτωμάτων της ασθένειας», λέει ο Μάρτιν Έξνερ, από τους συντάκτες της έρευνας.
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει, σημειώνει ο ερευνητής, τη σημασία των γενικών κανόνων κοινωνικής απόστασης και υγιεινής.
«Κάθε άνθρωπος με υποτιθέμενη καλή υγεία τον οποίο συναντάμε, μπορεί να είναι φορέας του ιού χωρίς να το γνωρίζει. Οφείλουμε να το έχουμε υπόψη μας και να δρούμε αναλόγως», συνιστά ο ερευνητής, καθώς η Γερμανία άρχισε μια σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού.
Το καρναβάλι ήταν η αρχή του κακού
Το Χάινσμπεργκ έγινε εστία της επιδημίας εξαιτίας της διοργάνωσης αυτού του καρναβαλιού. Η πλειονότητα των ατόμων που μολύνθηκαν παρουσίασε συμπτώματα, περισσότερο από άλλους ασθενείς που δεν είχαν συμμετάσχει στο καρναβάλι.
«Προκειμένου να προσδιορίσουμε αν η φυσική εγγύτητα με τους άλλους συμμετέχοντες και ο αυξημένος σχηματισμός σταγονιδίων από συνομιλίες και θορυβώδη τραγούδια συνέβαλαν σε μια πιο ισχυρή εξέλιξη της ασθένειας, θα πρέπει να διεξαγάγουμε επιπλέον έρευνες σε συνεργασία», αναφέρει η ομάδα των ερευνητών.
Η μελέτη επιβεβαιώνει εξάλλου πως οι μολύνσεις στο πλαίσιο της ίδιας οικογένειας είναι αρκετά μειωμένες και πως γενικότερα, το ποσοστό μόλυνσης φαίνεται «πολύ παρόμοιο στα παιδιά, στους ενήλικες και στα ηλικιωμένα άτομα και δεν εξαρτάται απ’ ό,τι φαίνεται από την ηλικία» ούτε από το φύλο.
Πηγή: iefimerida.gr