Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2024 09:54
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ερευνες για «αμαρτωλές» ΜΚΟ – Πώς δρούσε το κύκλωμα κατασκοπείας

150 πρόσφυγες και μετανάστες που εντοπίστηκαν από πλωτό σκάφος της δύναμης FRONTEX, φτάνουν με ξύλινο ιστιοπλοϊκό σκάφος στο λιμάνι της Μυτιλήνης, την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015. Περισσότεροι από 1700 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν στη Λέσβο από σήμερα το πρωί μέχρι και τις 6 σήμερα το απόγευμα. Όπως φάνηκε οι νότιοι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή εμπόδιζαν τις αφίξεις ιδιαίτερα πλαστικών λέμβων. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ





Εμπλοκή σε διακίνηση μεταναστών μέσω της Λέσβου φέρονται να είχαν συνολικά 33 μέλη ΜΚΟ, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία από την ΕΛ.ΑΣ.

Μετά από πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Μυτιλήνης, το προηγούμενο διάστημα προσδιορίστηκε η δράση οργανωμένου κυκλώματος, που δραστηριοποιείτο συστηματικά στη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια, μέσω της νήσου Λέσβου.

Τo τελευταίο διάστημα ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό της ΕΑΔ, ξεκίνησε να τρέχει ένα project ελέγχου των ΜΚΟ.

Τους τελευταίους μήνες διεθνή μέσα ενημέρωσης καταλογίζουν στις ελληνικές αρχές παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών προς την Τουρκία. Την προηγούμενη εβδομάδα στο δημοσίευμα του Spiegel Online αναφέρεται το παράδειγμα δύο γυναικών, οι οποίες στις 29 Νοεμβρίου είχαν φθάσει στη Λέσβο με σκοπό να καταθέσουν αίτηση για άσυλο, όπως δικαιούνται βάσει της διεθνούς νομοθεσίας, αλλά απομακρύνθηκαν δια της βίας.

Με την ανάλυση φωτογραφιών, βίντεο και γεωγραφικών συντεταγμένων που είχε παραχωρήσει η ΜΚΟ Aegean Boat Report το Spiegel Online επιχείρησε να «ανακατασκευάσει» το περιστατικό και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δύο γυναίκες αποβιβάστηκαν στη Λέσβο, αλλά στη συνέχεια βρέθηκαν πάλι στη θάλασσα μαζί με άλλους 16 μετανάστες, μετά από παρέμβαση «Ελλήνων», οι οποίοι δεν κατονομάζονται.

Δικογραφία σε βάρος 33 μελών ΜΚΟ

Υπενθυμίζεται, ότι τον Σεπτέμβριο, οι Αρχές, μετά από πολύμηνη έρευνα προχώρησαν στην εξάρθρωση οργανωμένου κυκλώματος, που δραστηριοποιείτο συστηματικά στη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου στην ελληνική επικράτεια, μέσω της Λέσβου.

Η εξιχνίαση της υπόθεσης επετεύχθη μέσω πολύμηνων παρακολουθήσεων των υπόπτων αλλά και «στρατολόγησης» δύο τουλάχιστον αλλοδαπών που μετέβησαν στην Τουρκία και κατέγραψαν τις αναφερόμενες μεθοδεύσεις των υπευθύνων των ΜΚΟ για τις μετακινήσεις των προσφύγων, την αποφυγή ελέγχου των σκαφών του Λιμενικού και της Frontex.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ, τέσσερις ΜΚΟ (δύο από αυτές έχουν την  ίδια έδρα στο Βερολίνο), «λειτουργώντας κατ’ επίφαση ανθρωπιστικά στηρίζουν, προωθούν και υλοποιούν για την εκπλήρωση του παράνομου σκοπού τους και των δραστηριοτήτων τους τη διαδικτυακή πλατφόρμα χαρτογράφησης “Watch the Med” την τηλεφωνική σύνδεση “Alarm phone”  την οποίαν καλούν στοχευμένα κατά την εξέλιξη των μεταναστευτικών ροών, μετανάστες που βρίσκονται σε λέμβους στη θάλασσα ή και ενδιάμεσα πρόσωπα και επιδιώκοντας να ασκηθεί πίεση στις αρμόδιες για τη φύλαξη και ασφάλεια των συνόρων αρχές που ενεργούν στα πλαίσια της επιχειρησιακής τους δράσης».

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους ( modus operandi) οι εμπλεκόμενοι, με πρόσχημα την ανθρωπιστική δράση, παρείχαν σε προερχόμενες από την Τουρκία προσφυγικές ροές, μέσω κλειστών ομάδων και εφαρμογών στο διαδίκτυο, πληροφορίες και στοιχεία εμπιστευτικού χαρακτήρα, όπως:

– τους χώρους συγκέντρωσης στα τουρκικά παράλια και τον χρόνο εκκίνησης συγκεκριμένων προσφυγικών ροών προς τη νήσο Λέσβο,

– τις συντεταγμένες (γεωγραφικό μήκος και πλάτος) συγκεκριμένων προσφυγικών ροών και της κατεύθυνσης αυτών σε συγκεκριμένο χρόνο και τόπο,

– τον αριθμό των επιβαινόντων αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών σε λέμβους, καθώς και την επικρατούσα κατάσταση κατά την διάρκεια της πλεύσης των λέμβων,

– τον τελικό προορισμό τους (χώρος προσαιγιάλωσης),

– λεπτομέρειες για τους χώρους διαμονής στο Κ.Υ.Τ. στη Μόρια της Λέσβου.

Επιπρόσθετα, μέσω εκτεταμένης χρήσης συγκεκριμένης εφαρμογής τηλεφωνικών συνδέσεων, που σχετίζεται με ενεργοποίηση επιχειρήσεων διάσωσης, δυσχέραιναν το επιχειρησιακό έργο των σκαφών της Ελληνικής Ακτοφυλακής, κατά το χρόνο που εξελίσσονταν μεταναστευτικές ροές.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι το οργανωμένο κύκλωμα διευκόλυνε – με τη μεθοδολογία που προαναφέρθηκε – τη διακίνηση προς τη νήσο Λέσβο μεγάλου αριθμού υπηκόων τρίτων χωρών, σε 32 τουλάχιστον περιπτώσεις (τετελεσμένες και σε απόπειρα).

Τα μέλη των εν λόγω 4 ΜΚΟ υπολογίζεται ότι είχαν ενεργό ρόλο σε τουλάχιστον 32 περιπτώσεις παράνομης εισόδου μεταναστών στη χώρα μας, μέσω των θαλασσίων συνόρων μας.