Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024 15:35
ΜαγνησίαΤοπικά

Ερώτηση Λιούπη για χορήγηση βεβαίωσης νόσησης Covid-19 σε πολίτες με τεστ αντισωμάτων






Να δύνανται να εκδώσουν βεβαίωση νόσησης και όσοι πολίτες νόσησαν από Covid-19, μετά από επιβεβαιωμένη νόσηση συγγενούς α’ βαθμού, αλλά δεν υποβλήθηκαν σε σχετικό τεστ και δεν καταγράφηκαν από τον ΕΟΔΥ ως θετικά κρούσματα, υπό τον όρο να έχουν εξέταση αντισωμάτων, ζητά με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Υγείας και Προστασίας του Πολίτη ο Βουλευτής Ν. Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανάσιος Λιούπης.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Σε πολλές περιπτώσεις που ένας πολίτης νόσησε αποδεδειγμένα από Covid-19 και στη συνέχεια εμφάνισαν συμπτώματα και νόσησαν ο/η σύζυγος ή συγγενείς α΄ βαθμού, οι τελευταίοι δεν νοσηλεύτηκαν, δεν υποβλήθηκαν σε σχετικό τεστ και δεν καταγράφηκαν ποτέ ως θετικά κρούσματα. Αυτές οι κατηγορίες πολιτών που ανάρρωσαν από Covid-19, αλλά δεν καταγράφηκαν ποτέ επίσημα, αντιμετωπίζουν δύο σημαντικά προβλήματα.
Το πρώτο έγκειται στο ότι δεν λαμβάνουν ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 λόγω νόσησης, αν και έχουν εξέταση με θετικά αντισώματα.
Συγκεκριμένα προκειμένου να εκδώσει ο πολίτης Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 με τα μέχρι σήμερα δεδομένα θα πρέπει διαζευκτικά είτε να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία του εμβολιασμού είτε να έχει νοσήσει και έχει καταχωρηθεί το θετικό αποτέλεσμα του ελέγχου από τη Μονάδα Υγείας/ Διαγνωστικό Κέντρο/ Εργαστήριο /Κλιμάκιο στο οποίο έχει διενεργηθεί ο έλεγχος είτε να υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο (τελευταίο χρονικά εντός 30 ημερών) Rapid ή PCR και έχει καταχωρηθεί το αρνητικό αποτέλεσμα από τη Μονάδα Υγείας/ Διαγνωστικό Κέντρο/ Εργαστήριο/ Κλιμάκιο στο οποίο έχει διενεργηθεί ο έλεγχος.
Με αυτόν τον τρόπο έχουν μείνει εκτός της διαδικασίας συμπολίτες μας για τους οποίους – ενώ έχουν νοσήσει – δεν έχει καταχωρηθεί θετικό αποτέλεσμα ελέγχου, ακόμη και αν εκ των υστέρων υπεβλήθησαν σε ειδική διαγνωστική εξέταση, η οποία πιστοποίησε ότι έχουν αναπτύξει IgG αντισώματα έναντι του SARS-COV-2.
Κάποιοι εξ αυτών των πολιτών περιγράφουν ότι επικοινώνησαν με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να τους χορηγηθεί βεβαίωση νόσησης και στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε τεστ αντισωμάτων. Όμως ενημερώθηκαν εν τέλει, ότι με βάση τα ως τώρα ισχύοντα η Γενική Γραμματεία αντλεί τα στοιχεία μόνο όσων έχουν καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών Covid-19. Συνεπώς, εφόσον δεν έχουν καταχωρηθεί τα στοιχεία τους στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών Covid-19 ως επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19, δεν είναι δυνατή η έκδοση της βεβαίωσης.
Το δεύτερο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή η κατηγορία πολιτών αφορά τον μελλοντικό εμβολιασμό τους. Με βάση τις γενικές οδηγίες για τον εμβολιασμό όσων έχουν νοσήσει συνιστάται να εμβολιαστούν μετά την πάροδο εξαμήνου από τη νόσηση και με μία μόνο δόση εμβολίου. Όσοι όμως δεν έχουν καταχωρηθεί ως επιβεβαιωμένα κρούσματα, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν θετικό τεστ αντισωμάτων και βρίσκονταν σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, το σύστημα τους θεωρεί μη νοσήσαντες και προκειμένου να εκδώσουν ψηφιακό πιστοποιητικό, οφείλουν να εμβολιαστούν και με τις δύο δόσεις του εμβολίου.
Ωστόσο, οι μέχρι σήμερα διεθνείς συστάσεις για όσους έχουν νοσήσει είναι να δεχτούν μόνο μία δόση εμβολίου.
Με βάση τις μέχρι σήμερα αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 της Ε.Ε. τα τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων δεν αναγνωρίζονται, με την επισήμανση ωστόσο ότι «αυτό μπορεί να αλλάξει μετά την έναρξη λειτουργίας του συστήματος».
Επομένως, ακόμη και αν δεν θα μπορούσε σε αυτή τη φάση το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 της Ε.Ε. να εντάξει όσους διαθέτουν θετικό τεστ αντισωμάτων, θα μπορούσε όμως σε εθνικό επίπεδο να αναγνωρίσει αυτή την κατηγορία πολιτών που ανάρρωσαν από Covid-19, προκειμένου αν απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους και να μπορούν να προχωρήσουν σε εμβολιασμό με μία και μόνο δόση.
Ερωτάσθε κύριοι Υπουργοί:
Εάν προτίθεστε να χορηγήσετε, υπό τον όρο προσκόμισης τεστ αντισωμάτων, βεβαίωση νόσησης και στους πολίτες αυτής της κατηγορίας, για λόγους τήρησης της αρχής της ισότιμης μεταχείρισής τους με τους υπόλοιπους νοσούντες, αλλά και για λόγους προστασίας της υγείας τους, με δεδομένο, ότι οι μη καταχωρημένοι στο Μητρώο νοσήσαντες πρέπει να εμβολιαστούν με μία -και όχι με δύο δόσεις- του εμβολίου σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις.