Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024 17:30
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

FAZ: Ο Γολγοθάς Γερμανού που προσπάθησε να χτίσει σπίτι στην Κύμη






«Αν δεν χτίσεις σπίτι, δεν κατανοείς τη χώρα στην οποία ζεις», λέει ο Ράινερ Λίνταου. Ο Γερμανός «ονειροπόλος» το διαπίστωσε αυτό για τα καλά, όταν αποφάσισε να φτιάξει το σπίτι των ονείρων του στην Κύμη Ευβοίας που λάτρεψε.

Ο 48χρονος Λίνταου, μαζί με την Ελληνίδα σύζυγό του, Ζωή, θέλησαν να χτίσουν το σπίτι στην Εύβοια μέσα στην κρίση. Η «Frankfurter Allgemeine Zeitung», στην έντυπη έκδοσή του, περιγράφει πώς το όνειρό τους μετατράπηκε σε έναν ατελείωτο «Γολγοθά».

 

«Πλήθος νόμων, κανονισμών και εξαιρέσεων οδηγούν σε άπειρες αιτήσεις σε πολλές υπηρεσίες και εν τέλει σε αυθαιρεσία και διαφθορά. (….) Μια σύγχρονη διοίκηση είναι αδύνατη χωρίς ένα κράτος που λειτουργεί σωστά. Όμως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν παίζουν πια ρόλο μετά από οκτώ χρόνια κρίσης και οι δανειστές είναι πια εξαντλημένοι μετά από μια διένεξη ετών», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

Τελικά, στον Λίνταου πήρε πέντε χρόνια για να δει το σπίτι του ολοκληρωμένο.

Το άκρως ενδιαφέρον και επίκαιρο άρθρο – ρεπορτάζ που καταγράφει την ελληνική πραγματικότητα (γραφειοκρατία, νόμοι, απαγορεύσεις, αιτήσεις, αργοπορία), ξεκινά το κείμενό του, εξυμνώντας την κωμόπολη και το νησί της Εύβοιας, μέχρι να καταλήξει στο πρόβλημα.

Αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Κάποιες φορές στην Κύμη βρέχει. Ο ουρανός για ημέρες, σπάμια κινείται… Μερικές φορές χιονίζει. Η Εύβοια, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, ωστόσο, σπάνια έχει κακό καιρό. Ζέστη, ηλιοφάνεια, το καταγάλανο μπλε του ουρανού είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού. Και αυτό συμβαίνει στις 300 μέρες του χρόνου. Έκεί όπου οι άλλοι πάνε για διακοπές, ο 48χρονος θέλησε να χτίσει τη ζωή του».

«Αυτό ήταν το όνειρό του. Ενα σπίτι στη Μεσόγειο. Πόσο, όμως αυτό είναι εφικτό στην Ελλάδα; Τόσο το να χτίσεις ένα σπίτι εκεί, όσο και το να καταφέρεις να ορθοποδήσεις και να ζήσεις με χαρά και ασφάλεια; Και μάλιστα, μέσα στην καρδιά της οικονομικής κρίσης. Η FAZ διεισδύει στα προβλήματα μιας χώρας που ζει κάτω από τη σκιά της οικονομικής κρίσης εδώ και 8 χρόνια», γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Πηγή: Deutsche Welle