Στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών μπαίνουν οι συμβάσεις του Οργανισμού Λιμένος Βόλου για την παραλαβή, διαχείριση αποβλήτων και κατάλοιπων φορτίων μετά από εντολή που δόθηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ώστε η έρευνα να περιλάβει όλους σχεδόν τους οργανισμούς λιμένος της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής απέστειλε έγγραφο στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ζητώντας να παρέμβει, ελέγχοντας απευθείας αναθέσεις μεταξύ των οποίων του ΟΛΒ για την παραλαβή και διαχείριση αποβλήτων και κατάλοιπων φορτίων σε ανάδοχο, χωρίς να προηγηθεί η διενέργεια ανοιχτού διαγωνισμού, αλλά προέβη σε συνοπτικούς μηνιαίους διαγωνισμούς, που ανέδειξαν 18 φορές τον ίδιο ανάδοχο.
Πιο συγκεκριμένα στις 19 Νοεμβρίου 2016 έληξε το χρονικό περιθώριο για την υλοποίηση διεθνούς διαγωνισμού, που όμως δεν ανέδειξε τελικά κάποιον ενδιαφερόμενο, με αποτέλεσμα να καταστεί άγονος.
Περίπου έναν μήνα νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 7 Οκτωβρίου του 2016, προτού λήξει η προθεσμία διακηρύχθηκε η ανάδειξη του ανάδοχου για την παροχή των υπηρεσιών για την παραλαβή των αποβλήτων πλοίων, που «έπιαναν» στο λιμάνι του Βόλου.
Ωστόσο από τον Οκτώβριο του 2016 μέχρι και τις 24 Ιουνίου του 2019 παρήλθαν 18 μήνες, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, που κρίθηκε σε πρώτη φάση άγονος λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος.
Έτσι ο ΟΛΒ εμφανίζεται, προκειμένου να μην δημιουργηθεί πρόβλημα με τη διαχείριση των αποβλήτων, να προχώρησε στο διάστημα των 18 μηνών σε σύναψη μηνιαίων συμβάσεων, με τον ίδιο όμως ανάδοχο, ο οποίος έδινε στον ΟΛΒ ποσοστό κέρδους, που ήταν σταθερά στο 15%.
Κάτι ανάλογο πιθανώς να έχει συμβεί και σε άλλα λιμάνια της χώρας και γι’ αυτό τον λόγο η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ανέθεσε τις έρευνες σε εισαγγελικό λειτουργό από το Πλημμελειοδικείο Πειραιά, που στη συνέχεια ζήτησε από τις κατά τόπους εισαγγελίες, μεταξύ των οποίων και του Βόλου, να ερευνήσουν την υπόθεση.
Οι έρευνες αφορούν στην ορθή λειτουργία των φορέων διαχείρισης των λιμανιών σχεδόν όλης της χώρας, όπως της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας, της Κέρκυρας, της Πάτρας, της Μυτιλήνης, της Ρόδου, του Ηρακλείου, της Σύρου, των Χανίων, του Πειραιά, του Λαυρίου και άλλων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο αυτό η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου προχωρά σε προκαταρκτική έρευνα, για να διαπιστώσει εάν τελέστηκε το αδίκημα της απιστίας. Την υπόθεση θα «τρέξει» το Λιμεναρχείο και στο πλαίσιο αυτό θα κληθούν να καταθέσουν ενόρκως οι νόμιμοι εκπρόσωποι του ΟΛΒ, εξηγώντας για ποιο λόγο δεν ολοκληρώθηκαν οι διαγωνισμοί, ενώ θα κατατεθούν και τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα.
Στόχος είναι να γίνει ποινική αξιολόγηση της υπόθεσης, σχετικά με το αν υπήρξαν μη νόμιμες δαπάνες και αν από τη μη ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, αλλά και από το γεγονός ότι το έργο δίνονταν στον ίδιο εργολάβο, υπήρξε οικονομική ζημιά στον ΟΛΒ.