Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024 05:41
Άλλες Ειδήσεις

Facebook Connect: Ο Ζούκερμπεργκ στην «αντεπίθεση» – Θα ανακοινώσει σήμερα το νέο όνομα της πλατφόρμας;






Περισσότερες λεπτομέρειες για το όραμά του για το μέλλον αναμένεται να αποκαλύψει το Facebook στην ετήσια εκδήλωση «Connect» της εταιρείας σήμερα, 28η Οκτωβρίου, εν μέσω της κρίσης που έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τις πρακτικές της πλατφόρμας, μέσω της διαρροής εγγράφων και μαρτυριών πρώην εργαζομένων.

Η εβδομάδα που πέρασε ήταν αναμφίβολα δύσκολη για τον γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αρκετά διεθνή ΜΜΕ δημοσίευσαν μια σειρά από άρθρα βασισμένα σε έγγραφα της εταιρείας που διέρρευσαν, και αναδεικνύουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η πλατφόρμα ως προς την επιτήρηση του περιεχομένου της σε παγκόσμια κλίμακα. Πρόκειται για έγγραφα που μία πρώην συνεργάτιδα του Facebook, η Φράνσις Χάουγκεν, πήρε μαζί της μετά την αποχώρησή της από την εταιρεία τον περασμένο Μάιο και αποφάσισε να δημοσιοποιήσει, θέλοντας να δείξει ότι η εταιρεία «βάζει το συμφέρον πάνω από την ασφάλεια των χρηστών». Η Wall Street Journal είχε δημοσιοποιήσει επίσης στοιχεία από αυτά τα έγγραφα στη σειρά δημοσιευμάτων της The Facebook Files.

Ο Ζούκερμπεργκ απάντησε στα δημοσιεύματα για τα έγγραφα αυτά τη Δευτέρα, λέγοντας ότι η εταιρεία προσπαθεί να διατηρήσει την ισορροπία ανάμεσα στην ελεύθερη έκφραση, και την προσπάθειά της να περιορίσει το επιβλαβές περιεχόμενο. Όπως εξήγησε πάνω από 40.000 άτομα εργάζονται στο τμήμα ασφάλειας και προστασίας των χρηστών του Facebook και το κοινωνικό δίκτυο αναμένεται να δαπανήσει περισσότερα από 5 δισ. δολάρια στον συγκεκριμένο τομέα το 2021. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία, το «Facebook Connect» αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς αναμένεται να παρουσιαστούν αλλαγές καίριας σημασίας για το μέλλον της πλατφόρμας.

 

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ και τις ανακοινώσεις των στελεχών του Facebook, στο επίκεντρο της σημερινής εκδήλωσης που θα ξεκινήσει στις 8 μ.μ. και θα μεταδοθεί σε live streaming θα βρίσκονται κυρίως οι επερχόμενες αλλαγές που θα εφαρμόσει η εταιρεία στο πλαίσιο του metaverse, ενός νέου διαδικτυακού κόσμου επικοινωνίας των χρηστών μέσω εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας.

Υπάρχουν επίσης φήμες ότι το Facebook σχεδιάζει να «εφεύρει» ξανά τον εαυτό του αλλάζοντας όνομα, στο πλαίσιο του νέου μεγάλου στόχου του για τη δημιουργία του «metaverse». Σύμφωνα με τη σχετική φημολογία – η οποία προέκυψε μετά από δημοσίευμα του «Verge» (που επικαλείται πηγή με άμεση γνώση του θέματος) και το οποίο αναπαρήγαγε το πρακτορείο Reuters πριν από μερικές μέρες – ο επικεφαλής του μεγαλύτερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης Μαρκ Ζούκερμπεργκ προγραμματίζει να μιλήσει για την αλλαγή ονόματος στην ετήσια εκδήλωση «Connect» της εταιρείας, κάτι που ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημες πηγές.

Σύμφωνα με το Verge, ο Ζούκερμπεργκ φιλοδοξεί το Facebook να μείνει στην ιστορία ως κάτι περισσότερο από μέσο κοινωνικής δικτύωσης (με όλες τις επικρίσεις που έχει δεχτεί), ως βασικός δημιουργός του «metaverse». Ο ίδιος είχε δηλώσει στο Verge τον Ιούλιο ότι «θα αλλάξουμε έτσι ώστε οι άνθρωποι να μην μας βλέπουν πρωτίστως ως μια εταιρεία social media αλλά ως μια εταιρεία metaverse».

Είχε προηγηθεί η ριζική αναδιάρθωση της Google το 2015, η οποία μπήκε κάτω από την «ομπρέλα» μιας μητρικής εταιρείας, της Alphabet, εν μέρει για να σηματοδοτήσει ότι είναι πια κάτι πολύ περισσότερο από μια μηχανή αναζήτησης. Σύμφωνα με το Verge, το νέο εταιρικό όνομα του Facebook παραμένει ένα καλά φυλαγμένο μυστικό που το ξέρουν ελάχιστοι άνθρωποι. Μένει να αποδειχθεί η αλήθεια της φημολογίας.

Τι είναι το metaverse;

Τον Σεπτέμβριο το μεγαλύτερο στον κόσμο μέσο κοινωνικής δικτύωσης έκανε γνωστό ότι θα επενδύσει σε πρώτη φάση 50 εκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία του «metaverse», ένα βήμα που ο επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ χαρακτήρισε σημαντικό για το μέλλον της εταιρείας.

Τον Ιούλιο είχε προηγηθεί η ανακοίνωση ότι το Facebook δημιουργεί μια ομάδα εργαζομένων του αφιερωμένη στην ανάπτυξη του «metaverse», η οποία θα αποτελεί μέρος των Εργαστηρίων Πραγματικότητας, του τμήματος της εταιρείας που ήδη δουλεύει πάνω στην προώθηση της εικονικής (virtual) και της επαυξημένης (augmented) πραγματικότητας και των σχετικών εφαρμογών στο πλαίσιο των social media.

Το Facebook έχει ήδη ξεκινήσει, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τη δοκιμή μιας νέας εφαρμογής εικονικής πραγματικότητας εξ αποστάσεως, η οποία επιτρέπει σε χρήστες της συσκευής Oculus Quest 2 να πραγματοποιούν εικονικές συναντήσεις μέσω ψηφιακών προσωπικοτήτων τους (αβατάρ).

«Θεωρώ αυτό το έργο ως κρίσιμης σημασίας για την αποστολή μας, επειδή το να μπορούμε να προσφέρουμε μια αίσθηση παρουσίας – σαν να βρίσκεσαι δίπλα ακριβώς στο άλλο άτομο – είναι το ιερό δισκοπότηρο της online κοινωνικής εμπειρίας», είπε ο Ζούκερμπεργκ τη Δευτέρα, λίγες μέρες πριν το Facebook Connect.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Facebook ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει 10.000 νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα στην επόμενη πενταετία με στόχο να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του λεγόμενου «metaverse». «Η επένδυση (σε νέες θέσεις εργασίας) αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στη δύναμη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας τεχνολογίας και στο ευρωπαϊκό δυναμικό των τεχνολογικών ταλέντων. Η Ευρώπη είναι άκρως σημαντική για το Facebook και βρίσκεται στο επίκεντρο των σχεδίων μας για την ανάπτυξη του metaverse», σύμφωνα με την εταιρεία.

Σε κοινή δήλωσή τους, οι αντιπρόεδροι Νικ Κλεγκ και Ξαβιέ Όλιβαν ανέφεραν ότι «το Facebook βρίσκεται στο ξεκίνημα ενός ταξιδιού για να χτίσει την επόμενη υπολογιστική πλατφόρμα. Εργαζόμενοι μαζί με άλλους, αναπτύσσουμε αυτό που συχνά αναφέρεται ως metaverse, μια νέα φάση διασυνδεμένων εικονικών εμπειριών με τη χρήση τεχνολογιών όπως η εικονική και η επαυξημένη πραγματικότητα. Στο επίκεντρο βρίσκεται η ιδέα ότι δημιουργώντας μια μεγαλύτερη αίσθηση ‘εικονικής παρουσίας’, η online αλληλεπίδραση θα έλθει πολύ πιο κοντά στην εμπειρία της αλληλεπίδρασης σε προσωπικό επίπεδο. Διευκρίνισαν ότι «καμία εταιρεία δεν θα έχει την ιδιοκτησία και δεν θα λειτουργεί μόνη της το metaverse. Όπως το Ίντερνετ, το βασικό χαρακτηριστικό του θα είναι η ανοικτή αρχιτεκτονική και η διαλειτουργικότητά του».

 

 

Με πληροφορίες από CNET, ΑΠΕ-ΜΠΕ