Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024 15:00
ΜαγνησίαΤοπικά

«Φέσι» 860.000€ από ΕΟΠΥΥ στο Αχιλλοπούλειο






Ανεξόφλητες από το δημόσιο εξετάσεις και αμοιβές προσωπικού από το 2020 έως σήμερα

Οταν ένας ιδιώτης χρωστάει το δημόσιο κινεί όλο το νομικό του «οπλοστάσιο» προκειμένου να διεκδικήσει την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του. Τι γίνεται όμως όταν χρωστάει το δημόσιο; Στην περίπτωση του Νοσοκομείου Βόλου ο ΕΟΠΥΥ οφείλει περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ από παρακλινικές εξετάσεις και αμοιβές ιατρικού, παραιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από το 2020 κι όμως… δεν κουνιέται φύλλο.

Η οικονομική αιμορραγία που υφίσταται το τοπικό νοσηλευτικό ίδρυμα μεγάλη και παρά τις οχλήσεις της διοίκησης δεν ιδρώνει κανενός το αυτί… στον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας στο Αχιλλοπούλειο από το 2020 έως τέλος του 2023 το «φέσι» του ΕΟΠΥΥ ανήλθε σε 859.056,30 ευρώ. Το 2020 το ποσό ανήλθε σε 87.895,24 ευρώ, το 2021 σε 161.604,01 ευρώ, το 2022 σε 328.559, 16 ευρώ και το 2023 σε 277.997,89 ευρώ.

Τα συγκεκριμένα χρήματα δεν μπήκαν ποτέ στα ταμεία του Νοσοκομείου, παρά το γεγονός ότι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ εξυπηρετήθηκαν κανονικά.

Το πλέον αποκαλυπτικό είναι πως οι ανεξόφλητες οφειλές χρονολογούνται από την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού και φτάνουν μέχρι το σήμερα, δίχως ακόμη να έχει δοθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες γιατροί, καθώς επίσης νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό επαναπροσδιορίζουν τη στάση τους και αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα τη λειτουργία ειδικά των απογευματινών ιατρείων, απ’ όπου προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των «χαμένων εσόδων» του Νοσοκομείου.

Όλα αυτά ενώ ήδη το υπουργείο υγείας έχει προαναγγείλει ότι θέλει να επεκτείνει τη λειτουργία των τακτικών χειρουργείων και το απόγευμα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις λίστες σε διάφορες κλινικές, όπου παρατηρείται σημαντική αναμονή.

Η διοίκηση του νοσοκομείου Βόλου απέστειλε επιστολή στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ζητώντας να υπάρξει δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή των οφειλών του, καθώς η συσσώρευση τόσων ανεξόφλητων χρεών είναι σαφές ότι προκαλεί δυσλειτουργίες. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να «ζεστάνουν» επιπλέον τα ταμεία του νοσηλευτικού ιδρύματος εξασφαλίζοντας μία επιπλέον ρευστότητα. Πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για ιατρικές πράξεις που έγιναν πριν από τέσσερα χρόνια έως σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνεται στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ πως από τα χρήματα αυτά που χρονίζουν θα πληρωθούν οι αμοιβές του ιατρικού, παραϊατρικού, τεχνολογικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, ενώ θα εξοφληθεί και το νοσοκομείο.

Τέλος, υπογραμμίζεται πως τα απογευματινά ιατρεία έχουν διευκολύνει πολίτες και δομές μειώνοντας τον χρόνο αναμονής για ασθενείς και ασφαλισμένους.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ