Με τις ψήφους της πλειοψηφίας (16) εγκρίθηκε πριν από λίγο το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά τις συνθήκες του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Όπως αναμενόταν, τα κόμματα δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε κοινό πόρισμα, κάτι που οδήγησε σε ψηφοφορία και υιοθέτηση των προτάσεων της ΝΔ.
Στη συνεδρίαση, πάντως, οι στιγμές έντασης ήταν κάτι περισσότερο από παρούσες, καθώς η επιλογή της Ζωής Κωνσταντοπούλου να παραστεί στις εργασίες και να ζητήσει τον λόγο, καταθέτοντας αίτημα εξαίρεσης του προεδρείου της εξεταστικής, άναψε… φωτιές στην αίθουσα. Κι αυτό γιατί η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας δεν αναγνώρισε ποτέ την εξαίρεσή της -που αποφασίστηκε πριν από μήνες- επειδή έχει την ιδιότητα του συνηγόρου θυμάτων της τραγωδίας. Κάπως έτσι, οι εργασίες διακόπηκαν τρεις φορές και μετά από καθυστέρηση τριών ωρών συνεχίστηκαν στην αίθουσα της Ολομέλειας, με προφανή σκοπό να δοθεί η δυνατότητα στους βουλευτές να τοποθετηθούν χωρίς να εμποδίζονται από τις φωνές εκτός μικροφώνου της κ. Κωνσταντοπούλου.
Μετά κόπων και βασάνων η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε, και το πόρισμα αναμένεται να συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας τις επόμενες μέρες (πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα).
Τι είπαν τα κόμματα
Κατά την τοποθέτησή του ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, τόνισε: «Το μοιραίο βράδυ του δυστυχήματος ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας του ΟΣΕ, που είναι νομικά δεσμευτικός και του οποίου η πιστή τήρηση εγγυάται την ασφαλή κυκλοφορία, παραβιάστηκε κατά συρροήν και διαδοχικά από τον σταθμάρχη Λάρισας και τους μηχανοδηγούς, με αποτέλεσμα το τραγικό δυστύχημα».
«Αν είχαν τηρηθεί οι κανόνες για την ασφαλή λειτουργία του σιδηροδρόμου, το δυστύχημα είναι βέβαιο ότι δεν θα είχε συμβεί. Έστω και μία από αυτές τις παραβιάσεις να μην είχε γίνει, θα είχε αποσοβηθεί το δυστύχημα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Όπως προκύπτει, οι αποφάσεις ληφθήκαν με την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών νομιμότητας από την πολιτική ηγεσία και κριτήριο το δημόσιο συμφέρον».
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης κατηγόρησε την πλειοψηφία ότι κλείνει τα μάτια σε ένα διπλό έγκλημα.
«Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ ζητούμε την περαιτέρω ποινική διερεύνηση για καθυστέρηση στην υλοποίηση της σύμβασης 717. Και ο κ. Σπίρτζης το δέχεται, όπως και την προανακριτική, αλλά από την αρχή, από αυτόν που την υπέγραψε, από τον κ. Χρυσοχοΐδη. Εσείς τι έχετε να φοβηθείτε και αποφεύγετε τη δικαστική διερεύνηση; Έχετε, προφανώς, να φοβηθείτε πολλά», είπε και πρόσθεσε: «Αυτά που διαδραματίστηκαν στην εξεταστική ήταν θλιβερά, γιατί πράγματι υπήρχε και υπάρχει ξεκάθαρα προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας».
«Υπάρχει ένα γεγονός που διαφοροποιεί την εξεταστική αυτή από τις προηγούμενες. Δεν συστάθηκε για να διερευνήσει κάποιο πολιτικό ή οικονομικό σκάνδαλο, αλλά από το βάρος του συλλογικού εθνικού πένθους για τον άδικο χαμό 57 ανθρώπων», είπε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ -που δεν κατέθεσε πόρισμα- Μιλένα Αποστολάκη, η οποία χαρακτήρισε τις εργασίες της εξεταστικής μελανή σελίδα, ένα μαύρο στίγμα στην κοινοβουλευτική ιστορία, καθώς «είχε μοναδικό στόχο από τη σύστασή της την οργανωμένη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών».
Μαρκόπουλος σε Κωνσταντοπούλου: «Μίλησε κανείς;»
Κατά τη διάρκεια πάντως της συνεδρίασης της εξεταστικής, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, που δεν αποχώρησε από τις εργασίες, παρενέβαινε εκτός μικροφώνου και σχολίαζε τις παρεμβάσεις των εισηγητών. Κάποια στιγμή μάλιστα σχολίασε τον πρόεδρο της εξεταστικής, Δημήτρη Μαρκόπουλο, λέγοντας «δεν μπορείτε να μιλάτε, έχω ζητήσει την εξαίρεσή σας».
«Μίλησε κανείς;», απάντησε άμεσα ο κ. Μαρκόπουλος, κάνοντας πως δεν βλέπει τη συνάδελφό του.