Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025 11:58
ΥΓΕΙΑ

Έτσι βάζουμε φρένο στον πόνο

Young woman has pain in the neck with laptop
Το σώμα μας είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε, ορισμένες φορές όμως ο πόνος το καθηλώνει διαταράσσοντας την καθημερινότητά μας και δυσκολεύοντάς μας να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας. Με την κατάλληλη αυτοφροντίδα ωστόσο, μέσω της επιλογής αποτελεσματικών λύσεων, ο πόνος μπορεί να αντιμετωπιστεί και σύντομα να γίνει παρελθόν





Ο πόνος είναι ένα πολύ δυσάρεστο συναίσθημα και οι περισσότεροι αγωνιζόμαστε να βρούμε τρόπους ανακούφισής του. Είτε πρόκειται για σωματικό και μυικό πόνο όπως λόγου χάρη, ο πόνος στον αυχένα ή τη μέση, είτε για συμπτώματα άλγους που προέρχονται από έναν δυνατό πονοκέφαλο, μια κρίση ημικρανίας ή ακόμη και ένα πονόδοντο, ο πόνος αποτελεί τον μηχανισμό άμυνας του οργανισμού που μας προειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.

Πρόκειται δηλαδή για ένα μικρό συναγερμό του σώματος που μας προειδοποιεί ότι πρέπει να δράσουμε άμεσα παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα αυτοφροντίδας που θα μας προσφέρουν ανακούφιση και ηρεμία. Η λήψη των σωστών μέτρων αυτοπροστασίας σκοπό έχει να θέσει υπό έλεγχο το δυσάρεστο σύμπτωμα του πόνου και να μας προσφέρει μια καθημερινότητα πιο ξέγνοιαστη και γαλήνια.

Όταν μάλιστα ο πόνος συνδυάζεται και με άλλα συμπτώματα όπως καταρροή και πυρετό τότε ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη μιας ίωσης όπως το κοινό κρυολόγημα ή η γρίπη και στην περίπτωση αυτή η βέλτιστη κίνηση αυτοφροντίδας για την καταπολέμηση των ενοχλήσεων μπορεί να χρειάζεται να διαφοροποιηθεί και να εμπλουτιστεί.

Επομένως είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τη φύση του πόνου, καθώς και την ένταση και την διάρκεια του συμπτώματος και να εφαρμόζουμε τις καλύτερες δυνατές επιλογές για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα γρήγορα και αποτελεσματικά.

Το κλειδί για πλήρη ανακούφιση

Το σημαντικότερο που πρέπει να θυμόμαστε, όταν ένας πόνος κάνει την εμφάνισή του, είναι ότι μπορούμε μόνοι μας να φροντίσουμε τον εαυτό μας άμεσα με τα κατάλληλα σκευάσματα που έχουμε στην τσάντα ή στο φαρμακείο του σπιτιού μας.

Ένας δυνατός πονοκέφαλος, μια ημικρανία, ο πονόδοντος, ο πονόλαιμος, ο πυρετός ή ακόμα και οι πόνοι περιόδου, μπορούν πραγματικά να καταστρέψουν μια σημαντική ημέρα στον επαγγελματικό τομέα ή να μάς κρατήσουν μακριά από ξεχωριστή περίσταση στη σχολική ζωή του παιδιού.

Ένα κοινό αναλγητικό χάπι σε δοσολογία που ενδείκνυται στην κάθε περίπτωση -και βέβαια δεν ξεπερνά τη συνιστώμενη ημερήσια δόση- μπορεί να προσφέρει την άμεση και αποτελεσματική ανακούφιση που χρειαζόμαστε για να γίνει ο πόνος παρελθόν. Αν, παρόλα αυτά, τα συμπτώματα επιμείνουν, επιδεινώνονται και διαρκούν πολλές ημέρες καλό θα είναι να απευθυνθούμε στον γιατρό μας.

Η λύση για μυαλγίες και αρθραλγίες

Παρόμοια είναι η κατάσταση και όταν το σωματικό άλγος δε μάς αφήνει να κινηθούμε ελεύθερα, κρατώντας μας μακριά από τη χαρά της ζωής. Ο πόνος στον αυχένα, για παράδειγμα, συχνά μας ταλαιπωρεί εξαιτίας της κακής στάσης του σώματος, αλλά και του έντονου στρες. Όταν εμφανίζεται τότε κατανοούμε πόσο δύσκολο είναι να κάνουμε ακόμη και την πιο απλή κίνηση όπως να στρίψουμε το κεφάλι μας. Το ίδιο συμβαίνει και με τον πόνο στην πλάτη ή την μέση που μας καθηλώνει στερώντας μας τη δυνατότητα να πάμε για ψώνια, να ανέβουμε σκάλες, ακόμη και να σηκώσουμε τη λεκάνη με τα ρούχα για άπλωμα!

Ακόμη, σύμφωνα με την Έρευνα Παγκόσμιου Δείκτη Πόνου (2018), για το 80% των ανθρώπων που πονούν το πλέον ευάλωτο σημείο είναι το γόνατο εξαιτίας τραυματισμών, οστεοαρθρίτιδας ή τενοντίτιδας. Και οι άλλες αρθρώσεις, όμως, βάλλονται συχνά με την πλειοψηφία των περιπτώσεων να αφορά στα δάκτυλα, τα ισχία, τους αστραγάλους και τους ώμους, επηρεάζοντας έτσι την κινητικότητά μας.

Οποιαδήποτε από αυτές τις περιπτώσεις και αν σας αφορά, φροντίστε άμεσα την περιοχή που πονά με ένα τζελ τοπικής χρήσης, σύμφωνα με το φύλλο οδηγιών, και σύντομα θα είστε σε θέση να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Αναλάβετε την αυτοφροντίδα του σώματός σας και αποχαιρετήστε τον πόνο δια παντός.

Μια ημέρα χωρίς πόνο μπορεί να μάς κάνει να αισθανθούμε καλύτεροι άνθρωποι! Όταν, λοιπόν, ο πόνος κάνει την εμφάνισή του με σκοπό να μας κρατήσει μακριά από τις δραστηριότητές μας, εμείς επιλέγουμε την αυτοφροντίδα και απολαμβάνουμε ξανά τη χαρά της ζωής και της κίνησης.