Πάνω σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται χιλιάδες επαγγελματίες της εστίασης καθώς παραμένει ασαφές το πλαίσιο επαναλειτουργίας της από την Δευτέρα του Πάσχα.
Ήδη καταστηματάρχες και εργαζόμενοι έχουν αρχίσει τις προετοιμασίες προκειμένου την προσεχή Δευτέρα, 3 Μαΐου, να είναι όλα έτοιμα, ώστε να υποδεχθούν τους πρώτους πελάτες μετά από έξι μήνες.
Το άνοιγμα της εστίασης αποτελεί μεγάλο στοίχημα όχι μόνο για τις επιχειρήσεις αλλά και για την κυβέρνηση, αφού ουσιαστικά είναι προάγγελος τους ανοίγματος του τουρισμού που χρονικά τοποθετείται τις 15 Μαΐου.
Τα αγκάθια στο άνοιγμα της εστίασης
Καθώς απομένουν λίγες ημέρες προκειμένου να ανοίξουν τα καταστήματα της εστίασης, καθώς και να ανοίξει η πλατφόρμα τις 10 Μαΐου για την χρηματοδότηση ΕΣΠΑ των 330 εκατ. ευρώ με τις εκταμιεύσεις αρκετοί επαγγελματίες βρίσκονται σε κατάσταση έκδηλης αγωνίας.
Πρόκειται για εκείνους οι οποίοι δραστηριοποιούνται με Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 56.30.10.04. που ως τώρα μένουν εκτός επαναλειτουργίας και περιμένουν τις διευκρινίσεις που θα περιέχει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την επαναλειτουργία της εστιασης.
Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή, τα καφέ μπαρ δεν μπορούν να λειτουργήσουν ούτε σε εξωτερικούς χώρους, ενώ αντίθετα την ίδια ώρα καφετέριες με ΚΑΔ 56.30.10.07 θα μπορούν να σερβίρουν ποτά το βράδυ, λειτουργώντας ως μπαρ, ενώ το ίδιο έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, ουζερί, ζυθοπωλεία.
Οι επιχειρηματίες των καφέ μπαρ έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στη σχετική ΚΥΑ, η οποία αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες, να εκδοθεί έως τη Μεγάλη Πέμπτη, η οποία θα περιλαμβάνει και τις σχετικές διευκρινήσεις.
Σε πρώτη φάση, θα ανοίξουν μόνο επιχειρήσεις με κύριο ΚΑΔ 56.10 (εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία κ.λπ.) 56.30.10.03 (αναψυκτήρια) 56.30.10.06 (καφενεία χωρίς τεχνικά και μηχανικά παιχνίδια) 56.30.10.03 (αναψυκτήρια) 56.30.10.07 (καφετέριες), 56.30.10.14 (παραδοσιακά καφενεία).
Δεν θα επαναλειτουργήσουν οι κύριοι ΚΑΔ 56.21 (δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις – catering) και 56.30 (υπηρεσίες ποτών – bar).
Σημειώνεται ότι τραπεζοκαθίσματα θα τοποθετηθούν μόνο σε εξωτερικούς χώρους, υπαίθριους και ημιυπαίθριους με πρόβλεψη χρήσης τμήματος πεζοδρομίου και πλατειών όπου είναι εφικτό. Ωστόσο, είναι πιθανό με την ΚΥΑ να επιτρέπεται χρήση ημιυπαίθριων στεγασμένων χώρων μόνο εφόσον είναι ανοιχτοί και όχι σε κλειστό χώρο χωρίς τζάμια.
Όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης ως προς το θέμα της εστίασης σήμερα θα οριστικοποιηθούν οι ΚΑΔ και οι τρόποι λειτουργίας των καταστημάτων και θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.
Μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης τόνισε ότι «σήμερα ή αύριο θα εκδοθεί η ΚΥΠ που θα περιγράφει πώς θα λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις εστίασης. Θα λειτουργήσουν αρχικά μόνο οι επιχειρήσεις με εξωτερικούς χώρους, μόνο με καθήμενους πελάτες, και με ανάλογα του χώρου τραπεζοκαθίσματα. Θα πάμε έτσι για ένα διάστημα, να δούμε πώς συμπεριφέρονται και οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις, προκειμένου να κερδίσουμε χρόνο επιδημιολογικά. Ό,τι είναι σε καφέ, θα ανοίξει, και θα λειτουργήσει στους εξωτερικούς του χώρους. Εμείς θέλουμε τα υγειονομικού τύπου καταστήματα που χαρακτηρίζονται ως εστίασης, να λειτουργήσουν. Υπάρχουν κενά με τους κωδικούς δραστηριότητας, και σήμερα θα καταλήξουμε στο πλαίσιο», εξήγησε ο κ. Σταμπουλίδης.
Τι προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα
Τα μέτρα με τα οποία θα επαναλειτουργήσει η εστίαση έχουν ως κεντρική ιδέα τη διασφάλιση των αποστάσεων.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι επιχειρήσεις εστίασης θα λειτουργούν ως εξής:
– Θα παραμένουν κλειστές από τις 11 μ.μ. έως τις 5 π.μ.
– Οι πελάτες θα επιτρέπεται να κάθονται μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Δεν θα επιτραπεί η λειτουργία εσωτερικών ημιυπαίθριων χώρων.
– Δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες, παρά μόνο καθήμενοι.
– Σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να κάθονται έως έξι άτομα.
– Οι αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια κυμαίνονται από 90 εκατοστά έως 1,8 μ., ανάλογα με το αν υπάρχει ή όχι καρέκλα στον ενδιάμεσο χώρο.
– Δεν θα οριστεί ταυτόχρονα και μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών με βάση τα τετραγωνικά.
– Θα επιτρέπεται η χρήση του μπαρ μόνο με καθήμενους πελάτες. Επιτρέπεται να είναι δίπλα-δίπλα έως δύο σκαμπό. Η επόμενη δυάδα σκαμπό θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μέτρου.
– Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της εστίασης θα υποβάλλονται υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα σε self test. Το κόστος για το ένα self test θα καλύπτεται από το κράτος, ενώ για το άλλο το κόστος θα καλύπτεται από τον εργοδότη.
– Απολυμαντικά σε κάθε τραπέζι.
– Οι εργαζόμενοι θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα. Υποχρεωτικά μάσκα θα πρέπει να φορούν και οι πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για μάσκα για τους καθήμενους πελάτες.
– Θα πρέπει να γίνεται απολύμανση των καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.
Όσον αφορά στο θέμα του ωραρίου στο οποίο υπήρχε μια ασάφεια, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, έχει ξεκαθαρίσει ότι οι πελάτες θα πρέπει να φροντίζουν ώστε στις 11 μ.μ. να έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους. Φυσικά, για τους εργαζόμενους δεν υπάρχει τέτοιος περιορισμός.