Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025 16:09
Κόσμος

Ερντογάν: Tα γεωτρύπανά μας στη Μεσόγειο έχουν ήδη ξεκινήσει -Nα μοιραστούμε τα κοιτάσματα






Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία συνεχίζει «με σοβαρότητα» τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και ζήτησε να γίνει διαπραγμάτευση, προκειμένου να γίνει μοιρασιά των κοιτασμάτων.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος τα έβαλε και με τις ΗΠΑ, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν θα περιμένει, αλλά θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις. «Αν υπάρχει κάτι, θα το βρούμε κι εμείς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερντογάν: Η Τουρκία ξέρει να μοιράζεται

Ο Ερντογάν κάλεσε την Κύπρο να καθίσει στο τραπέζι προκειμένου να μοιραστεί τα κοιτάσματα της ΑΟΖ με τους Τουρκοκύπριους. Υποστήριξε μάλιστα ότι η Αγκυρα ξέρει να μοιράζεται το φυσικό αέριο και πρόσθεσε ότι με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να συμπεριφέρεται δίκαια και η απέναντι πλευρά.

«Αν λέτε ότι αυτό θα είναι υπό τον έλεγχο της “νοτίου Κύπρου”, εμείς δεν μπορούμε να πούμε ναι σε αυτό. Η “νότια Κύπρος” και η “βόρεια Κύπρος” να καθίσουν μαζί στο τραπέζι, να σχηματίσουν αντιπροσωπείες και να δουν τι βγήκε. Να αποφασίσουν πόσο θα πάρει ο βορράς και πόσο ο νότος. Μέχρι στιγμής τίποτα δεν έχει βγει άλλωστε. Ακόμη συνεχίζονται οι έρευνες. Τώρα τα γεωτρύπανά μας έχουν ξεκινήσει. Τώρα βλέπουν ότι οι Τούρκοι κινούνται σοβαρά. Φυσικά και θα συνεχίσουμε σοβαρά, δεν πρόκειται να περιμένουμε. Αν υπάρχει κάτι να το βρούμε κι εμείς», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, αναχωρώντας για τη σύνοδο των G20, που θα γίνει στην Ιαπωνία.

Ο Ερντογάν τα έβαλε με τις ΗΠΑ

Στις ίδιες δηλώσεις του όμως, ο Τούρκος πρόεδρος τα έβαλε με την Ουάσινγκτον. Μετά τις επιθέσεις στον Εμανουέλ Μακρόν, για την ανάμειξή του στην υπόθεση των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Ερντογάν επέκρινε και τις ΗΠΑ για τον ίδιο λόγο.

Αφορμή για αυτό αποτέλεσε το γεγονός ότι το νομοσχέδιο για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου εγκρίθηκε από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ και πλέον θα συζητηθεί στην Ολομέλεια. Αυτό, μεταξύ άλλων, προβλέπει και την καταγραφή των παραβιάσεων της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία.

«Τι δικαιώματα έχουν οι ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο», διερωτήθηκε ο Ερντογάν, όπως είχε κάνει στο πρόσφατο παρελθόν και για τη Γαλλία, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Μακρόν. Οταν ρωτήθηκε αν θα συζητήσει το θέμα στη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε: «Αν έρθει στην ατζέντα θα το συζητήσουμε, αλλά σε αυτή την περιοχή η Τουρκία και η “βόρεια Κύπρος” έχουν δικαιώματα. Αυτών των χωρών που αναφέρονται τι δικαιώματα έχουν; Και μάλιστα οι ΗΠΑ τι δικαιώματα έχουν; Το Αμερικανικό Κογκρέσο πώς λαμβάνει τέτοια απόφαση; Αυτά όλα προκαλούν ερωτηματικά. Βλέπουμε ότι τελευταία ό,τι πάει ενώπιον του Κογκρέσου γίνεται απόφαση. Εμείς εδώ έχουμε δικαιώματα εγγυήτριας δύναμης. Επομένως εμείς είμαστε εγγυητές έναντι κάθε επίθεσης που μπορεί να γίνει εναντίον της βορείου Κύπρου. Όσο για το θέμα των θαλασσών, εμείς λέμε πως ό,τι βρει από τη θάλασσα εκεί έχουν ίσα δικαιώματα όλοι όσοι ζουν στην Κύπρο».

Η συνάντηση Αποστολάκη- Ακάρ

Εν μέσω της έντασης που έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες στα ελληνοτουρκικά, την Τετάρτη συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης και Χουλουσί Ακάρ.

Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας μετέφερε στον Τούρκο ομόλογό του τις ενστάσεις της Αθήνας, για τις τουρκικές κινήσεις. «Του εξέφρασα τις αντιρρήσεις μας για τις κινήσεις τους στο Αιγαίο και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Επανέλαβα ότι εμείς επιζητούμε την ειρήνη και την ασφάλεια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Θέλουμε την αποφυγή έντασης» δήλωσε ο κ. Αποστολάκης.

Ομως, από την πλευρά του ο Χουλουσί Ακάρ ουσιαστικά κάλεσε την Αθήνα να αποφεύγει τις προκλήσεις. «Ο υπουργός Ακάρ υπογράμμισε τη σημασία της επίλυσης των προβλημάτων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, της ειρήνης και της φιλίας, με βάση το διεθνές δίκαιο», σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, που ανέφερε ακόμη ότι ο Ακάρ τόνισε την ανάγκη να μην τίθενται σε κίνδυνο «τα εθνικά συμφέροντα και δικαιώματα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο και να αποφεύγεται η προκλητική συμπεριφορά και εξηγήσεις».

 

 

Πηγή: iefimerida.gr