Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει οι αναφορές κατά του Αλέξη Γεωργούλη, μετά την καταγγελία της Ελένης Χρονοπούλου για βιασμό και σωματική βία εις βάρος του. Πέρα όμως από αυτήν την καταγγελία, πολύ σύντομα ο ανεξάρτητος πλέον ευρωβουλευτής θα κληθεί να αντιμετωπίσει τρεις νέες καταγγελίες.
Οι νέες καταγγελίες προέρχονται από εργαζόμενους στο γραφείο του –τότε ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ- Αλέξη Γεωργούλη, ήδη από τους πρώτους μήνες του στις Βρυξέλλες. Η πρώτη υπόθεση αφορά σε ασκούμενη στο γραφείο του, η οποία κάνει λόγο για κακοποιητική συμπεριφορά.
«Έβριζε και είχε εξάρσεις»
Μία εκ των νέων καταγγελιών προέρχεται από έναν άνδρα, ο οποίος άνηκε στο μόνιμο προσωπικό του γραφείου του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας αυτός κατήγγειλε τον ηθοποιό για ανάρμοστη συμπεριφορά.
«Υπήρξε καταγγελία σε αρμόδια υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για εργασιακή κακομεταχείριση από συνεργάτη του περίπου στην αρχή της θητείας του. Έβριζε και είχε εξάρσεις» αναφέρει νέα μαρτυρία για τον Αλέξη Γεωργούλη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ.
Πώς αντέδρασε ο Γεωργούλης στην καταγγελία της Χρονοπούλου
Ο Αλέξης Γεωργούλης αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται και στην πρώτη του δήλωση μετά την καταγγελία της κυρίας Χρονοπούλου, έκανε λόγο για «καταφανώς ψευδή και συκοφαντική καταγγελία».
«Δυστυχώς ζούμε σε δύσκολες και επικίνδυνες εποχές. Προς μεγάλη μου έκπληξη πληροφορούμαι ότι υποβλήθηκε σε βάρος μου, καταφανώς ψευδής και συκοφαντική καταγγελία, για περιστατικό που δήθεν συνέβη πριν τρία χρόνια.
Απέναντι σε αυτήν την ψευδή και προσβλητική επίθεση, που πραγματοποιείται – μάλλον όχι τυχαία – λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές, προτίθεμαι να δώσω τη μάχη μου στη δικαιοσύνη, για την αλήθεια και την αποκατάσταση του ονόματός μου, αιτούμενος ο ίδιος την άρση της ευρωβουλευτικής μου ασυλίας.
Στο πλαίσιο αυτό και επειδή δεν θέλω επ’ ουδενί να επηρεάσω τον αγώνα που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, σε όλα τα επίπεδα, με ένα καθαρά προσωπικό ζήτημα, θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση των οργάνων του κόμματος και υποβάλλω την παραίτησή μου από μέλος του κόμματος καθώς και από την Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» ανέφερε ο κ. Γεωργούλης.
Όταν η Ελένη Χρονοπούλου «έσπασε» την σιωπή της
Με μια συγκλονιστική και αποστομωτική ανάρτηση μίλησε η Ελένη Χρονοπούλου για τα όσα καταγγέλλει, τονίζοντας ότι παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια επώδυνη διαδικασία, «το έπραξα θεωρώντας ότι το οφείλω στον εαυτό μου αλλά και σε κάθε γυναίκα που μπορεί να βρεθεί σε ανάλογη θέση».
«Η καταγγελία μου έγινε την επόμενη μέρα του συμβάντος προσκομίζοντας τα απαραίτητα στοιχεία (ιατροδικαστικές εκθέσεις, κ.α.) και 4 μήνες μετά, τον Μάιο 2020, ένιωσα έτοιμη να δώσω και το όνομα του θύτη στις βελγικές αρχές, οι οποίες είναι και οι μόνες αρμόδιες για το χειρισμό της υπόθεσης» σημειώνει η κυρία Χρονοπούλου.
Αναφέρεται επίσης και στη διαρροή του ονόματός της ρίχνοντας δικαίως τα βέλη της σε όσους «παριστάνουν τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο βωμό της πολιτικής διαχείρισης να με βάζουν στη δίνη χυδαίων και εξοργιστικών επιθέσεων».
«Στην πολιτική βρίσκομαι για να παλέψω, μέσα από το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, για τις ιδέες και τις αρχές μου και δεν επιθυμώ η όποια δημόσια παρουσία μου να καθορίζεται από αυτή την δυσάρεστη για μένα υπόθεση. Έχει έρθει ο καιρός το αίσθημα ντροπής και ενοχής να μη βαραίνει τα θύματα, αλλά τους δράστες ανάλογων περιστατικών και όσους τους ανέχονται» καταλήγει η Ελένη Χρονοπούλου.
Ποια είναι η ποινή που προβλέπει ο ποινικός κώδικας
Ο βελγικός ποινικός κώδικας προβλέπει βαρύτατες ποινές για το αδίκημα του βιασμού. «Η ποινή που ορίζει ο βελγικός ποινικός κώδικας είναι 5 έως 10 χρόνια φυλακή για τον βιασμό. Τα εκτιτέα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που εκτίονται στην Ελλάδα.
Αν είναι 5 χρόνια συζητάμε για 3 στη φυλακή, δεν συζητάμε για μήνες στη φυλακή», αναφέρουν οι δικηγόροι. Ο κ. Γεωργούλης μέσω των δικηγόρων του, δηλώνει ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο βελγικό δικαστικό σύστημα με το οποίο σκοπεύει να συνεργαστεί ενεργά.
Πότε θα φτάσει η υπόθεση στα δικαστήρια
Η υπόθεση του Έλληνα ευρωβουλευτή θα φτάσει στα δικαστήρια αφού πρώτα αρθεί η ασυλία του. Το πρώτο βήμα για να γίνει αυτό είναι να εξεταστεί η υπόθεση από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.
Θα πρέπει έπειτα να οριστεί ειδικός σύμβουλος που θα ενημερωθεί για τη δικογραφία και μετά θα κάνει την εισήγησή του για την άρση ή μη της ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη. Ακόμα και τότε όμως η επιτροπή είναι πολύ πιθανό να ζητήσει διευκρινίσεις για σημεία της δικογραφίας.
Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η άρση της ασυλίας θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο. Όταν η υπόθεση περάσει το στάδιο της Επιτροπής θα πάει στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία θα πάρει και την τελική απόφαση για την άρση της ασυλίας.