Τετάρτη, 9 Απριλίου, 2025 07:02
Ελλάδα

Φαρσοκωμωδία στον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, ο πρόεδρος σήμερα πιστεύει και πάλι τα περί παράνομου φορτίου στα Τέμπη! – Τα «μπρος – πίσω», το σημείο που τελικά δεν θα αφαιρεθεί και το email Λακαφώση

Το  νέο πρακτικό από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, την Τρίτη, αντί να δώσει απαντήσεις, προκαλεί μεγαλύτερη σύγχυση για το τι τελικά έχει συμβεί, καθώς ορισμένα σημεία της ανακοίνωσης έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα έχει υποστηρίξει έως τη Δευτέρα ο αναπληρωτής πρόεδρος του Οργανισμού και πρόεδρος του σιδηροδρομικού τομέα, Χρήστος Παπαδημητρίου.

Ο κ. Παπαδημητρίου μεταξύ άλλων τόνισε τη Δευτέρα στον Realfm 97,8 ότι, μετά την παρέμβαση των πανεπιστημίων της Γάνδης και της Πίζας που κρατούν αποστάσεις από το τελικό πόρισμα του οργανισμού, θα αποσυρθεί το κεφάλαιο που αφορά στα αίτια της πυρόσφαιρας μέχρι τουλάχιστον να υπάρξει εκ νέου πιστοποίηση από τον Δημόκριτο και ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ώστε να συμπεριληφθεί εκ νέου στο πόρισμα. Ωστόσο από τη χθεσινή ανακοίνωση προκύπτει ότι δεν θα απαλειφθεί εντελώς το κεφάλαιο αυτό, αλλά θα παραμείνει η βεβαίωση του καθηγητή Αθανάσιου Κωνσταντόπουλου από το τμήμα Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ.

Το σημείο που δεν αποσύρεται από το πόρισμα

Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ είναι μια τεκμηρίωση και αναφορά σε όλα τα σφάλματα που οδήγησαν στη σύγκρουση και όχι έρευνα για την πυρόσφαιρα. Το συμβούλιο εκφράζει την στήριξη του στο πόρισμα και την άψογη εργασία της ομάδας διερεύνησης και τονίζει, ότι η εκτίμηση περί της μη συμμετοχής στο φαινόμενο της δημιουργίας της πυρόσφαιρας των ελαίων σιλικόνης βασίζεται σε βεβαίωση του καθηγητή του ΑΠΘ κ. Κωνσταντοπούλου και φυσικά παραμένει ως έχει.

Τέλος, δηλώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν δηλώνει ότι είναι λανθασμένη η εκτίμηση που περιλαμβάνονταν στο πόρισμα, αλλά όπως και η ίδια η επιτροπή είχε ζητήσει θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και πιστοποιηθεί άμεσα και όταν γίνει αυτό, το σχετικό τμήμα του πορίσματος θα επανέλθει, με απόλυτα πιστοποιημένα αποτελέσματα και εκτιμήσεις ανωτάτων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων».

Δηλαδή, ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ επανέρχεται στην αρχική του θέση και επιμένει στο συμπέρασμα περί ύπαρξης τουλάχιστον 2,5 τόνων εύφλεκτου υλικού που δεν σχετίζεται με τις μηχανές ή το δηλωμένο φορτίο, επικαλούμενος πλέον με έμφαση την γνώμη του κ. Κωνσταντόπουλου.

Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις του τη Δευτέρα, ο κ. Παπαδημητρίου είπε ότι ο ίδιος είχε εκφράσει τις ενστάσεις του προς τον Ευρωπαίο εμπειρογνώμονα, Μπαρτ Άκου,  λέγοντας πως είχε ζητήσει την μη συμπερίληψη του κεφαλαίου με το οποίο γίνεται πιθανολόγηση για τα αίτια της πυρόσφαιρας στο πόρισμα, χωρίς να υπάρχει πιστοποίηση αυτών από ανώτατο επιστημονικό ίδρυμα, όμως το Νο2 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων του είχε πει ότι όλα είναι εντάξει και άναψε το «πράσινο φως» για τη συνέντευξη Τύπου στις 27 Φεβρουαρίου, οπότε και παρουσιάστηκε το πόρισμα.

Το email του Κώστα Λακαφώση που δεν είδε ποτέ ο Χρήστος Παπαδημητρίου

Παράλληλα ερωτήματα δημιουργούνται και από τα όσα αναφέρει το πρακτικό της συνεδρίασης της Δευτέρας για το email του Κώστα Λακαφώση, μέλος της ΕΔΑΠΟ. Και όλα αυτά την ώρα που ο Άρειος Πάγος έχει διατάξει κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τη συμμετοχή της ΕΔΑΠΟ (Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών) και του Κώστα Λακαφώση στην έρευνα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό τα προηγούμενα 24ωρα, υπήρξαν διαφωνίες στους κόλπους του  ΕΟΔΑΣΑΑΜ, λίγες ημέρες πριν από τη δημοσίευση του πορίσματος, με αφορμή το κεφάλαιο που αφορά την φωτιά μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη, καθώς τότε, το Δ.Σ. του οργανισμού φέρεται να διαπίστωσε ότι τη μόνη πρωτογενή διερεύνηση για τα αίτια της φωτιάς, την έχει αναθέσει η αρμόδια Επιτροπή του οργανισμού στην ΕΔΑΠΟ και η μόνη συνεισφορά του Πανεπιστημίου της Γάνδης ήταν ουσιαστικά να ελέγξει τη μεθοδολογία των προσομοιώσεων του κ. Λακαφώση.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα πρακτικά της συνεδρίασης της 26ης Φεβρουαρίου 2025, στην οποία μετέχουν η ολομέλεια του Διοικητικού Συμβουλίου και η Επιτροπή Διερεύνησης, τα οποία δημοσιεύτηκαν όμως στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ στις 4 Απριλίου. Τότε, φέρεται, σύμφωνα με τα πρακτικά, να ενημερώθηκε το Δ.Σ. του οργανισμού για τον τρόπο με τον οποίο συμμετείχε στην έρευνα η ομάδα Λακαφώση. «….η προσομοίωση έγινε με τη συμμετοχή παραγόντων που εμπλέκονται άμεσα με άλλη ιδιότητα στη διερεύνηση του δυστυχήματος και, κατά συνέπεια, πιθανώς να εγερθούν θέματα αξιοπιστίας και εγκυρότητας των αποτελεσμάτων».

Μάλιστα το Συμβούλιο τόνισε ότι δεν ήταν ενήμερο για την χρησιμοποίηση των παραγόντων αυτών στον τομέα της διερεύνησης της πυρόσφαιρας, καθώς ουδεμία τέτοια ενημέρωση υπήρχε προς το συμβούλιο ως όφειλε. Αυτός ήταν και ο λόγος εξάλλου που ζητήθηκε να μην ανακοινωθούν στη συνέντευξη Τύπου της επομένης μέρας τα συμπεράσματα αναφορικά με το πώς προκλήθηκε η πυρόσφαιρα.

Στη συνέχεια, στη συνεδρίαση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ της 1ης Απριλίου, ο Χρήστος Παπαδημητρίου «κάρφωνε» την ΕΔΑΠΟ και τη συμμετοχή της στη σύνταξη του πορίσματος. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. «επίσης, (σ.σ. Δ.Σ. ενημερώθηκε ότι θεωρεί πως η χρησιμοποίηση της ΕΔΑΠΟ από την επιτροπή διερεύνησης για τον υπολογισμό της πυρόσφαιρας και τη συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Γάνδης έγινε λανθασμένα και σε κάθε περίπτωση αντικανονικά καθόσον α) η ΕΔΑΠΟ εκπροσωπεί συγγενείς  θυμάτων β) δεν έχει το απαιτούμενο κύρος Και γ) ουδέποτε το συμβούλιο ενημερώθηκε για τον ρόλο αυτό της ΕΔΑΠΟ παρά μόνον εκ των υστέρων!»

Παράλληλα, σε προηγούμενες ανακοινώσεις του κ. Παπαδημητρίου υποστηρίχθηκε ότι ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ δεν είχε στα χέρια του το υποστηρικτικό υλικό των προσομοιώσεων της ΕΔΑΠΟ για τον προσδιορισμό των αιτιών που προκάλεσαν την πυρόσφαιρα, παρότι υπάρχει σχετικό αίτημα του ειδικού εφέτη ανακριτή και ακολούθως δύο αιτήσεις του κ. Παπαδημητρίου προς την Επιτροπή των Πραγματογνωμόνων Οικογενειών.

Ωστόσο, από το πρακτικό της τελευταίας συνεδρίασης, την Τρίτη 8 Απριλίου, προκύπτει ότι ο κ. Λακαφώσης είχε ενημερώσει τον κ. Παπαδημητρίου, από τα τέλη Ιανουαρίου, μέσω email για τη συμμετοχή της ΕΔΑΠΟ στην έρευνα του Πανεπιστημίου της Γάνδης για την πυρόσφαιρα. Όμως, o αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, δεν… διάβασε ποτέ το email, όπως υποστήριξε ο ίδιος.

«Επίσης ενημερώθηκε ότι ο αναπληρωτής πρόεδρος έλαβε επιστολή του κυρίου Λακαφώση με την οποία ισχυρίζεται ότι ο αναπληρωτής πρόεδρος είχε ενημερωθεί από ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, στο οποίο δεν ήταν αποδέκτης, αλλά κοινοποίηση και από τα σχετικά του για τη συμμετοχή της ΕΔΑΠΟ στην έρευνα της Γάνδης στα τέλη Ιανουαρίου. Ο αναπληρωτής πρόεδρος δήλωσε, ότι είχε ζητήσει εδώ και μια εβδομάδα να του δοθεί το σχετικό μήνυμα εφόσον υπάρχει και ότι αναγνωρίζει την ύπαρξη του συγκεκριμένου μηνύματος, το οποίο λόγω του τεράστιου όγκου αλληλογραφίας του και της μη ανάμειξης του με τη διερεύνηση δεν είχε ανοίξει και διαβάσει τα συνημμένα».

Η συνεργασία ΕΔΑΠΟ και πανεπιστημίου της Γάνδης

Τέλος, στην χθεσινή ανακοίνωση αναφέρεται επίσης πως «θεωρεί πως η χρησιμοποίηση της ΕΔΑΠΟ από την επιτροπή διερεύνησης για τον υπολογισμό της πυρόσφαιρας και τη συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Γάνδης έγινε νόμιμα σε κάθε περίπτωση αλλά λανθασμένα, αλλά εξακολουθεί να πιστεύει, ότι υπήρχαν άλλοι τρόποι για να γίνει η έρευνα χωρίς να δίνει λαβές περί αντικειμενικότητας. Ενώ εξακολουθεί να πιστεύει πως το απαιτούμενο κύρος για κάτι τέτοιο έχει μόνο ο Δημόκριτος ή ανώτατο ίδρυμα». 

Με απλά λόγια ενώ στο πρακτικό της 1ης Απριλίου τονίζεται ότι η συνεργασία ΕΔΑΠΟ και Πανεπιστημίου της Γάνδης έγινε «λανθασμένα και σε κάθε περίπτωση αντικανονικά», τώρα τονίζεται ότι «έγινε νόμιμα αλλά λανθασμένα».

Ολόκληρο το νέο πρακτικό της συνεδρίασης του ΕΔΟΣΑΑΜ

Η 27η/2025 συνεδρίαση του Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (Ε.Ο.Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ) που συγκροτήθηκε με την υπ’ αριθ. πρωτ.275597/18 – 9 – 2023 (τ. ΥΟΔΔ 988 / 23) απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών πραγματοποιήθηκε την 8/4/2025 ημέρα Τρίτη, και ώρα 09:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ε.Ο.Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ. στα γραφεία του Οργανισμού (Βυτίνης 14-18, Νέα Φιλαδέλφεια) μετά από πρόσκληση του Αν. Προέδρου της και Προέδρου του σιδηροδρομικού τομέα με θέματα ημερήσιας διάταξης τα ακόλουθα:

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ

Ενημέρωση για σχετικά πορίσματος Τεμπών

Παρόντες κατά την συνεδρίαση ήταν οι κάτωθι:

Πρόεδρος & Πρόεδρος Αεροπορικού Τομέα: Γεώργιος Δριτσάκος

Αναπληρωτής Πρόεδρος & Πρόεδρος Σιδ/κού Τομέα: Παπαδημητρίου Χρήστος

Μέλη: Φλέσσας Γρηγόριος

Βάλαρης Χρήστος

Ευγενικός Πέτρος

Οι θεματικές ενότητες, οι συζητήσεις και οι αποφάσεις τ με την παραπάνω σύνθεση έχουν, όπως αναφέρεται στη συνέχεια.

Ενημέρωση για σχετικά πορίσματος Τεμπών

Το συμβούλιο ενημερώθηκε εκτενώς από τον αναπληρωτή πρόεδρο και πρόεδρο του σιδηροδρομικού τομέα για τα εκκρεμή σιδηροδρομικά ζητήματα.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος εισηγήθηκε να προχωρήσει οπωσδήποτε κατεπειγόντως καταρχήν με το Δημόκριτο και στη συνέχεια με άλλα η ισχυροποίηση και επιβεβαίωση του ανοικτού σημείου του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αναφορικά με τα αίτια της πυρόσφαιρας με κάθε δυνατό τρόπο ώστε η εξήγηση που θα δοθεί να είναι επιστημονικά ορθή και αν είναι δυνατόν μη αμφισβητήσιμη.

Επίσης ενημερώθηκε ότι ο αναπληρωτής πρόεδρος έλαβε επιστολή του κυρίου Λακαφώση με την οποία ισχυρίζεται ότι ο αναπληρωτής πρόεδρος είχε ενημερωθεί από ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, στο οποίο δεν ήταν αποδέκτης, αλλά κοινοποίηση και από τα σχετικά του για τη συμμετοχή της ΕΔΑΠΟ στην έρευνα της Γάνδης στα τέλη Ιανουαρίου. Ο αναπληρωτής πρόεδρος δήλωσε, ότι είχε ζητήσει εδώ και μια εβδομάδα να του δοθεί το σχετικό μήνυμα εφόσον υπάρχει και ότι αναγνωρίζει την ύπαρξη του συγκεκριμένου μηνύματος, το οποίο λόγω του τεράστιου όγκου αλληλογραφίας του και της μη ανάμειξης του με τη διερεύνηση δεν είχε ανοίξει και διαβάσει τα συνημμένα.

Επίσης, θεωρεί πως η χρησιμοποίηση της ΕΔΑΠΟ από την επιτροπή διερεύνησης για τον υπολογισμό της πυρόσφαιρας και τη συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Γάνδης έγινε νόμιμα σε κάθε περίπτωση αλλα λανθασμένα και σε κάθε περίπτωση, αλλά εξακολουθεί να πιστεύει, ότι υπήρχαν άλλοι τρόποι για να γίνει η έρευνα χωρίς να δίνει λαβές περί αντικειμενικότητας. Ενώ εξακολουθεί να πιστεύει πως το απαιτούμενο κύρος για κάτι τέτοιο έχει μόνο ο Δημόκριτος ή ανώτατο ίδρυμα.

Επίσης ενημερώθηκε ότι ο κος Παπαδημητρίου προσπάθησε με τρία ηλεκτρονικά μηνύματα να εξασφαλίσει την συναίνεση των πανεπιστημίων της Πίζας και της Γάνδης, ώστε να μην αναγκασθεί να αφαιρεθεί το αντίστοιχο τμήμα του πορίσματος, αλλά αυτή δεν επετεύχθη, οπότε, η εν λόγω κίνηση ήταν απαραίτητη νομικά.

Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ είναι μια τεκμηρίωση και αναφορά σε όλα τα σφάλματα που οδήγησαν στη σύγκρουση και όχι έρευνα για την πυρόσφαιρα.

Το συμβούλιο εκφράζει την στήριξη του στο πόρισμα και την άψογη εργασία της ομάδας διερεύνησης και τονίζει, ότι η εκτίμηση περί της μη συμμετοχής στο φαινόμενο της δημιουργίας της πυρόσφαιρας των ελαίων σιλικόνης βασίζεται σε βεβαίωση του καθηγητή του ΑΠΘ κ. Κωνσταντοπούλου και φυσικά παραμένει ως έχει.

Τέλος, δηλώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν δηλώνει ότι είναι λανθασμένη η εκτίμηση που περιλαμβάνονταν στο πόρισμα, αλλά όπως και η ίδια η επιτροπή είχε ζητήσει θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και πιστοποιηθεί άμεσα και όταν γίνει αυτό, το σχετικό τμήμα του πορίσματος θα επανέλθει, με απόλυτα πιστοποιημένα αποτελέσματα και εκτιμήσεις ανωτάτων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Κατά τον πρόεδρο του σιδηροδρομικού τομέα, το συμβούλιο έχει το καθήκον να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν και με τον πιο πρόσφορο τρόπο στην πιστοποίηση των αποτελεσμάτων του πορίσματος της Επιτροπής Διερεύνησης των Τεμπών αναφορικά με τα αίτια της πυρόσφαιρας σε κορυφαία και εγνωσμένου κύρους πανεπιστημιακά ή συναφή ιδρύματα της Ελλάδος ή της αλλοδαπής, και δη τον Δημόκριτο και άλλο τουλάχιστον άλλο ένα ίδρυμα που θα επιλέξει εκείνο με ερώτημα ποια είναι η αιτία της πυρόσφαιρας στα Τέμπη εφόσον δεν είναι τα έλαια σιλικόνης.

Επί των ανωτέρω σημείων, ο κ. Πέτρος Ευγενικός, μέλος του Δ.Σ., δήλωσε ότι καταρχάς θα πρέπει να είναι σαφές και συμφωνηθεί με σχετική απόφαση του Δ.Σ. το ακριβές αντικείμενο που θα ανατεθεί στον Δημόκριτο ή σε οποιοδήποτε άλλο ερευνητικό ή πανεπιστημιακό ίδρυμα. Επιπλέον, θα πρέπει να αποτυπωθούν με σαφήνεια τα κριτήρια επιλογής οποιουδήποτε ιδρύματος αναλάβει να διερευνήσει περαιτέρω τα αίτια της πυρόσφαιρας και των λοιπών εστιών φωτιάς. Ζήτησε επίσης να ενημερωθεί με ποιον τρόπο (αλληλογραφία, επιστολή, άλλο τρόπο) έγινε η ανάθεση στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης, των ερωτημάτων που απάντησαν οι ερευνητές του συγκεκριμένου Πανεπιστημίου με τις από 28/1/2025 αναφορές τους. Τέλος, ζήτησε συγκεκριμένες πληροφορίες αναφορικά με τα τρία ηλεκτρονικά μηνύματα που αναφέρει ο αντιπρόεδρος του οργανισμού ότι απέστειλε, προκειμένου να εξασφαλίσει την συναίνεση των πανεπιστημίων της Πίζας και της Γάνδης, ώστε να μην αναγκασθεί να αφαιρεθεί το αντίστοιχο τμήμα του πορίσματος, καθώς και τους λόγους που αυτή δεν επετεύχθη.

Το συμβούλιο ομόφωνα συμφώνησε με τις προτάσεις του Προέδρου του σιδηροδρομικού Τομέα.

Λοιπά θέματα. Μη υπάρχοντος άλλου θέματος η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε.

Τι αναφέρεται στο πόρισμα ως γνωμάτευση Κωνσταντόπουλου

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, το σημείο το πορίσματος για την πυρόσφαιρα που δεν θα αφαιρεθεί είναι η γνωμάτευση του καθηγητή του ΑΠΘ κ.Κωνσταντόπουλου. Σε αυτό το μέρος, ουσιαστικά αναφέρεται ότι η έκρηξη και ό,τι ακολούθησε της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη δεν μπορεί να οφείλεται στα έλαια σιλικόνης.

«Η μεγάλη πυρόσφαιρα στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, η οποία εμφανίστηκε μέσα σε 0,5 δευτερόλεπτα από τη σύγκρουση των τρένων, δεν μπορεί να αποδοθεί στο έλαιο των μετασχηματιστών (PDMS), το οποίο αν και είναι εύφλεκτο σε αρκετά υψηλές θερμοκρασίες (> 400°C), δεν θα μπορούσε – για λόγους κινητικής αντίδρασης – να αναφλεγεί στο συγκεκριμένο περιβάλλον. Επιπλέον, η απουσία λευκής σκόνης (διοξείδιο του πυριτίου, SiO₂) στον τόπο του δυστυχήματος, σε ποσότητες που θα δικαιολογούσαν την καύση μεγάλης ποσότητας ελαίου σιλικόνης, αποτελεί άλλη μία σαφή ένδειξη ότι ένα τέτοιο γεγονός δεν έλαβε χώρα. Επομένως, η προέλευση της πυρόσφαιρας, η οποία συνάδει με μερικούς τόνους εύφλεκτου πτητικού καυσίμου, πρέπει να αναζητηθεί αλλού» τονίζεται στο συμπέρασμα του καθηγητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ Α. Κωνσταντόπουλου, το οποίο περιλαμβάνεται στο πόρισμα.