Διακριβώθηκε, μετά από πολύμηνη και εμπεριστατωμένη έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Τρικάλων, η δράση εγκληματικής ομάδας, τα μέλη της οποίας ενέχονται στη συστηματική διάπραξη κλοπών τόσο σε περιοχές των Τρικάλων, όσο και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Βορείου Ελλάδας. Από την αστυνομική έρευνα εξακριβώθηκαν τα στοιχεία ταυτότητας 7 ημεδαπών, μέλη της ομάδας, ηλικίας από 22 έως 44 ετών, δύο από τους οποίους είναι έγκλειστοι σε Κατάστημα Κράτησης της χώρας.
Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν οι δράστες ανέρχεται περίπου στα 495.485 ευρώ .
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, «διακριβώθηκε, μετά από πολύμηνη και εμπεριστατωμένη έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Τρικάλων, η δράση εγκληματικής ομάδας, τα μέλη της οποίας ενέχονται στη συστηματική διάπραξη κλοπών τόσο σε περιοχές των Τρικάλων, όσο και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Βορείου Ελλάδας.
Από την αστυνομική έρευνα εξακριβώθηκαν τα στοιχεία ταυτότητας (7) ημεδαπών, μέλη της ομάδας, ηλικίας από 22 έως 44 ετών, δύο από τους οποίους είναι έγκλειστοι σε Κατάστημα Κράτησης της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα, εξακριβώθηκε ότι, τα μέλη της ομάδας, το χρονικό διάστημα από το Σεπτέμβριο του 2016 έως και τον Απρίλιο του 2018, διέπραξαν συνολικά (166) περιπτώσεις κλοπών, από τις οποίες (146) σε οικίες, (2) σε καταστήματα και (18) κλοπές πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων.
Ειδικότερα, από τη συνδυαστική αξιολόγηση και αξιοποίηση όλων των στοιχείων και δεδομένων που συλλέχθηκαν, διαπιστώθηκε ότι οι δράστες, είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα, με διακριτούς και εναλλασσόμενους ρόλους, διαρκή δράση και συγκεκριμένη μεθοδολογία, με σκοπό τη διάπραξη κλοπών – διαρρήξεων σε οικίες και την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους.
Ως προς τον τρόπο δράσης τους (modus operandi), τα μέλη της σπείρας μετέβαιναν από περιοχή της Θεσσαλονίκης στις προαναφερόμενες περιοχές, επιβιβαζόμενοι σε αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, κατά τις απογευματινές ή βραδινές ώρες.
Πριν από τη διάπραξη των κλοπών, τοποθετούσαν στα οχήματά τους είτε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας είτε κλεμμένες πινακίδες από οχήματα της εκάστοτε περιοχής.
Οι δράστες, αφού βεβαιώνονταν για την απουσία των ιδιοκτητών, παραβίαζαν κύριες εισόδους ή μπαλκονόπορτες οικιών, με τη χρήση διαρρηκτικών εργαλείων και αφού ερευνούσαν τους χώρους τους, αφαιρούσαν κυρίως χρήματα και κοσμήματα, αλλά και ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές και κυνηγετικά όπλα.
Κατά τη διάπραξη των κλοπών, φορούσαν πάντα γάντια και σε ορισμένες περιπτώσεις κάλυπταν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, ώστε να μην αφήνουν ίχνη στον τόπο του εγκλήματος και να δυσχεραίνουν την ταυτοποίηση τους από τις διωκτικές Αρχές.
Για τις μεταξύ τους επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις καταχωρημένες σε στοιχεία ανύπαρκτων αλλοδαπών («αχυράνθρωπων»), τις οποίες ενάλλασσαν σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τα μέλη της σπείρας διέπραξαν συνολικά (166) κλοπές, από τις οποίες (83) στην ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων και (83) σε περιοχές των νόμων Λάρισας, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς, Σερρών, Δράμας και Καβάλας.
Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν οι δράστες ανέρχεται περίπου στα (495.485) ευρώ.
Σε βάρος των δραστών σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για αδικήματα της ένταξης σε εγκληματική ομάδα και των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής.
Σε νομότυπες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των δραστών, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Τρικάλων με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας (Υ.Δ.Ε.Ζ.Ι.) της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αντικείμενα που συσχετίζονται με τις κλοπές (κινητά τηλέφωνα, φορητές συσκευές αποθήκευσης και κάρτες μνήμης).
Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Τρικάλων.