Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025 12:22
ΒόλοςΤοπικά

Εξαρτήματα αναπνευστικών συσκευών για τα νοσοκομεία Βόλου και Λάρισας με την υπογραφή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας






Ερευνητές από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανακοίνωσαν ότι συνεργάζονται με στόχο την παραγωγή αναλωσίμων υλικών πρώτης ανάγκης, που είναι αναγκαία για τη θεραπεία ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία.

Χθες παραδόθηκαν 50 ασπίδες προστασίας προσώπου σε κάθε ένα από τα Νοσοκομεία Βόλου και Λάρισας. Σύμφωνα με τον κ. Φρυτζαλά τις επόμενες ημέρες θα παραδοθούν συνολικά χίλιες προστατευτικές ασπίδες προσώπου, όπως επίσης και χίλιες βαλβίδες και φίλτρα αναπνευστικών συσκευών, αλλά και περί τις200 hands free χειρολαβές για πόρτες.Πρόκειται για υλικά πρώτη γραμμής που κατασκευάζονται με την τεχνολογία του 3D printing από την TED3D με στόχο να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε αναλώσιμα και να ενισχυθεί ο ιατρικός κόσμος στη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για προστατευτικές ασπίδες προσώπου (faceshields) για όλο το βασικό και βοηθητικό προσωπικό που έρχεται σε επαφή με τους ασθενείς, για βαλβίδες αναπνευστικών συσκευών αποκατάστασης και υποστήριξης της αναπνοής, για φίλτρα αναπνευστικών συσκευών, καθώς επίσης για «hands free» λαβές, σε μία προσπάθεια περιορισμού της μετάδοσης του ιού μέσω της αφής.

Την πρωτοβουλία είχαν η ερευνητική ομάδα του TED3D (Ελένη Ρηγάκη και Ηλίας Φρυτζαλάς), ο επίκουρος καθηγητής Γεώργιος Σαχαρίδης του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Οι ερευνητές έκαναν αυτοψία στα νοσοκομεία, μελέτησαν και κατέγραψαν τις βασικές ανάγκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για την προστασία γιατρών και εργαζόμενων, καθώς και την περίθαλψη των ασθενών. Επίσης, μελέτησαν τα παραδείγματα άλλων ερευνητικών ομάδων στο εξωτερικό καθώς και τη διεθνή βιβλιογραφία που αφορά την παραγωγή ειδών πρώτης ανάγκης, τα οποία συμβάλλουν στη μάχη κατά της μετάδοσης της νόσου COVID-19.

Όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι υπηρεσίες προσφέρονται από τους συνεργαζόμενους εθελοντικά, ενώ τα έξοδα σχεδιασμού, αγοράς πρώτων υλών και παραγωγής των τελικών ειδών θα καλυφθούν από τους ίδιους.