Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024 14:54
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Financial Times: Η κυβέρνηση έχει γονατίσει τους Έλληνες – Πόσο να αντέξει ένας λαός;






Την κατάσταση στην Ελλάδα την οποία περιγράφει ως «ελληνική τραγωδία» επιχειρεί να περιγράψει άρθρο του FT Magazine σημειώνοντας ότι «αν και η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει εξαφανιστεί από τα μυαλά αρκετών στην Ευρώπη, στο εσωτερικό της χώρας τα πράγματα γίνονται ολοένα και χειρότερα».

Ο ανταποκριτής των FT για την κεντρική Ευρώπη Χένρι Φόι παρουσιάζει την κατάσταση στην Ελλαδα με ένα οδοιπορικό στην επαρχία ξεκινώντας από το παράδειγμα του χωριού Εφύρα στην Ηλεία, μιας περιοχής που, όπως υπενθυμίζει, ονοματίστηκε από τον Όμηρο ως ένα από τα σημεία που επισκέφθηκε ο Οδυσσέας.

«Είμαστε σε κίνδυνο. Όλα καθημερινά γίνονται χειρότερα. Του χρόνου θα είναι ακόμα χειρότερα. Χρειαζόμαστε βοήθεια» δηλώνει στου FT ο δήμαρχος του χωριού Άγγελος Πετρόπουλος με τον Φόι να παρατηρεί ότι αυτή είναι μια έκκληση που ακούγεται ολοένα και περισσότερο στην Ελλάδα μετά από οχτώ χρόνια οικονομικής καταστροφής.

Για να δείξει μάλιστα τη βασιμότητα των ισχυρισμό των ο ανταποκριτής της εφημερίδας παραθέτει μια σειρά αριθμών:

– η χώρα χρωστάει περίπου 320 δισ. ευρώ
– η ανεργία βρίσκεται στο 23% και το 44% των ατόμων ηλικίας 15-24 ετών βρίσκονται χωρίς δουλειά
– πάνω από το ένα πέμπτο των Ελλήνων ζουν χωρίς θέρμανση ή τηλεφωνική σύνεδεση
– το 2015 το 15% του πληθυσμού ζούσε σε συνθήκες εξαιρετικής φτώχειας όταν το 2009 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 2%

Αν και η χώρα, όπως γράφει ο δημοσιογράφος, παρουσιάζεται να είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από ό,τι πριν από δύο χρόνια, εντούτοις η κοινωνική κρίση έχει ενταθεί.

Αφού στη συνέχεια ψέγει τους αξιωματούχους της ΕΕ που πανηγυρίζουν για τα σημάδια βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας, στη συνέχεια παρατηρεί ότι την ίδια ώρα η ένταση ανάμεσα στους «παραπληθέντες ψηψοφόρους» αυξάνεται επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε δημοσκοπική ελεύθερη πτώση μπλεγμένος ανάμεσα στις υποσχέσεις κατά της λιτότητας που έκανε πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και την ψυχρή πραγματικότητα ότι δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς του.

Δεν παραλείπει επίσης να παρατηρήσει ότι τα δάνεια που έχουν δοθεί στην Ελλάδα βρίσκονται τώρα σε κίνδυνο καθώς ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να θολώσει τα μέτρα λιτότητας ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαμάχη ανάμεσα στους δανειστές για το αν πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους. «Οι πιθανότητες για νέες εκλογές ή κατάρρευση των συνομιλιών για το μέλλον της οικονομικής βοήθεια αυξάνονται γράφει ο Φόι.

Το δημοσίευμα των Financial Times

Με αφορμή την επιβολή νέων φόρων και την περικοπή των συντάξεων ο ανταποκριτής των FT υποστηρίζει ότι η ζωή στην ελληνική ύπαιθρο γίνεται όλοένα και πιο δύσκολη καθώς ακόμα και μια μικρή περικοπή είναι αρκετή να βάλει τέλος στις κοινωνικές υπηρεσίες ενός χωριού όπως η Εφύρα.

«Και η πίεση αυξάνεται. Οι συντάξεις το 2016 μειώθηκαν κατά έως και 40% ενώ φέτος θα υπάρξουν νέοι φόροι σε αυτοκίνητα, τηλεπικοινωνίες, καύσιμα, συνδρομητική τηλεόραση, τσιγάρα, καφέ και μπίρα συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ καθώς και μια μείωση 5,7 δισ. ευρώ σε μισθούς του δημοσίου και συντάξεις. Είναι μια επιστροφή στην πραγματικότητα για τους κατοίκους μιας χώρας που για δεκαετίες είχαν χαλαρούς φόρους και γενναιώδρα κοινωνικά επιδόματα» γράφει ο Φόι.

«Τα χρήματα που μας δίνει η κυβέρνηση μας τα παίρνει πίσω σε φόρους. Δεν υπάρχει τίποτα για να ζήσεις, για τρόφιμα, για τα απαραίτητα» δηλώνει ο δήμαρχος της Εφύρας.

«Η Τρόικα μας έχει καταστρέψει. Οι απαιτήσεις τους δεν έχουν επηρεάσει τους πλούσιους αλλά τους φτωχότερους. Οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν αλλάξει. Ο κόσμος κλείνεται στα σπίτια του. Δεν βγαίνουν. Αυτοί που κάποτε είχαν δουλειές τώρα τις έχουν κλείσει» λέει από την πλευρά της η Λίτσα Ανδριοπούλου, η υπεύθυνη του κοινωνικού παντοπωλείου της Εφύρας.

Το χωριό Εφύρα

Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια της ΜΚΟ Δεσμός που συντονίζει τη βοήθεια για όσους έχουν πληγεί από την κρίση «η κατάσταση επιδεινώνεται. Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι αυτό για το οποίο υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη είναι το φαγητό. Αυτό μας δείχνει ότι το πρόβλημα πλέον αφορά τα βασικά, όχι την ποιότητα της ζωής».

Την κατάσταση που επικρατεί στην επαρχεία επιβεβαίωνει και ο δήμαρχος στα Ροβιάτα. «Έχουμε πιάσει τον πάτο. Δεν έχουμε λεφτά, οπότε δεν ζούμε. Όλοι όσοι ζουν εδώ ονειρεύονται τη στιγμή που θα φύγουν. Ο πατέρας μου είχε εννέα παιδιά και εγώ ένα. Εδώ για κάθε 15 θανάτους υπάρχει μόνο μια γέννηση. Στο τέλος δεν θα υπάρχει κανείς εδώ, ούτε και χωριό».

Όπως παρατηρεί ο ανταποκριτής των FT  τον Ιανουάριο του 2015 το 38% των ψηφοφόρων στήριξε τους βουλευτές του Τσίπρα με αρκετούς, όπως ο 58χρονος δάσκαλος Γιάννης Ρέτσης, να θεωρούν ότι ο σημερινός πρωθυπουργός ήταν ένας ήρωας επειδή προχώρησε σε δημοψήφισμα καλώντας τους πολίτες να ψηφίσουν κατά των Μνημονίων και της επιπλέον λιτότητας, τώρα, όμως, ο Τσίπρας αντιμετωπίζεται ως προδότης από αυτούς που τον εγκαταλείπουν.

Οι νέοι φόροι κάνουν τη ζωή στην επαρχία αδύνατη καθώς για έναν πρωτοδιοριζόμενο δάσκαλο ο μισθός ξεκινά από τα 650 ευρώ. Ο γιος του κ. Ρέτση δουλεύει από τις 7 το απόγευμα έως τις 4 τα ξημερώματα για 20 ευρώ την ώρα προκειμένου να πλένει πιάτα σε μπαρ.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα ο Φόι γράφει για ανθρώπους που κοιμούνται στα παγκάκια έξω από τα νοσοκομεία, για τα κοινωνικά συσσίτια που εξασφαλίζουν ένα πιάτο φαγητό σε χιλιάδες Αθηναίους και για 9.000 ανθρώπους στο κέντρο της Αθήνας που είναι άστεγοι, με το 71% από αυτούς να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση τα τελευταία πέντε χρόνια.

«Περισσότεροι από 1,6 εκατομμύρια Έλληνες δεν βγάζουν τόσα χρήματα ώστε να διασφαλίσουν τα απολύτως απαραίτητα για να επιβιώσουν» δηλώνει στους FT o διευθυντής της Διανόησης Θοδωρής Γεωργακόπουλος.

Άστεγος κοιμάται έξω από το κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος

Ο ανταποκριτής των FT ταξίδεψε και στην Οινόη όπου συνάντησε την κυρία Ειρήνη η οποία ψήφισε δύο φορές τον Τσίπρα αλλά τώρα διαμηνύει: Ποτέ ξανά. «Μας υποσχέθηκε ότι θα κάνει πράγματα αλλά απέτυχε. Έκανε τα πράγματα χειρότερα. Η Ελλάδα ήταν η αρχή των πάντων: των μαθηματικών, της γεωγραφίας, της φιλοσοφίας, όλα ξεκίνησαν εδώ. Τώρα δεν έχουμε τίποτα» λέει απογοητευμένη.

Ωστόσο δεν είναι όλοι παρατημένοι και αρκετοί προσπαθούν όπως ο Γιάννης Ρέτσης, ο ιδιοκτήτης μιας εταιρείας κατασκευής πήλινων αντικειμένων, ο οποίος αν και θα χρειαστεί να πληρώσει 4.000 ευρώ περισσότερα για την ασφάλισή του, εντούτοις δηλώνει την πίστη του στη Δημοκρατία.

«Η Δημοκρατία βασίζεται στους εργάτες και τους διανοητές. Στην Αρχαία Ελλάδα υπήρχαν 1.000 διανοητές για 4.000 εργάτες. Σήμερα αρκετοί εργάζονται αλλά αρκετοί περισσότεροι είναι αυτοί που απλά κάθονται και σκέφτονται. Εμείς τους ψηφίσαμε. Ναι η κυβέρνηση κάνει όλοένα και πιο δύσκολη την επιβίωση αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε. Δεν μπορούμε απλά να τους περιμένουμε να έρθουν να μας σκοτώσουν» καταλήγει ο κ. Ρέτσης.

 

 

Πηγή: protothema.gr