Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025 06:57
ΜαγνησίαΤοπικά

Ετσι στήθηκε το μεγάλο κόλπο σε βάρος 48χρονου από τον Αλμυρό






Τα χρήματα του παθόντα ταξίδεψαν σε λογαριασμούς ισπανικής τράπεζας – Οι επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα και οι αγορές ξένου συναλλάγματος ήταν εικονικές μέσω υπερσυνδέσμων- Με αλίευση προσωπικών δεδομένων έγινε η μεταφορά του ποσού

Κατ’ επάγγελμα απατεώνες και μέλη οργανωμένου κυκλώματος με διεθνή δράση είναι οι κομπιναδόροι που εξαπάτησαν 48χρονο στον Αλμυρό και άρπαξαν πάνω από 100.000 ευρώ με το πρόσχημα επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα και αγορές ξένου συναλλάγματος με την υπόθεση να φθάνει στις αστυνομικές αρχές πριν από μερικές μέρες. Οι δράστες έχουν κάρτες κινητών τηλεφώνων που εμφανίζουν αριθμούς στην Αγγλία, λογαριασμούς σε Τράπεζες της Σουηδίας και της Ισπανίας και server που μπορεί να βρίσκεται σε οποιαδήποτε κράτος που μπορεί να μην επιτρέπει διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των αρχών…

Το κόλπο στήθηκε από μία γυναίκα και έναν άνδρα που μιλούσαν ελληνικά. Ωστόσο, τα χρήματα ταξίδεψαν στο εξωτερικό, σε άγνωστα μέρη. Πρώτα παρουσιάστηκε στον 48χρονο η γυναίκα. Η δράστης του μίλησε για τις επενδύσεις που μπορεί να κάνει και τα εύκολα κέρδη που μπορεί να βγάλει σε δύσκολη περίοδο, υγειονομικής κρίσης, ενεργειακής κρίσης, ακρίβειας.

Η επιτήδεια είπε ότι εργάζεται σε μεγάλη επιχείρηση του εξωτερικού με οικονομική επιφάνεια, γνωστή σε όλο τον κόσμο και του είπε ότι θα του τηλεφωνούσε ο σύμβουλος επιχειρήσεων. Ετσι ξεκίνησε η επικοινωνία των απατεώνων με τον παθόντα στις αρχές Ιανουαρίου δίχως ο τελευταίος να γνωρίζει τι σκαρώνεται πίσω από την πλάτη του.

Εικονική η πορεία των επενδύσεων

Για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τουκαι να τον πείσουν να προχωρήσει σε καταθέσεις χρημάτων του ζήτησαν πρώτα να επενδύσει ένα μικρό ποσό. Κατάφεραν έτσι ο 48χρονος να εγκαταστήσει στο tabletτου την εφαρμογή που του έστειλαν μέσω της οποίας μπορούσαν να τον ελέγχουν.Του δημιούργησαν μία εικονική πραγματικότητα. Εκεινοςυποτίθεται ότι έβλεπε την πορεία των επενδύσεών του όμως η ενημέρωση γι’ αυτές προερχόταν από τους ίδιους τους δράστες μέσω υπερσυνδέσμων και emails.

Αφού σιγουρεύτηκαν ότι απέκτησαν την εμπιστοσύνη του του ζήτησαν στη συνέχεια να επενδύσει ένα μεγαλύτερο ποσό, 9.725 ευρώ σε δικαιούχους στη Σουηδία.

Πώς οι επιτήδειοι έστειλαν τις καταθέσεις του στο εξωτερικό

Αυτή ήταν και η αρχή του τέλους της συνεργασίας τους. Μετά τη μεταφορά του ποσού του απέσπασαν τους κωδικούς των λογαριασμών του και προχώρησαν μόνοι τους χωρίς τη συγκατάθεσή του σε τέσσερις μεταφορών ποσών συνολικού ύψους98.500 ευρώ σε λογαριασμούς Ισπανικής Τράπεζας. Πριν καλά καλά συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί ο 48χρονος τα χρήματά του είχαν κάνει φτερά.

Η Αστυνομία εκτιμά ότι η απάτη στήθηκε από το εξωτερικό και δυστυχώς οι δράστες μπορεί να βρίσκονται παντού και σε κράτη που δεν επιτρέπουν τη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των αρχών.

Οταν έγιναν οι μεταφορές των ποσών εξαφάνισαν τα ίχνη τους

Η επικοινωνία τους με τον παθόντα διακόπηκε τελείως στις 28 Ιανουαρίου. Ούτε στα τηλέφωνα απαντούν πια οι δράστες, ούτε στα email, ούτε επικοινωνούν μέσω εφαρμογών και βέβαια δεν έχουν καμία σχέση με επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα. Μέσω server έστησαν την απάτη, κάρτες κινητών τηλεφώνων με αριθμούς Αγγλίας και αριθμούς λογαριασμών σε ξένα κράτη.

Δυστυχώς, η χρήση των νέων τεχνολογιών δίνει τη δυνατότητα σε επιτήδειους να εισβάλλουν στα προσωπικά δεδομένα του κάθε χρήστη του διαδικτύου και να του αρπάζουν προσωπικά δεδομένα από οποιοδήποτε μέρος της γης βρίσκονται. Το γεγονός αυτό έγινε γρήγορα αντιληπτό από χάκερ που χτυπούν ανελέητα με θύματα ανυποψίαστους πολίτες με τις συγκυρίες να ευνοούν την παράνομη δράση.

Εκρηκτική αύξηση στις απάτες

Οι αετονύχηδεςμπορούναπό τη μία να εισβάλουν στους υπολογιστές χρηστών του διαδικτύουμε μερικά κλικ, και από την άλλη να προστατεύονται από τις αποστάσεις αλλά και τα καθεστώτα που ισχύουν από τον τόπο δράσης τους. Δεν συνεργάζονται όλα τα κράτη με δικαστικές και αστυνομικές αρχές για την διαλεύκανση υποθέσεων απάτης.

Ετσι τα οργανωμένα κυκλώματα φροντίζουν πλέον να στείλουν τις λείες τους σε Τράπεζες του εξωτερικού για να μην έχουν κανέναν έλεγχο σε ορισμένες περιπτώσεις ούτε καν φορολογικό. Πολλές φορές καλύπτουν και περαιτέρω τα ίχνη τους συστήνοντας κρυπτόμενες επιχειρήσεις στις οποίες δεν φαίνονται οι ιδιοκτήτες. Δεν έχουν ποτέ φυσική παρουσία ούτε όταν στήνουν την κομπίνα ούτε όταν παραλαμβάνουν τα χρήματα.

Οι ηλεκτρονικές απάτες έχουν λάβει πλέον τρομακτικές διαστάσεις.Οι υποθέσεις απάτης με ηλεκτρονικό υπολογιστή έχουν καταντήσει να είναι ρουτίνας. Αστυνομικές και δικαστικές αρχές δεν προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν τη μία έρευνα και ξεκινούν άλλη. Πλέον όλο και πιο συχνά αποκαλύπτεται η δράση απατεώνων από άλλα κράτη.

Ισως η εξοικείωση με τις σύγχρονες τεχνολογίες να βοηθούσε περισσότερο τους πολίτες να είναι υποψιασμένοι. Το τραπεζικό σύστημα έτσι όπως είναι χτισμένο σήμερα δεν μπορεί να προστατέψει τις καταθέσεις, αφού οι ειδοποιήσεις για ύποπτες μεταφορές ποσών αποστέλλονται, όταν πλέον είναι αργά και τα χρήματα έχουν ταξιδέψει. Ισως μόνο η επαρκής γνώση να αποτελεί το όπλο της πρόληψης. Οι αρμόδιοι φορείς είναι απαραίτητο να αναλάβουν δράσεις ενημέρωσης. Δεν είναι λίγοι οι πολίτες που «κλαίνε» τις οικονομίες τους εν μέσω πρωτοφανούς κρίσης.

 

Τα στατιστικά στοιχεία

Τα στατικά στοιχεία της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης αποτυπώνουν την εκρηκτική αύξηση που καταγράφουν οι ηλεκτρονικές απάτες. Όμως, κυριολεκτικά κάε μήνα που περνάει,κάθε μέρα, το φαινόμενο παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις όχι μόνο στη Μαγνησία και τη Θεσσαλία αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Αναλυτικά κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου του 2021 έως τις 30 Νοεμβρίου του 2021 στη Θεσσαλία καταγράφηκαν 211 τετελεσμένες απάτες και 12 απόπειρες, ενώ στη Μαγνησία 44 τετελεσμένες απάτες και 2 απόπειρες απάτης. Το 2020 αντίστοιχα στο ίδιο συγκρινόμενο διάστημα καταγράφηκαν στη Θεσσαλία 122 τετελεσμένες απάτες και 9 απόπειρες απάτης, ενώ στη Μαγνησία 42 τετελεσμένες απάτες και 4 απόπειρες απάτης. Τέλος, το 2019 στη Θεσσαλία διαπιστώθηκαν 72 τετελεσμένες απάτες και 17 απόπειρες, ενώ στη Μαγνησία 23 τετελεσμένες απάτες και 1 απόπειρα απάτης.

Πηγή: Ταχυδρόμος