Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024 22:28
ΘεσσαλίαΛάρισα

Φάρσαλα: «Υπέπεσα στον πειρασμό του πλούτου» – Τι λέει ο ιερέας που καταδικάστηκε για υπεξαίρεση 3,8 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο






«Υπέπεσα στον πειρασμό του πλούτου, αν και ιερέας. Μέγα λάθος μου και το πληρώνω. Είμαι ορφανός από πατέρα, μεγάλωσα με στερήσεις. Μου άρεσε μια ζωή τρυφηλή και σπάταλη, χωρίς να σκέφτομαι το αύριο. Το σχέδιο μου το υπέδειξε ο προϊστάμενος. Το επιπλέον ποσό το παρέδιδα πάντα στο γραφείο του διευθυντή της ΔΟΥ στα Φάρσαλα».

Σε αυτό το απόσπασμα της απολογίας του 46χρονου πατρός Χρήστου κρύβεται όλη η ουσία για την υπόθεση της υπεξαίρεσης 3,8 εκατ. ευρώ σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, που είχε συγκλονίσει τα Φάρσαλα και την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Πρόκειται για τον ιερέα που απασχόλησε την επικαιρότητα κατά την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς δημοσιεύματα ανέφεραν ότι «έγινε καπνός» από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων πριν ανακοινωθεί η απόφαση ποινής 15 ετών σε βάρος του για υπεξαίρεση 3,8 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να συλληφθεί στον σταθμό των ΚΤΕΛ της Λάρισας και να οδηγηθεί στις φυλακές.

«Δεν είχα σκοπό να φύγω. Δεν υπήρχε κανένας λόγος. Είχα αναστατωθεί από την επιδείνωση της υγείας της μητέρας μου, που νοσηλεύεται και συνεχίζει να βρίσκεται στο νοσοκομείο Λάρισας, και πήγαινα να την δω», αναφέρει ο ίδιος στην «R». Από την πλευρά του, ο συνήγορός του, Νικόλαος Δαγκλής, τονίζει πως «ο πελάτης μου δεν είχε κανένα όφελος, έχει συμπληρώσει άλλωστε την ποινή του παραμένοντας στη φυλακή επί 8,5 χρόνια.

Άλλωστε, εδώ και 1,5 χρόνο είναι ελεύθερος μετά από αίτηση για υφ’ όρων απόλυση που υποβάλαμε και ήταν συνεπής στους όρους αποφυλάκισης. Και είχε ενημερώσει και την Αστυνομία ότι θα έδινε το “παρών” και θα παραδινόταν».

Εμπλεκόμενοι

Βέβαια, ο πατήρ Χρήστος δεν είναι ο μόνος εμπλεκόμενος στην υπόθεση, από την οποία το ελληνικό Δημόσιο ζημιώθηκε με 3,8 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της υπερβάλλουσας καταβολής μισθών σε ιερείς.

Σημαντικό στοιχείο είναι πως τα χρήματα αυτά ουδέποτε εντοπίστηκαν… Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί πριν από μία δεκαετία χάρη στην παρατηρητικότητα ενός τραπεζικού υπαλλήλου, ο οποίος ενημέρωσε την αρμόδια ΔΟΥ.

Η έρευνα που διεξήχθη οδήγησε στο εδώλιο του κατηγορουμένου δύο ιερείς και τέσσερις εφοριακούς, καθώς υπολογίστηκε ότι υπεξαίρεσαν μισθούς 313 ετών!

Ο ιερέας είχε καταδικαστεί σε 18 χρόνια φυλάκισης στο πρώτο δικαστήριο για την υπεξαίρεση περίπου 900.000 ευρώ και οδηγήθηκε στη φυλακή. Ακολούθως του επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης για την υπεξαίρεση του υπόλοιπου ποσού. Από τον Σεπτέμβριο του 2020 και με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, το οποίο έκανε δεκτή αίτηση αναστολής της ποινής μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, ήταν ελεύθερος, ενώ είχε συμπληρώσει ήδη 8,5 χρόνια στη φυλακή, «γράφοντας» παράλληλα 5,5 χρόνια μεροκάματα.

Ο άλλος ιερέας, ο οποίος ήταν αρχιερατικός επίτροπος της μητρόπολης, καταδικάστηκε σε ποινή 5 ετών, εξέτισε 1,5 χρόνο στη φυλακή και αποφυλακίστηκε. Κατηγορούμενοι βρέθηκαν και τέσσερις εφοριακοί από τους οποίους δύο αθωώθηκαν, ενώ σε άλλους δύο το πρωτόδικο δικαστήριο είχε επιβάλει ποινή 12 ετών, χωρίς να οδηγηθούν πίσω από τα κάγκελα.

Στο εφετείο, πριν από λίγες ημέρες, οι καταδικασμένοι εφοριακοί τελικά αθωώθηκαν και αυτοί. Αξιοσημείωτο είναι πως η οικονομική επιθεωρήτρια που ήταν μάρτυρας κατηγορίας των εφοριακών βρισκόταν κατά τη διάρκεια εκδίκασης της έφεσης σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου υπεβλήθη σε εγχείρηση. Η συνήγορος του Δημοσίου είχε ζητήσει αναβολή της δίκης, αίτημα που δεν έγινε δεκτό από το δικαστήριο, με αποτέλεσμα να αναγνωστεί μόνο η κατάθεσή της.

«Η αλλοίωση ήταν εμφανής», είχε πει η βασική μάρτυρας κατηγορίας, εξηγώντας πως «μου είπαν ότι, επειδή ήταν ιερείς, τους εμπιστεύονταν. Δεν μπορεί, όμως, να μη βλέπεις αυτή την αλλοίωση». Μάλιστα, η επιθεωρήτρια της Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης Θεσσαλίας είχε σταθεί ιδιαίτερα στις ενέργειες των υπαλλήλων της Εφορίας Φαρσάλων όσον αφορά τους ελέγχους, χαρακτηρίζοντας την αμέλειά τους ως «εγκληματική».

 

 

Πηγή: enikos.gr