Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις, όσον αφορά τις καταγγελίες 22 αθλητών και αθλητριών για τη συστηματική τους σωματική, λεκτική και ψυχολογική βία, τη σεξουαλική παρενόχληση και την προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας τους που υπέστησαν από προπονητές από το 1985 και ύστερα.
Σήμερα το απόγευμα στις 6 η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία με πρωτοβουλία του προέδρου κ. Θανάση Σταθόπουλου συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου για να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα.
Ο ίδιος ο κ. Σταθόπουλος μιλώντας στο protothema.gr ανέφερε: «Σήμερα το πρωί μας ήρθε η επιστολή και πρωτοκολλήθηκε. Μοιράστηκε στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου με την παράκληση να μην ανακοινωθεί κανένα όνομα αθλητή και αθλήτριας. Στις 6 το απόγευμα έχουμε σύγκληση του ΔΣ για αυτό το θέμα».
Όπως επισημαίνει ο κ. Σταθόπουλος λόγω του ότι οι αθλητές και αθλήτριες δεν είναι εν ενεργεία αυτή τη στιγμή, η Ομοσπονδία θα έρθει σε επαφή μαζί τους και θα εξετάσει κάθε περίπτωση ξεχωριστά, ενώ εξήγησε πως και στην επιστολή, η οποία έχει φτάσει και στο γραφείο του πρωθυπουργού και της Προέδρου της Δημοκρατίας δεν υπάρχουν αναφορές για συγκεκριμένους προπονητές με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει η Ομοσπονδία μέχρι στιγμής εάν είναι εν ενεργεία αυτοί οι προπονητές ή όχι.
«Η σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου θα γίνει, πρώτον για να κανονίσουμε τα επόμενα βήματά μας και να έρθουμε σε επαφή με τους αθλητές και αθλήτριες, γιατί η επιστολή περιέχει κάποια πράγματα τα οποία είναι απαράδεκτα. Επίσης στην επιστολή δεν γίνεται συγκεκριμενοποίηση χρόνου αλλά λέει γενικά από το 1985 και μετά. Αλλά ούτε συγκεκριμένους ανθρώπους αναφέρει. Δεν ξέρουμε αν οι προπονητές αυτοί είναι εν ενεργεία ή δεν είναι. Εμείς θα έρθουμε σε επαφή να συζητήσουμε μαζί με τους αθλητές να δούμε τις καταγγελίες και μετά θα κινηθούμε σε όλα τα επίπεδα και για την κατάσταση κάθε αθλητή. Επίσης, αυτοί οι αθλητές έχουν αποσυρθεί εδώ και πολύ καιρό δεν είναι εν ενεργεία και για το λόγο αυτό επειδή έχουν οικογένειες δεν θέλουμε να δημοσιοποιήσουμε ονόματα για να τους προστατέψουμε».
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, οι αθλητές αναφέρουν στην επιστολή τους: «Οι προπονητές για να συνετίσουν τους αθλητές τους χτυπούσαν με σφαλιάρες στο πρόσωπο και στο σώμα, καθώς επίσης και με κλωτσιές, σπρωξίματα και κάθε είδους άλλα χτυπήματα. Άρπαζαν από τα μαλλιά τα κοριτσάκια και τα έσερναν από το σημείο προσγειώσης της άσκησης, μέχρι το σημείο εκκίνησης για να επαναλάβουν το πρόγραμμά τους, ενώ αυτά έκλαιγαν ασταμάτητα».
Όπως γράφουν στην επιστολή τους οι αθλητές, προπονητές τους πετούσαν αντικείμενα, όπως καρέκλες και παπούτσια την ώρα που εκτελούσαν ασκήσεις.
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν, κάποιοι προπονητές ανάγκαζαν αθλητές να χτυπούν τους συναθλητές τους.
«Πολλοί από εμάς φτάσαμε στο σημείο να εκτελούμε ασκήσεις ακόμα και με σπασμένα πόδια και χέρια, γεγονός που μας οδήγησε σε μεγαλύτερους τραυματισμούς και πολύ σοβαρά προβλήματα», αναφέρουν.
Περιγράφοντας τη σκληρή δίαιτα που τους υποχρέωναν αναφέρουν ότι κάποιοι αθλητές, είχαν φτάσει στο σημείο να τρώνε την οδοντόκρεμα διότι δεν άντεχαν την πείνα και να ψάχνουν ακόμα και σε κάδους σκουπιδιών στα ξενοδοχεία όπου διέμεναν.
Οι αθλητές καταγγέλλουν επίσης περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης: «Οι αθλήτριες υποχρεώνονταν να κάνουν σπαγκάτο ακουμπώντας με το γεννητικό τους όργανο την παλάμη του προπονητή με πρόσχημα τη βελτίωση της ευλυγισίας. Τραβούσαν τα μικρά κορίτσια από το αιδοίο με δύναμη γα να τους δείξουν πώς να κάνουν σωστά την άσκηση. Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις που η παρενόχληση ήταν έξω από τα όρια της προπονητικής διαδικασίας. Πρόσωπα εκμεταλλευόμενα το γεγονός ότι τα ανήλικα παιδιά βρισκόταν μόνα μακριά από τα σπίτια τους (περίοδοι αγώνων και προετοιμασιών) τα παρενοχλούσαν σεξουαλικά και κατόπιν τα συμβούλευαν να το κρατήσουν μυστικό».
Όπως αναφέρουν οι προπονητές ανάγκαζαν τον αθλητή ή την αθλήτρια να μείνει με τα εσώρουχα στην προπόνηση, ως μορφή «τιμωρίας» για την λανθασμένη εκτέλεση κάποιας άσκησης. Δεν ήταν επίσης λίγες οι φορές που δεν επέτρεπαν σε μικρά παιδιά να πάνε στην τουαλέτα, με αποτέλεσμα να κάνουν πάνω τους την ανάγκη τους και να μένουν έτσι σε όλη την διάρκεια της προπόνησης, ώστε να «συνετιστούν».
Όλα αυτά συνέβησαν με θύματα μικρά παιδιά, αφού οι περισσότεροι αναφέρουν πως ξεκίνησαν την ενασχόληση με το άθλημα από την ηλικία των 5 ετών, ενώ στα 9 τους είχαν ήδη συμμετοχές σε αγώνες, είτε σε συλλογικό είτε σε διεθνές επίπεδο.
Στην καταγγελία γίνεται λόγος για ένα «σύστημα» και όχι για μεμονωμένα περιστατικά προπονητών. Ουσιαστικά τονίζεται ότι οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων είχαν απόλυτη εξουσία πάνω στα παιδιά και δεν υπήρχε κανένας ελέγχος, κάτι που έκανε ανεξέλεγκτη τη δράση τους.
Η ανακοίνωση της ομοσπονδίας
Με αφορμή τις σοβαρότατες καταγγελίες για περιστατικά κακοποίησης πρώην αθλητών-αθλητριών της Γυμναστικής από τους προπονητές τους, ο Πρόεδρος της Ε.Γ.Ο. Θανάσης Σταθόπουλος προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:
«Έλαβα γνώση της επιστολής πρώην αθλητών-αθλητριών της Γυμναστικής, στην οποία καταγγέλλονται περιστατικά απολύτως καταδικαστέα και πρακτικές που δεν έχουν θέση στο άθλημά μας.
Λόγω της σπουδαιότητας των καταγγελλομένων, έχω συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Γ.Ο., σήμερα (Τετάρτη 07/04) στις 18:00, προκειμένου να καθοριστούν οι επόμενες ενέργειές μας.
Στο πλαίσιο αυτών των ενεργειών, θα ζητήσω από όλους τους καταγγέλλοντες συνάντηση, ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν οι καταγγελίες, τόσο χρονικά όσο και ονομαστικά για τους προπονητές που τυχόν εμπλέκονται στα καταγγελλόμενα περιστατικά, με δεδομένο ότι τα αναγραφόμενα στην καταγγελία είναι αόριστα.
Επιθυμώ να δηλώσω ότι θα προχωρήσουμε στηνπλήρη διαλεύκανση των καταγγελλομένων, ώστε τα αθλήματα της Γυμναστικής να παραμείνουν “καθαρά”, μακριά από οποιαδήποτε μορφή βίας ή κακοποιητικής συμπεριφοράς. Δεν πρέπει και δεν θα επιτρέψουμε να στιγματιστούν συλλήβδην η ελληνική Γυμναστική και οι Έλληνες προπονητές, οι οποίοι έχουν χαρίσει στη χώρα μας Ολυμπιακά μετάλλια και πολλές ακόμη επιτυχίες, ανεβάζοντας τα αθλήματά μας και τους εκπροσώπους τους στην υψηλότερη βαθμίδα εκτίμησης και αναγνώρισης από τους Έλληνες φιλάθλους.
Η Ε.Γ.Ο. αποτελεί, άλλωστε, την πρώτη αθλητική Ομοσπονδία στην Ελλάδα, η οποία ήδη από το περασμένο έτος υλοποιεί το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ Sport HALT, με αντικείμενο την “ευαισθητοποίηση σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές για την πρόληψη της παρενόχλησης και της κακοποίησης στον αθλητισμό”, γεγονός που καταδεικνύει τη μέριμνά μας ώστε να προλαμβάνεται, να καταγγέλλεται και να εξαλείφεται κάθε τυχόν μορφή κακοποίησης στους αθλητικούς χώρους.
Στεκόμαστε στο πλευρό των αθλητών-αθλητών που προχώρησαν στην καταγγελία και θα συνεισφέρουμε με κάθε τρόπο ώστε να λάμψει η αλήθεια».