Πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΔΕΥΑΜΒ η παρουσίαση της μελέτης του έργου «αξιοποίηση υδατικών πόρων του Ανατολικού Μετώπου για την ύδρευση και άρδευση του Δήμου Βόλου».
Συγκεκριμένα, από την σύμπραξη μελετητικών γραφείων η ΔΕΥΑΜΒ προχώρησε σε παρουσίαση της μελέτης του έργου της αξιοποίησης των πηγών Ζάγκα και Αγ. Ιωάννη της περιοχής του Αγ. Βλασίου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της υπηρεσίας, Αργύρη Κοπάνα, πρόκειται για πηγές με σημαντική και σταθερή υδροφορία. Η μελέτη αυτή, που είναι το πρώτο και αναγκαίο στάδιο του έργου, βασίζεται στο master plan της διαχείρισης των νερών του Βόλου.
Για τη σπουδαιότητα του έργου αυτού ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, ενημέρωσε ότι:
«Οι μελέτες αυτές έχουν μεγάλο βαθμό δυσκολίας και απαιτούν ειδικές τεχνικές γνώσεις.
Με το έργο αυτό εμπλουτίζεται ενισχύεται το υδραγωγείο του Δήμου Βόλου με την μεταφορά 8 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων το χρόνο πηγαίου νερού άριστης ποιότητας.
-Πετυχαίνουμε τεράστια ενεργειακή οικονομία με τον περιορισμό της λειτουργίας ή και την εγκατάλειψη γεωτρήσεων.
-Προβλέπεται η κατασκευή υδροηλεκτρικού σταθμού με δυνατότητα παραγωγής ενέργειας 5.000.000 κιλοβατώρων τον χρόνο.
-Προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός του δικτύου διανομής του νερού με στόχο την μείωση των διαρροών.
Το έργο αυτό έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό 16.000.000 ευρώ και χρόνο υλοποίησης 2 έτη και θα εξασφαλίσει επάρκεια και θα τροφοδοτεί το Πολεοδομικό Συγκρότημα και τους πρώην δήμους Αρτέμιδος και Αγριάς με άριστης ποιότητας νερό.
Είναι ένα έργο πρώτης προτεραιότητας για την δημοτική αρχή και για την ΔΕΥΑΜΒ και χαρακτηρίζεται ως έργο σημαία.
Μετά την ολοκλήρωση των μελετών έχουμε εισέλθει στο στάδιο της αναζήτησης χρηματοδότησης. Για την επίτευξη χρηματοδότησης ποντάρουμε:
- Στο γεγονός ότι έχουμε πλήρη ετοιμότητα όσον αφορά την ολοκλήρωση των απαραίτητων μελετών,
- Στη σθεναρή διεκδικητικότητα του Δημάρχου Βόλου, που ήδη βρίσκεται σε επικοινωνία και συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι αισιόδοξα
- Στην επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης της λειψυδρίας, που πλέον τοποθετείται στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας».