Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024 08:24
ΥΓΕΙΑ

Φαγητό με το ρολόι: Πόσο μας αδυνατίζει η διαλειμματική νηστεία – Έρευνα απαντά






Είναι η διαλειμματική νηστεία τελικά το μυστικό για να χάσουμε βάρος; Αν και εξακολουθεί να αποτελεί μια δημοφιλή επιλογή δίαιτας, τα αποτελέσματα νέας έρευνας μάλλον θα σας κάνουν να το ξανασκεφτείτε…

Νέα έρευνα έρχεται να κλονίσει την εμπιστοσύνη μας στην ιδιαίτερα δημοφιλη διαλλειμματική νηστεία. Ο όρος διαλειμματική νηστεία χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια σειρά διατροφικών προτύπων κατά τα οποία καταναλώνονται ελάχιστες ή μηδενικές θερμίδες για χρονικές περιόδους που κυμαίνονται από 12 ώρες έως αρκετές ημέρες, κατ’ επανάληψη.

Η νέα έρευνα δημοσιεύτηκε στο Science Translational Medicine από μια ομάδα φυσιολόγων του Κέντρου Διατροφής, Άσκησης και Μεταβολισμού του Πανεπιστημίου του Μπαθ και τα αποτελέσματα της αναδεικνύουν πως μια διαλειμματική νηστεία δεν έχει κάτι περισσότερο να προσφέρει στην απώλεια βάρους σε σύγκριση με μια παραδοσιακή δίαιτα. Πιο συγκεκριμένα,οι συμμετέχοντες της μελέτης, σε τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους, έχασαν λιγότερο βάρος ακολουθώντας τη διαλειμματική νηστεία σε σύγκριση με εκείνους που ακολούθησαν μια παραδοσιακή δίαιτα – ακόμα και όταν η πρόσληψη θερμίδων ήταν η ίδια συνολικά.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρείς ομάδες: η πρώτη ομάδα έκανε νηστεία σε εναλλασόμενες μέρες, με τη μέρα νηστείας να ακολουθείται από τη μέρα που είχαν μειώσει την πρόσληψη τροφής κατά 50%, η δεύτερη ομάδα απλώς μείωσε τις θερμίδες κατά 25% κάθε μέρα σε κάθε γεύμα και η τρίτη ομάδα που έκανε νηστεία σε εναλλασσόμενες μέρες όπως και η πρώτη ομάδα αλλά την επομένη της νηστείας έφαγαν εώς και 100% περισσότερο απ’ ότι το συνηθισμένο.

Όλοι οι συμμετέχοντες κατανάλωναν κατά μέσο όρο 2000-2500 θερμίδες κάθε μέρα στο ξεκίνημα της έρευνας. Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης των τριών εβδομάδων, οι δύο ομάδες περιορισμένης κατανάλωσης μείωσαν την πρόσληψη σε 1.500-2000 θερμίδες κατά μέσο όρο. Ενώ οι ομάδες 1 και 2 μείωσαν την πρόσληψη θερμίδων κατά την ίδια ποσότητα με διαφορετικούς τρόπους, η πρόσληψη θερμίδων της ομάδας 3 δε μείωθηκε.

H ομάδα που ακολούθησε μια πιο τυπική δίαιτα, δηλαδή η ομάδα 2, κατάφερε να χάσει 1,9 κιλά μόλις σε τρεις εβδομάδες και οι μετρήσεις οστικής πυκνότητας (μέθοδος DEXA) έδειξαν ότι έχασαν αποκλειστικά σωματικό λίπος. Αντίθετα, η πρώτη ομάδα που ακολούθησε διαλειμματική νηστεία, έχασε σχεδόν το ίδιο σωματικό βάρος (1,6 kg), αλλά μόνο το μισό αυτής της απώλειας βάρους αποτελούσε λίπος, με το υπόλοιπο να είναι μυϊκή μάζα. Όσον αφορά την τρίτη ομάδα, η απώλεια βάρους των συμμετεχόντων ήταν αμελητέα.

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η διαλειμματική νηστεία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην απώλεια βάρους ή ότι αυτές οι δίαιτες έχουν ιδιαίτερα μεταβολικά οφέλη για την υγεία ακόμα και αν δε χάσουν βάρος. Όμως, δεν αποτελούν ένα «μαγικό φίλτρο» και τα ευρήματα του πειράματός μας αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερο σε σύγκριση με τις πιο παραδοσιακές, τυπικές δίαιτες που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος για να χάσει βάρος» σημειώνει ο καθηγητής James Betts, διευθυντής του Κέντρου Διατροφής, Άσκησης και Μεταβολισμού του Πανεπιστημίου του Μπαθ. Τονίζει μάλιστα και μια πολύ σημαντική παράμετρο: «Εάν αποφασίσετε να ακολουθήσετε μια διαλειμματική νηστεία, θα πρέπει να αναλογιστείτε εάν οι παρατεταμένες περίοδοι νηστείας δυσκολεύουν πραγματικά τη διατήρηση της μυϊκής μάζας και των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας, δύο ιδιαίτερα σημαντικοί παράγοντες στην διατήρηση της υγείας μας διαχρονικά στη ζωή μας».

Επιπροσθέτως, μια άλλη πρόσφατη έρευνα (2021) στο Σίδνεϊ, εξετάζοντας ποντίκια που ακολούθησαν διαλειμματική νηστεία παρατηρήθηκε ότι παρά την επίτευξη της απώλειας βάρους, το σπλαχνικό λίπος παρέμεινε σταθερό, οδηγώντας στο συμπέρασμα πως ένα ιστορικό επαναλαμβανόμενων περιόδων νηστείας είναι πιθανόν να πυροδοτεί μια διαδικασία διατήρησης του σπλαχνικού λίπους.