Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024 16:00
Κόσμος

Εθελοντής του εμβολίου της Οξφόρδης περιγράφει παρενέργειες που είχε: Πυρετό, ρίγη, πονοκέφαλο






Τις παρενέργειες που βίωσε από τη δοκιμή του νέου -πολυαναμενόμενου- εμβολίου κατά του κορωνοϊού του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca περιγράφει ένας συμμετέχων, λέγοντας πως υπέφερε από πονοκέφαλο, ρίγη και πυρετό λίγες ώρες μετά τη χορήγησή του. Την ίδια ώρα, ένας άλλος εθελοντής δηλώνει πανέτοιμος για την επόμενη δόση.

Η AstraZeneca αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αναστολή της Φάσης 3 των δοκιμών του υποψήφιου εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού, λόγω ενός πιθανού σοβαρού νευρολογικού προβλήματος που αντιμετώπισε ένας εθελοντής. Σύμφωνα με τους New York Times, ο εθελοντής διεγνώσθη με εγκάρσια μυελίτιδα, κάτι που όμως που δεν παραδέχθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σορίο, σε χθεσινή του ομιλία, λέγοντας πως «δεν γνωρίζουμε ποια είναι η τελική διάγνωση», ενώ προς το τέλος του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου θα γνωρίζουμε εάν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό.

Τα συμπτώματα που βίωσε τις πρώτες ημέρες μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης του δοκιμαστικού εμβολίου

Τώρα, ένας ανώνυμος εθελοντής, που έλαβε την πρώτη του δόση τον Μάιο, μιλώντας στην Daily Mail, περιέγραψε τα δικά του συμπτώματα. «Ξύπνησα περίπου στις 2 το πρωί, έτρεμα από το κρύο και είχα πυρετό πάνω από 39. Ένιωθα απίστευτα αδύναμος και δεν μπορούσα πραγματικά να σηκωθώ και να περπατήσω, γι’ αυτό η σύντροφός μου μού έδωσε παρακεταμόλη».

Και συνεχίζει: «Ο πυρετός συνεχίστηκε για μία περίπου μέρα και ένιωθα πραγματικά πολύ αδύναμος και σε λήθαργο και δεν μπορούσα να κάνω τίποτα». Η ένεση, μάλιστα, τον έκανε να νιώθει τόσο κουρασμένος, που το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να κοιμάται το μεγαλύτερο μέρος της δεύτερης ημέρας, ισχυρίστηκε.

Καθ’ όλη την διάρκεια των δύο πρώτων ημερών μετά το εμβόλιο, είχε επίσης έναν πολύ έντονο πονοκέφαλο, εξαιτίας του οποίου δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί, μαζί με επίμονα ρίγη. Είπε ότι τα πιο σοβαρά συμπτώματα εξαφανίστηκαν όταν ξύπνησε την τρίτη μέρα μετά την λήψη του εμβολίου, αλλά οι ανεπιθύμητες παρενέργειες συνεχίστηκαν. «Αισθανόμουν ακόμη αδύναμος για μερικές ημέρες μετά, αν και τα συμπτώματα δεν ήταν τόσο σοβαρά όσο την πρώτη ημέρα, που ήταν πολύ δύσκολα» είπε.

Ακυρώθηκε το ραντεβού για την επόμενη δόση

Ο εθελοντής επρόκειτο να κάνει την επαναληπτική δόση του εμβολίου την Δευτέρα, αλλά την Κυριακή το βράδυ έλαβε ένα email από τον επικεφαλής του έργου, που ακύρωνε το ραντεβού. Το email ανέφερε: «Καθώς αναγνωρίστηκε μια ασθένεια σε έναν εθελοντή που μπορεί να σχετίζεται ή όχι με το εμβόλιο, αναβάλλουμε τις κλινικές έως ότου έχουμε περισσότερες πληροφορίες. Ασθένειες συμβαίνουν κατά την διάρκεια δοκιμών με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων (18.000 τώρα στις δοκιμές μας σε όλο τον κόσμο) και έτσι πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά κάθε ασθένεια για να αξιολογήσουμε την διάγνωση και να δούμε εάν υπάρχει προφανής εξήγηση. Όπως είναι η συνήθης πρακτική μας, η υπόθεση θα εξεταστεί προσεκτικά από μια ανεξάρτητη επιτροπή παρακολούθησης της ασφάλειας και την ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου για να μας ενημερώσει πότε πρέπει να ξεκινήσουν εκ νέου οι κλινικές».

Αποφασισμένος για την επόμενη δόση ένας άλλος εθελοντής

Εν τω μεταξύ, ένας δεύτερος συμμετέχων στην κλινική δοκιμή του εμβολίου που τέθηκε σε παύση, είπε ότι είναι πρόθυμος να κάνει την δεύτερη δόση.

Ο Τζακ Σόμερς, ένας 35χρονος freelance δημοσιογράφος από το νοτιοδυτικό Λονδίνο, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων PA, πως πιστεύει ότι η δοκιμή του εμβολίου του πανεπιστημίου της Οξφόρδης είναι ασφαλής. Και πρόσθεσε πως είναι «κυρίως απογοητευμένος» για την καθυστέρηση «επειδή είμαστε όλοι απελπισμένοι γι’ αυτό το εμβόλιο». Πρόσθεσε πως έκανε την πρώτη του ένεση τον Μάιο και έκτοτε έπρεπε να κάνει άλλη μία δόση.

Μιλώντας μαζί με τον Μπόρις Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου στην Ντάουνινγκ Στριτ την Τετάρτη, ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης Πάτρικ Βάλανς, δήλωσε ότι η παύση μιας τέτοιας δοκιμής δεν είναι ασυνήθιστη. Είπε ότι παρόμοιες διακοπές πρέπει να αναμένονται σε ορισμένες από τις άλλες υπό εξέλιξη δοκιμές υποψήφιων εμβολίων.

Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο 35χρονος εθελοντής, που λέει ότι είναι «στατιστικά αναπόφευκτο» να αρρωστήσει κάποια στιγμή ένας τουλάχιστον εθελοντής από τους 18.000. Όπως είπε: «Είναι πολύ προσεκτικά σχεδιασμένο, επικεφαλής είναι το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εμπλέκεται η κυβέρνηση και το υποστηρίζει η AstraZeneca. Έχει ήδη δοκιμαστεί σε κουνάβια, ποντίκια και πιθήκους, οπότε είναι τόσο σίγουροι όσο μπορούν λογικά να είναι, πως δεν πρόκειται να κάνει κακό σε κανέναν. Η αίσθησή μου είναι ότι όποιος δήλωσε εθελοντής στην πρώτη φάση, δεν θα πρέπει να θέλει να φύγει τώρα, καθώς γνωρίζεις από την αρχή πως υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι».