Δευτέρα, Ιανουάριος 13, 2025 20:04
Ελλάδα

Eurovision: «Πάρτι» στο Twitter με την παρέμβαση Κοτζιά για το 4άρι στην Κύπρο – «Πρώην ΥΠΕΞ… Άγιο είχαμε»

Ίσως μόνο εκείνη της κας Καίτης Γαρμπή είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο από τη δική του άποψη για το σκάνδαλο της φετινής Γιουροβίζιον. Σίγουρα, πάντως, μόνο με προσωπικότητες τέτοιου βεληνεκούς και επιρροής όπως η κα Γαρμπή θα μπορούσε να συγκρίνεται ο Νίκος Κοτζιάς, ιδίως όταν εκφέρει μετά παρρησίας άποψη επί ζητημάτων κρίσιμης σημασίας για τη μοίρα των Ελληνοκυπρίων, όπως αυτό το αψυχολόγητο «4» εκ μέρους της Ελλάδας στο κυπριακό τραγούδι.






Πράγματι, παρέμβαση στη δημόσια συζήτηση για τη Γιουροβίζιον και ειδικότερα γύρω από τον κακό βαθμό (το διαβόητο «τεσσάρι») που έδωσε η Ελλάδα στην Κύπρο πραγματοποίησε με όλο το ειδικό βάρος του ο κ. Νίκος Κοτζιάς. Πρόκειται, μεταξύ πολλών άλλων, για τον άνθρωπο πίσω από τη μνημειώδη φράση «γκουντ ντιπλόμασι, ε;» την οποίαν απηύθυνε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν ο Τούρκος πρόεδρος επισκέφθηκε την Αθήνα, το Δεκέμβριο του 2017.

Ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος κατακρίνει αμείλικτα την επιλογή της ελληνικής κριτικής επιτροπής για τη Γιουροβίζιον, είναι ο ίδιος άνθρωπος που διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Οκτώβριο του 2018, όταν και παρέδωσε το ΥΠΕΞ στον τότε πρωθυπουργό, τον Αλέξη Τσίπρα. Ένας άνθρωπος, λοιπόν, με εμπειρία από τη χάραξη της ελληνικής διπλωματίας, μπαρουτοκαπνισμένος στην πρώτη γραμμή των εξωτερικών σχέσεων της πατρίδας μας με τον περίγυρο προς ανατολάς και δυσμάς, δεν θα μπορούσε να κρατήσει το στόμα του κλειστό ύστερα από τέτοιο σοκ, όπως το «τεσσάρι». Κι αυτό διότι ο κ. Κοτζιάς διέκρινε αμέσως τις λανθάνουσες διασυνδέσεις ανάμεσα σε ένα, φαινομενικά αθώο πολυεθνικό και πολύχρωμο πανηγύρι τραγουδιού, με τους κλυδωνισμούς των σχέσεων Ελλάδας-Κύπρου σε βάθος χρόνου.

Με διπλό χτύπημα, αρχικά στο Facebook και λίγο αργότερα στο Twitter, ο Νίκος Κοτζιάς αποκάλυψε την αποτρόπαια αλήθεια ως εξής: «Το τεσσάρι στην Κύπρο στην eurovision δεν είναι το πρόβλημα, αλλά το αποτέλεσμα, ένα ακόμα δείγμα, της προσπάθειας που κάνουν πολλές πλευρές του κυρίαρχου συστήματος να αποξενωθεί η ελληνική κοινωνία από τη Μεγαλόνησο και το Κυπριακό, ώστε να προωθηθούν τα απορριπτέα σχέδιά τους».

Σε μια προσπάθεια να παρακολουθήσει κανείς το συλλογισμό του κ. Κοτζιά, θα πρέπει κατ’ αρχάς να υπογραμμιστούν οι όροι «πολλές πλευρές του κυρίαρχου συστήματος», κατόπιν η πρόταση «να αποξενωθεί η ελληνική κοινωνία από τη Μεγαλόνησο και το Κυπριακό» και τέλος τα «απορριπτέα σχέδιά τους».

Μια πρώτη παρατήρηση είναι το γιατί δεν κατονομάζονται από τον πρώην ΥΠΕΞ αυτές οι «πολλές πλευρές του κυρίαρχου συστήματος»; Ίσως επειδή είναι πολλές ή μήπως επειδή είναι κυρίαρχο το σύστημα; Δηλαδή έχει εξυφανθεί μια τόσο σατανική πλεκτάνη, ώστε ακόμη και οι εξωφρενικές υπερβολές των θεωριών συνωμοσίας ωχριούν μπροστά σε ό,τι έγινε στη Γιουροβίζιον 2023; Και ύστερα, κατάπληξη και απορία προκαλεί ο κ. Κοτζιάς με την επιλογή του ρηματικού επιθέτου με κατάληξη εις -τεος, εις τον πληθυντικόν, ως «απορριπτέα» σχέδια, ήτοι αυτά που πρέπει να απορριφθούν.

Γιατί όμως μόνο «απορριπτέα»; Ο κ. Κοτζιάς άραγε γνωρίζει μήπως υπάρχουν κι άλλα σχέδια που εξυφαίνουν -και πάλι αυτές οι «πολλές πλευρές του κυρίαρχου συστήματος», σχέδια τα οποία δεν είναι ενδεχομένως απορριπτέα; Και τότε τι είναι; Δυνάμει αποδεκτά; Επικίνδυνα; Τρομακτικά; Με χρησμό μίλησε ο κ. Κοτζιάς, κάτι που επιτείνει το μυστήριο γύρω από το τι πραγματικά εννοεί. Και ακόμη χειρότερα: Τι πραγματικά γνωρίζει για το φλέγον ζήτημα που αποκαλύφθηκε με το «τεσσάρι», την αποξένωση της ελληνικής κοινωνίας από τη Μεγαλόνησο και το Κυπριακό».

Η σιβυλλική δήλωση του Νίκου Κοτζιά απασχολεί, διότι ποιος θα ήταν πιο κατάλληλος, περισσότερο επαΐων να σχολιάσει τη φετινή Γιουροβίζιον και τα παρατράγουδά της; Ο κ. Νίκος Κοτζιάς είναι ένας πρώην υπουργός Εξωτερικών, ένας σεβάσμιος πανεπιστημιακός καθηγητής Πολιτικών Θεωριών των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, ένα ιδρυτικό και ηγετικό στέλεχος της πολιτικής κίνησης «Πράττω» (μαζί και χώρια με τον αλησμόνητο Νίκο Τόσκα-«ψάχνω να βρω μεγάλα λάθη και δεν βρίσκω» για την τραγωδία στο Μάτι) κ.λπ., κ.λπ.

Ο κ. Κοτζιάς είναι επίσης κάποιος που τα έβαλε με τον Πάνο Καμμένο, αδιαφορώντας εάν ο λυσσασμένος καυγάς μεταξύ δύο πρωτοκλασάτων υπουργών της ίδιας κυβέρνησης, Άμυνας και Εξωτερικών, αφ’ ενός θα περιλάμβανε βαριές και ασήκωτες εκατέρωθεν προσβολές του τύπου «προδότη της Μακεδονίας», «ψεύτη» κ.λπ. και αφ’ ετέρου θα οδηγούσε αμφοτέρους, κακήν κακώς, εκτός κυβερνητικού σχήματος.

Παρόλ’ αυτά, ο κ. Κοτζιάς παραμένει μία αυθεντία στις διεθνείς σχέσεις και τα μείζονα εθνικά θέματα -εξάλλου είναι αυτός που υπέγραψε, ως άλλος Βιάτσεσλαβ Μολότοφ, τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποίαν και χαρακτήριζε σαν «διπλωματικό αριστούργημα». Και από το ύψος της αυθεντίας του, ο κ. Κοτζιάς συνετάχθη με τους αμέτρητους όσους εξεμάνησαν με την επιλογή της κριτικής επιτροπής της ΕΡΤ να απονείμει το 4 στην Κύπρο και το «ντουζ πουάν» στο Βέλγιο.

Υπό μίαν έννοια, η τοποθέτηση του κ. Κοτζιά στα social media απετέλεσε συμβολική τάση χείρας αλληλεγγύης προς την κα Καίτη Γαρμπή, κάτι πρωτοφανές στη διπλωματική ιστορία και το Κυπριακό: Βεβαίως, χάρη στα ακαριαία αντανακλαστικά και την παροιμιώδη ευθυβολία της, η κα Γαρμπή προηγήθηκε του κ. Κοτζιά.

Συγκεκριμένα, ήδη από το βράδυ της Κυριακής 14 Μαΐου, ανήμερα του διαγωνισμού της Γιουροβίζιον -αυτό το φεστιβάλ που όλοι βλέπουν αλλά την επόμενη ημέρα κανείς δεν θυμάται καν το νικητή- η Καίτη Γαρμπή, ευφυώς, συνέδεσε την βαθύτατη κρίση στις σχέσεις Ελλάδος και Κύπρου εξαιτίας του επάρατου «τεσσαριού», με το χαλούμι και την Άννα Βίσση.

«Στερήσαμε από την Κύπρο τη δεκάδα που άξιζε πραγματικά, επειδή η ελληνική επιτροπή δεν ντράπηκε κι έδωσε 4 στον Andrew Lambrou. Κανονίστε με τις βλακείες σας εκεί να συνεχίσετε έτσι και στο τέλος να μας πάρουν πίσω οι Κύπριοι από το χαλούμι μέχρι τη θεά Άννα Βίσση!» ήταν το tweet της Ελληνίδας τραγουδίστριας.

Ακολούθησε ο κ. Κοτζιάς με την ως άνω ανάρτησή του εις διπλούν. Δέχθηκε καταιγισμό σχολίων του τύπου «νόμιζα το έγραφε parody account», «αν είχαμε στείλει εσάς Eurovision δε θα κοβόμαστε Υπουργέ», «είστε σίγουρα πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας;», «τέτοιες ανοησίες ούτε το τελευταίο τρολ δεν γράφει», «πρώην ΥΠΕΞ… Άγιο είχαμε…», «υπουργέ μου κάποιοι τα λέγαμε από το 2019 όταν έκοψαν το Χάμπο (‘Εν κουλί τούτο’) από το #Masterchef και μας είπαν γραφικούς», «αλήθεια τώρα; Χαχαχα, η υπουργάρα των Πρεσπών!» κ.λπ.

twit_1
twit_2
twit_3


twit_4
twit_5
twit_6


Μετά από αυτά, ο κ. Κοτζιάς επανήλθε, με δεύτερη ανάρτηση, επεξηγηματική της πρώτης:

«Κάνω ένα σχόλιο για την αυξανόμενη αποξένωση της επίσημης Ελλάδας από την Κύπρο με αφορμή το “4” και τα τρολ δεν έχουν τι να πουν επί της ουσίας, το σοβαρό πρόβλημα, διότι δεν έχουν καμιά ενσυναίσθηση για την Κύπρο. Με τα χαζά τους σχόλια επιβεβαιώνουν αυτό το ανησυχητικό γεγονός».


Και οι αμφισβητίες της αυθεντίας του κ. Κοτζιά επανήλθαν, έτι δριμύτεροι, οπότε αναμένεται η νέα ανάρτηση του πρώην ΥΠΕΞ, ώστε να του επιτεθούν και πάλι οι διαφωνούντες κ.ο.κ. ad infinitum που έλεγε και ο Ιούλιος Καίσαρ. Σε ό,τι αφορά τον κ. Κοτζιά, η δική του αγωνία για τις συνέπειες της Γιουροβίζιον στο Κυπριακό, έρχονται σε μετωπική αντίφαση με την άποψη που εξέφρασε ο πρώην πολιτικός προϊστάμενός του, ο κ. Τσίπρας, όταν σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του, με έκδηλη περιφρόνηση, αποκάλεσε «νατουραλιζέ ομογενή» τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, επειδή είναι Κύπριος.

Άρα, ποια είναι η ορθόδοξη στάση απέναντι στη Γιουροβίζιον και την Κύπρο; Είναι αδέλφια μας οι Κύπριοι και προέκταση της ελληνικής γης η Κύπρος όπως φαίνεται να υπονοεί ο κ. Κοτζιάς, ή ένα μεγάλο νησί με «νατουραλιζέ ομογενείς», κατά την έκφραση του κ. Τσίπρα;

Το twitter δεν μοιάζει να διχάστηκε ιδιαίτερα.