Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2024 05:34
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εργα και ημέρες της οικογένειας Κουτσολιούτσου -Πώς η Folli Follie έγινε σκάνδαλο






Κινηματογραφική ταινία και μάλιστα… υπερπαραγωγή θυμίζει o βίος και η πολιτεία της οικογένειας Κουτσολιούτσου με επίκεντρο την αμαρτωλή, όπως αποδείχθηκε, εταιρεία Folli Follie, της οποίας ακόμη και τα βασικά προϊόντα που την ανέδειξαν διεθνώς, τα ψεύτικα κοσμήματα, μοιάζουν να ταιριάζουν απόλυτα με τον τίτλο που θα της άρμοζε: «Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός».

Η άνοδος και η πτώση της Folli Follie και κατ’ επέκταση των ιδιοκτητών της δεν είναι απλώς μια ακόμη ιστορία επιχειρηματικής αποτυχίας εξαιτίας των συνθηκών που επικράτησαν σε κάποια δεδομένη στιγμή στην αγορά, αλλά μια τεραστίων διαστάσεων απάτη η οποία ξεπερνάει κατά πολύ τα σύνορα της Ελλάδας.

Πώς όμως μια αυτοκρατορία που άρχισε να χτίζεται από το 1982, έφτασε στο απόγειό της το 2000, για να καταρρεύσει σχεδόν είκοσι χρόνια αργότερα, κατάφερε να προκαλέσει ένα τέτοιου μεγέθους οικονομικό σκάνδαλο; Και γιατί χρειάστηκε να υπάρξει μία και μόνη καταγγελία για να κινητοποιηθούν οι ελεγκτικές Αρχές, ακόμη κι αν στη συνέχεια και πάλι χρειάστηκαν πάνω από δύο χρόνια για να προφυλακιστούν οι αρχιτέκτονες της απάτης, ο πατέρας και ο γιος Κουτσολιούτσος;

Η οικογένεια εξαπατούσε για χρόνια την ελληνική αλλά και τη διεθνή επενδυτική κοινότητα εμφανίζοντας εντελώς πλαστούς ισολογισμούς, σε μια συνειδητή προσπάθεια να καρπωθεί τα οικονομικά οφέλη για τον δικό της προσωπικό πλουτισμό.

Σκηνικά χλιδής και συναναστροφές με επωνύμους

Επαύλεις με κήπους και πισίνες, κότερα, ιδιωτικά αεροπλάνα, υπηρέτες, οδηγοί, ιδιωτικοί σεκιουριτάδες και κάβες με πανάκριβα κρασιά συνέθεταν το μωσαϊκό της χλιδής στο οποίο έζησαν για δεκαετίες οι Κουτσολιούτσοι.

Κοροϊδεύοντας επενδυτές, ομολογιούχους, μετόχους, εργαζόμενους και προμηθευτές, η οικογένεια Κουτσολιούτσου έχτισε το δικό της βασίλειο, στο οποίο έσπευδαν να υποβάλλουν τα διαπιστευτήριά τους πολιτικοί, οικονομικοί παράγοντες, καλλιτέχνες, ακόμη και άνθρωποι του πνεύματος -όμως κανείς τους δεν φάνηκε να αναρωτιέται από πού προερχόταν όλη εκείνη η υπερβολική πολυτέλεια.

Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος σε καροτσάκι μετά την απολογία του στον ανακριτή για το σκάνδαλο Folli Follie

Ήταν Μάιος του 2018 όταν ένα μάλλον άγνωστο αμερικανικό fund με την επωνυμία QMC, το οποίο είχε επενδύσει στον όμιλο των Κουτσολιούτσων, αμφισβήτησε έντονα τα οικονομικά τους στοιχεία. Η πρώτη αντίδραση της αγοράς ήταν πως μάλλον επρόκειτο για ακόμη μία επίθεση κερδοσκόπων, κάτι το οποίο συχνά συμβαίνει σε εταιρείες με τη διεθνή οικονομική έκθεση που είχε η Folli Follie. Δεν πέρασαν όμως πολλές ημέρες και οι υποψίες άρχισαν να πολλαπλασιάζονται, καθώς η οικογένεια καθυστερούσε συστηματικά να απαντήσει στα ερωτήματα που θεσμοί και επενδυτικό κοινό έθεταν, με αποτέλεσμα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διατάξει τον πλήρη έλεγχο της επιχείρησης και να αναστείλει τη διαπραγμάτευση της μετοχής της, τρεις εβδομάδες μετά την έκθεση της QCM.

Κατάστημα της Folli Follie

Οι εξελίξεις πήραν μορφή χιονοστιβάδας καθώς, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ εκείνων των ημερών, «ο τίτλος εξαϋλώθηκε σε ποσοστό περίπου 77%, χάνοντας πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ κεφαλαιοποίηση, γεγονός πρωτοφανές στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου».

Το colpo grosso της Ασίας

Ο ασκός του Αιόλου είχε ανοίξει για τα καλά για τους Κουτσολιούτσους και στο τέλος του περιπετειώδους καλοκαιριού του 2018 «σκάει» η βόμβα που αποκαλύπτει ότι η υποτιθέμενη έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας στην Ασία -και πρωτίστως στην Κίνα και την Ιαπωνία- είναι στην ουσία ανύπαρκτη, καθώς το 90% του εμφανιζόμενου ως τζίρου δεν είναι παρά το αποτέλεσμα εικονικών ενδο-ομιλικών συναλλαγών και όλα τα στοιχεία των αμέσως προηγούμενων ισολογισμών είναι απολύτως πλαστά.

Η αποκάλυψη έριξε κατακόρυφα την αξία του ομίλου, οι ιδιοκτήτες του οποίου προσπάθησαν να συγχωνεύσουν τις επιχειρήσεις του με ψεύτικη αποτίμηση στο 1 δισ. ευρώ, όταν πλέον χωρίς την Ασία το συνολικό οικονομικό του μέγεθος δεν ξεπερνούσε τα 200 εκατομμύρια.

Τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου η Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος προχώρησε στην κατάσχεση των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας και των επιχειρήσεών της και τον Δεκέμβριο του 2018 τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απάτη, κατάχρηση και ξέπλυμα χρήματος, ενώ τους απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.

Καθώς το πουλόβερ είχε αρχίσει να ξηλώνεται με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς, το 2019 ήταν η χρονιά που τα πρόστιμα στην οικογένεια άρχισαν να πέφτουν βροχή, με αποτέλεσμα να ξεπεράσουν τα 35 εκατομμύρια ευρώ.

Το κουτί της Πανδώρας

Το τελειωτικό χτύπημα ήρθε τον περασμένο Ιούλιο, όταν η γνωστή πλέον έκθεση της PricewaterhouseCoopers (PwC) σαν άλλο κουτί της Πανδώρας αποκάλυψε μια χαώδη κατάσταση με παράνομες χρηματοδοτήσεις θυγατρικών εταιρειών, εικονικές αμοιβές και δάνεια προς τα ίδια τα μέλη της οικογένειας. Και μέσα σε όλα αυτά και τα περιβόητα πλέον email του στελέχους της Folli Follie που εμπλέκει τους τέσσερεις πολιτικούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2020 ο Δημήτρης και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος κρίθηκαν προφυλακιστέοι, κατηγορούμενοι για απάτη, νομιμοποίηση παρανόμων χρημάτων, χειραγώγηση αγοράς, πλαστογραφία και εγκληματική οργάνωση. Μόνο η σύζυγος του ιδρυτή της εταιρείας, Καίτη, κατάφερε να γλυτώσει την προφυλάκιση, καταβάλλοντας εγγύηση 100.000 ευρώ.

Ποιος, άραγε, να φανταζόταν πίσω στο 2009 ότι ο άνθρωπος που λάμβανε στο αυτοκρατορικό παλάτι του Τόκιο το παράσημο του Τάγματος του Ανατέλλοντος Ηλίου από τα χέρια του αυτοκράτορα Ακιχίτο θα περνούσε το κατώφλι των φυλακών Τρικάλων καθισμένος σε ένα αναπηρικό καροτσάκι…

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr