Βροχή μηνύσεων στην Εισαγγελία Βόλου χθες τελευταία ημέρα της προθεσμίας για τη δήλωση – έγκληση για τα μετατρεπόμενα από αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα σε κατ’ έγκληση διωκόμενα αδικήματα με τον νέο Ποινικό Κώδικα.
Οι παθόντες αυτεπάγγελτα διωκόμενων μέχρι χθες αδικημάτων (αδικημάτων που διώκονται δηλαδή από το Νόμο) όπως η πλημμεληματική απάτη, η απάτη με ηλεκτρονικό υπολογιστή, η απατηλή πρόκληση βλάβης, για τα οποία εκκρεμούν ποινικές διαδικασίες έπρεπε να υποβάλλουν εντός τεσσάρων μηνών από την εφαρμογή του νέου Νόμου δηλαδή από την 1η Ιουλίου 2019 δήλωση ότι επιθυμούν οι υπεύθυνοι των πράξεων να διωχθούν ποινικά.
Σε διαφορετική περίπτωση, θεωρείται ότι εξαλείφεται το αξιόποινο των πράξεων και οι υποθέσεις αρχειοθετούνται. Η προθεσμία για την υποβολή των εγκλήσεων έληγε χθες και την τελευταία ημέρα της προθεσμία υποβλήθηκαν τουλάχιστον τριάντα μηνύσεις.
Το πλήθος των μηνύσεων προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση. Σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικούς κύκλους, τόσο μεγάλο ενδιαφέρον δεν παρουσιάστηκε στην Εισαγγελία Βόλου το προηγούμενο διάστημα. Άραγε υπήρχε επαρκής ενημέρωση των πολιτών ώστε να κινήσουν και τις απαιτούμενες ενέργειες;
Σύμφωνα με το άρθρο 469 του νέου Ποινι-κού Κώδικα τα αδικήματα που διώκονται πλέ-ον κατόπιν έγκλησης με την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα είναι τα εξής:
- 386 παρ. 1: πλημμεληματική απάτη,
- 386Α παρ. 1§2: απάτη με υπολογιστή πλημμεληματική
- 387: απάτη μικρής αξίας,
- 389: απατηλή πρόκληση βλάβης,
- 390 παρ. 1 εδ. α’: πλημμεληματική απιστία,
- 394: αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος,
- 397: καταδολίευση δανειστών,
- 404: τοκογλυφία,
- 337 παρ. 4: προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας,
- 343 περ. α§β: κατάχρηση σε γενετήσια πράξη,
- 358: παραβίαση υποχρέωσης διατροφής και
- 375 παρ. 1§2: πλημμεληματική
Επισημαίνεται ότι αν ο παθών από ένα αδίκημα είχε υποβάλει έγκληση, ακόμα και υπό το προγενέστερο καθεστώς της αυτεπάγγελτης δίωξης του συγκεκριμένου εγκλήματος, τότε δεν υπήρχε υποχρέωση για να υποβληθεί δήλωση για δεύτερη φορά.