Δευτέρα, Ιανουάριος 13, 2025 08:13
ΕΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Εξαδάκτυλος, σε ένα διάλειμμα από την επιτροπή: Το λιανεμπόριο θα ανοίξει, έχει μικρότερο κίνδυνο






Σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, η οποία, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και την κόπωση του κόσμου από το lockdown, θα προχωρήσει σε εισηγήσεις σχετικά με χαλάρωση μέτρων και το λιανεμπόριο.

Πριν από λίγο, ωστόσο, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, συμμετέχοντας στη συνέντευξη Τύπου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών με θέμα το λιανεμπόριο και αφού νωρίτερα βρισκόταν στη συνεδρίαση της επιτροπής για τον κορωνοϊό, δήλωσε σχετικά:

«Νομίζω ότι εφόσον επικρατήσει μια άλλη αντίληψη, που φαίνεται ότι επικρατεί, σύντομα θα μπορέσουμε να αγοράσουμε παπούτσια και είδη που μέχρι τώρα παραλαμβάνουμε από κούριερ. Το λιανεμπόριο μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ουσιώδη επιβάρυνση στην επιδημιολογική κατάσταση. Δεν είναι ακίνδυνο, όμως έχει μικρότερο κίνδυνο. Το να έχουμε ανοιχτά τα μικρά μαγαζιά με ρυθμίσεις που να αποκλείουν τον συνωστισμό στους εμπορικούς δρόμους θα βοηθήσει πολίτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Σαρηγιάννης: Να εφαρμόσουμε καλύτερα τα λοιπά μέτρα για να ανοίξει το λιανεμπόριο

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, τόνισε πως κάθε άνοιγμα που κάνουμε, είτε λέγεται σχολεία είτε εστίαση είτε εμπόριο, συνεισφέρει στην πιθανότητα επαφών.

«Αναζητούμε το μείγμα για την πιο ήπια διαχείριση του κινδύνου, επιτρέποντας σε όλους μας να λειτουργήσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια. Το λιανικό εμπόριο προσθέτει ένα 6% σε αυτού του είδους τις επαφές όταν μπει ο πελάτης στο κατάστημα. Με το click away είναι λίγο λιγότερο, 4%. Για να μπορέσουμε να ανοίξουμε λοιπόν με ασφάλεια και να αντεπεξέλθουμε σε αυτό το +6%, θα πρέπει να γίνει με κάποιον μηχανισμό που να μειώσει το 6%, τον αριθμό των επαφών που κάνει αυτή τη στιγμή ο πληθυσμός. Ένας μηχανισμός είναι να εφαρμόσουμε εμείς πιο αυστηρά τα μέτρα. Π.χ. η βόλτα στην πλατεία, ή να γίνεται απολύμανση αέρα στους εσωτερικούς χώρους καταστημάτων. Το θέμα του αερισμού είναι βασικό. Οι μελέτες λένε ότι δεν φτάνει. Επομένως, το να απολυμάνεις τον αέρα από τη στιγμή που θα μπει μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων είναι σημαντικό. Υπάρχει πληθώρα συσκευών. Είναι εφικτό να γίνει σε 2-3 εβδομάδες», είπε ο κ. Σαρηγιάννης.

Και συνέχισε λέγοντας ότι «τα self test στη συγκυρία που είμαστε είναι ο καταλύτης, αν μιλάμε για αποκλιμάκωση και όχι για συνεχή αύξηση. Η εποχικότητα έχει να κάνει με μια σειρά από δραστηριότητες. Η εποχικότητα δεν οδηγεί σε αυτού του είδους την αποκλιμάκωση. Αν το αφήσουμε ελεύθερο, θα πάει σε αύξηση μέχρι το Πάσχα. Και αυτό θα είναι πολύ κακό. Να κάμψουμε την καμπύλη τώρα. Να μπει σε εφαρμογή η τηλεργασία. Είναι ακόμα ένας μηχανισμός για να υποκαταστήσουμε το +6% του λιανεμπορίου.

Ολη η Ελλάδα θέλει να λειτουργήσει το λιανεμπόριο. Να εφαρμόσουμε καλύτερα τα λοιπά μέτρα. Δεν μιλώ για ατομική ευθύνη, μιλώ π.χ. για τους εργοδότες που δεν έχουν το προσωπικό σε τηλεργασία».

Βασιλακόπουλος: Κομβική η σωστή χρήση της μάσκας

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε στον κόσμο που συγκεντρώνεται στις πλατείες, αλλά στην κινητικότητα που υπάρχει από σπίτι σε σπίτι. Ενδεικτικά ανέφερε πως 60% παραπάνω είναι ο κόσμος στις πλατείες σε σχέση με την τιμή αναφοράς.

«Οταν πηγαίνω στο σπίτι του κολλητού, του ξαδέλφου, του αδελφού, υπάρχει οικειότητα, άρα δεν νιώθω την ανάγκη να προφυλαχτώ. Ετσι είναι πολύ πιο εύκολο να χαλαρώσω τα μέτρα προστασίας. Το δεύτερο είναι ότι υπάρχει ανθρώπινη ανάγκη για εκτόνωση», είπε.

Για το λιανεμπόριο, ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι δεν πιστεύει ότι θα αυξηθούν κατά 6% τα κρούσματα, «αν φοράμε μάσκες υψηλής προστασίας ή διπλές μάσκες, μέχρι να έρθουν οι καθαρισμοί αέρα». Χαρακτηριστικά είπε πως αν οι μάσκες δεν καλύπτουν μύτες, είναι σαν να μην τις φοράμε: «Αν φοράμε δύο μάσκες, μικραίνει η πιθανότητα να είναι και οι δύο λάθος τοποθετημένες».

Ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε, δε, πως όταν είχε ανοίξει κάποια στιγμή το λιανεμπόριο, ο χαμός γινόταν έξω από τα καταστήματα, όχι μέσα στα καταστήματα. «Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν μάσκες υψηλής προστασίας και οι πελάτες να έχουν είτε υψηλής προστασίας ή διπλή μάσκα, ώστε η πιθανότητα να κολλήσουμε μέσα στο κατάστημα να μειωθεί», ανέφερε.

Τέλος, για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει το λιανεμπόριο με click away ή ραντεβού, τόνισε: «Αν μπει μόνο ραντεβού, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα εγώ να κλείσω 40 ραντεβού, να είμαι πλήρως νόμιμος, να είμαι έξω όλη την ημέρα. Άρα θα αυξηθεί η κινητικότητα. Μικραίνει η πιθανότητα συνωστισμού με αυτά τα δυο μέτρα. Ιδίως στα μικρά καταστήματα».

Εξαδάκτυλος: Το λιανεμπόριο να ανοίξει στις 12 Απριλίου

Δεδομένου ότι σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών, στο ερώτημα τι θα εισηγούνταν ο ίδιος ως πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ο κ. Εξαδάκτυλος, μιλώντας νωρίτερα το πρωί στον Realfm 97,8, απάντησε το εξής:

«Αν υπάρχει αδήριτη οικονομική ανάγκη θα πρέπει το άνοιγμα του λιανεμπορίου να γίνει με πολύ αυστηρούς όρους και αποκλείοντας την περίπτωση να δούμε λαοθάλασσες στους εμπορικούς δρόμους, να το επιτρέψουμε. Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να επιτρέψουμε το άνοιγμα της τρίτης Λυκείου, και μόνο αυτής, διότι τα παιδιά αυτά δίνουν εξετάσεις. Παράλληλα, θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε ίσως στους πολίτες να πάνε στα εξοχικά τους, με την προϋπόθεση ότι αυτά βρίσκονται σε αντίστοιχου επιπέδου κινδύνου περιοχές. Τα υπόλοιπα μέτρα θα πρέπει να τηρηθούν, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα δούμε μια δυσάρεστη κατάσταση».

Πώς θα πρέπει να επαναλειτουργήσει η αγορά

Αναφορικά με το πώς θα πρέπει να γίνει ένα πιθανό άνoιγμα της αγοράς χωρίς να σημειωθεί κοσμοπλημμύρα, ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε αρχικά ότι «εμείς λέμε τι είναι σχετικά λιγότερο επικίνδυνο, διότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι οποιοδήποτε άνοιγμα είναι επικίνδυνο. Δεν υπάρχει ασφαλές άνοιγμα. Αυτή τη στιγμή το ΕΣΥ πιέζεται παντού. Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα πιεζόταν μόνο στην Αττική, αρχίζει να πιέζεται πολύ άσχημα στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία και έχουμε μπροστά μας μια περίοδο που θέλουμε να είναι καθαρή. Θέλουμε δηλαδή μετά το Πάσχα να μπούμε σε μια καθαρή περίοδο για τον τουρισμό μας. Άρα αυτό που λέμε είναι ότι εκεί που υπάρχει αδήριτη ανάγκη θα δούμε με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε αυστηρά τα απολύτως απαραίτητα, κατά τη γνώμη μου μετά τις 12 Απριλίου».

Όπως ανέφερε ο ίδιος, στις 12 Απριλίου θα μπορούσε να ανοίξει αρχικά το λιανεμπόριο. Υπογράμμισε δε ότι δεν μπορεί να δώσει έναν ακριβή οδικό χάρτη με ημερομηνίες καθώς η θέση της επιτροπής σχετίζεται με το τι και πότε μπορούμε να κάνουμε και πώς μπορούμε να το κάνουμε με σχετικά ασφαλή τρόπο. «Η απάντηση λοιπόν σε αυτά τα ερωτήματα είναι ένα ένα τα βήματα. Πρώτο βήμα, από τις 12 Απριλίου, το πλέον αναγκαίο στην αρχή και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν θα προχωρήσουμε και στα υπόλοιπα», είπε.

Σε σχέση με το ρίσκο που υπάρχει από το άνοιγμα της Τρίτης Λυκείου να κολλήσει κάποιος μαθητής τον ιό στο σχολείο ενώ προετοιμάζεται για τις εξετάσεις, δεδομένου μάλιστα ότι κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι μαθητές παραμένουν στο σπίτι, εξαντλώντας τις απουσίες, για να διαβάσουν, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι υπάρχουν παιδιά που δεν ακολουθούν αυτό το πρόγραμμα διότι δεν έχουν τη φροντιστηριακή υποστήριξη που έχουν άλλα παιδιά και τα οποία χρειάζονται το ανοιχτό σχολείο για να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις.

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr